Ciltte su miktarı azalınca, bariyer işlevi de daha çabuk bozulur. Cilt bariyerinin bütünlüğü bozulunca, cilt nemsizleşir, elastikliğini ve esnekliğini kaybeder. Kuru ciltte ince çizgiler ortaya çıkar, cilt yüzeyi sertleşir ve ışıltısı azalır.
Cilt bariyeri bozulursa vücut suyu tutamaz ve cilt kuruyarak tamamen nemsiz kalır (1). Bu sebeple cilt bariyerini korumak, normal işlevini devam ettirmesi için oldukça önemlidir.
Deride incelme ile atrofi; kırışıklık ve çizgilenmelere, deri renk dağılımında düzensizliklere, derinin kaba, mat soluk görünmesine, deride sarkmalara neden olmaktadır. Deride hücre döngüsü ve hücre yenilenmesinin azalması deride kuruma ile kepeklenmeye ve yara iyileşmesinde gecikmelere neden olmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Cilt bariyerini güçlendirmek için en çok da cildin su kaybına engel olacak nemlendirici etkili ürünlerden destek almak gerekiyor. Bunun için cilt bakım rutininde gliserin, hyaluronik asit ve çeşitli doğal kaynaklı yağlar içeren alternatiflere yer vermek etkili olabiliyor.
İnce cildin geri dönüşü zordur. Evde yapılan tedavi yöntemleri yeterli olmayabilmektedir. Genellikle koruyucu olan bu yöntemler cildin eski formuna kavuşmasında yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden profesyonel bir destek alınması daha doğru olur.
Cildimiz mucizevi bir organdır. En büyük görevi vücudumuzu dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Cildimiz sürekli bir kendini yenileme halindedir. Cildimizin üst tabakası (epidermis) ortalama 28-35 günde kendini yenilerken, alt tabakası (dermis) 4 ile 6 ayda kendini yeniler.
Sadece cildimiz değil, aslında vücudumuzdaki diğer organlar, derimiz ve yüzümüz yenileniyor. Vücuttaki ölü deri atılıyor ve yeni deri gün yüzüne çıkıyor.
Cilt bariyerinin onarımı dört ile sekiz hafta arasında sürer.
İlk olarak, cildi nemlendirmek bu sürecin en önemli bölümüdür. Nemlendiriciler, cildin nem dengesini korur ve cildin kendi bariyer fonksiyonunu güçlendirmesine yardımcı olur. Bu, özellikle kuru ve hassas ciltler için çok önemlidir. Özellikle cilt bariyerini güçlendiren kremler ve serumlar da oldukça etkilidir.
C Vitamini Güçlü Bir Antioksidandır
Bunun sonucunda cilt bariyeri hasar görür, cillteki kolajen miktarı azalır, lekelenmeler ve ton eşitsizlikleri başlar, nihayetinde erken yaşta kırışıklıklar baş gösterir.
Cildin bariyer fonksiyonunu korumak ve onarmak için kullanılabilecek birçok ürün bulunur. Bunlar bitkisel yağlar, seramid içeren nemlendiriciler ve hyalüronik asit gibi bileşenler içeren kremler, gliserin ve vazelin içerikli ürünler olarak özetlenebilir.
Deri kalınlaşması, aşırı sürtünme, basınç, sürtünme, cilt hastalıkları veya diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Deri kalınlaşması, ciltte bir veya daha fazla bölgede meydana gelebilir ve birçok farklı şekilde kendini gösterebilir.
Kimyasal asitler çoğu cilt rahatsızlığının tedavisinde faydalı olduğu kadar yanlış kullanıldığında da bir o kadar zararlı olabilirler. Her cildin bariyer fonksiyonlarının işleyişi farklıdır, her cildin yapısı ve hassasiyetleri de farklıdır ve dolayısıyla her cildin asit tolerasyonu aynı değildir.
Gençliğin ve sağlıklı yaşamın korunması için önemli olan uykunun, özellikle 23.00-04.00 saatleri arasında vücudun yenilenmesini sağladığı bildirildi.
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Derinin üst tabakası kendini yenileyebildiği için hiçbir iz kalmadan iyileşir. İşlem sonrası soyma derinliğine bağlı olarak iyileşme süresi değişir. Yaklaşık 5-7 gün sürebilir. İlk günler kızarıklık fazladır daha sonra pul pul deri dökülmeleri ile iyileşme olur.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Düzenli olarak egzersiz yaparak bütün vücudunuzun sıkılaşmasını sağlayın. Bol miktarda su içerek cildinizin pürüzsüzlüğünü koruyun. Su cildi iyileştirir ve aynı zamanda cilt sağlığı korunur. Cildinize cilt sıkılaştırma için bakım yaparken kolajen içeren ürünler tercih edin.
Bollaşmış ve sarkmış deriyi spor yaparak tamamen gergin hale getirmek maalesef mümkün olmuyor. Yine de spor yaparak bolluğu azaltmak ve germe işleminde izi daha kısa tutmak mümkündür. Dolayısı ile özellikle obezite cerrahisi geçiren bireyler hemen spora başlarsa mutlaka fayda görürler.
Zamana bağlı yaşlanma tipik olarak deri incelmesi, elastik doku kaybı ve metabolik hızın azalması nedeni ile oluşmaktadır. Ciltte, dermal ve epidermal değişiklikler gözlenmekte ve yaşla birlikte epidermis kalınlığı azalmaktadır. Epidermis, cildin en dış tabakasıdır.
Deri kalınlığını etkileyen faktörler arasında genetik, yaş ve UV ışığına maruz kalmak sayılabilir. Genel olarak, ellerin iç yüzü ve ayakların alt yüzü diğer vücut bölgelerinden daha kalın, yüz ise daha ince olan bir cilt tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri