Dermatoloji Uzmanı Ne Demek? Dermatoloji uzmanı; deri altı ve deri üstü hastalıkları için muayene, teşhis ve tedavi aşamalarını yürüten tıbbi personeldir.
Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir.
Dermatoloji, cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Saç dökülmesi hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle bir durumdan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri Hastalıkları (Dermatoloji=Cildiye) uzmanına başvurmalıdır.
Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir.
Cildiyenin diğer tanımı, deri ve zührevi hastalıkları bölümüdür. Çeşitli deri hastalıkları, tırnak rahatsızlıkları ya da egzama gibi problemler cildiye bölümünde tedavi edilmektedir... Cildiyenin diğer tanımı, deri ve zührevi hastalıkları bölümüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Deri hastalıkları (dermatoz), ciltte görülen hastalıklardır. Sayılmayacak kadar çok deri hastalığı vardır. Deri hastalıklarına genel olarak dermatoz, ilgili bilim dalına da dermatoloji ismi verilir.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Dermatoloji ana bilim dalının alt dallarından olup cilt kanserleri ve buna bağlı gelişen lezyon ve rahatsızlıkları incelen tedavi alanına dermatolojik cerrahi denir. Cilt sağlığı, kozmetik kaygılar, estetik işlemler ve tıbbi pek çok cerrahi müdahale dermatolojik cerrahi tedavileri kapsamında gerçekleştirilir.
Aile hekimliğinde en sık rastlanan hastalıklardan biri de dermatolojik problemler. Cilt problemlerinin birinci basamakta başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi ikinci ya da üçüncü basamağa başvuru sayısını da azaltıyor. Uzmanlar dermatoloji uygulamalarının birinci basamakta yaygınlaşmasını öneriyor.
Cinsel yolla bulaşabilen; vajinada, peniste yani genital bölgelerde ya da vücudun diğer bölümlerinde görülebilen viral hastalıklarla da cildiye bölümü ilgilenmektedir.
Egzama gibi cilt sorunlarına dermatoloji bölümü bakar. Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, egzama tedavi fiyatları uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
Alerjik deri hastalıklarında dermatolojik muayene sonrası gerekli laboratuvar testlerinin yanı sıra “prick test” ve “patch (yama)” test yöntemleri kliniğimizde uygulanır, değerlendirilir. Sonuçlar hastanın yaşam koşulları ile karşılaştırılır, korunma tedavisi olan çözümler üretilir.
Dermatoloji Tanı Yöntemleri
Dermatologlar belirli bir eğitim sürecinin ardından deri hastalıklarını, saç ve tırnak problemlerini, cinsel yolla bulaşan hastalıkları teşhis ve tedavi etmek üzere uzmanlaşmış hekimlerdir.
Dermatoloji tanı ünitemizde, alerji testi, gıda tolerans testi, vitiligo ve frengi gibi yaygın hastalıklar için birçok test yapılmaktadır.
Cilt solgun mu, kızarmış mı, hasta kuru veya yağlı bir cilde mi sahip, hassas cilt tipi mi var, alerjik mi, sivilceli mi, güneşin zararlı etkileri cilde yansımış mı, kırışıklık, kılcal damarlar ve lekeler gibi tüm özellikler ayrıntılı olarak değerlendirilerek sorunlar saptanır.
Bakteriyel deri enfeksiyonlarında farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Genellikle kızarıklık, ısı artışı, kaşıntı, ağrı, akıntı gibi semptomlar görülebilir. Genellikle muayene ile tanı konur. Mikroskop altında özel bir boyama ile inceleme sonucu bakteriler görülebilir.
Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler.
Aileler genellikle çocuklarında kurdeşen görüldüğü zaman, aile hekimine gitmeye meyilli olurlar. Ancak kurdeşenin ilerlemesini ve tekrarlamasını önlemek için bir alerji uzmanına ya da dermatoloji uzmanına gitmelisiniz.
Deriden Yapılan Alerji Testleri
Genelllikle saman nezlezi (alerjik rinit), egzama, kurdeşen ve gıda alerjisi tanısında bu testten yararlanılır. Prick testi sırasında, deriye alerjen sıvı dökülür ve özel iğnelerle alerjen deriye enjekte edilir.
Cilt Hastalıkları vücudun en geniş organı olan deride meydana gelen çeşitli hastalıkları tanımlar. Bu nedenle oldukça fazla sayıda ve farklı nedenlere bağlı cilt hastalığı mevcuttur. Cilt hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp branşı dermatolojidir.
En sık karşılaştığımız deri alerjileri, atopik dermatit yani alerjik egzama, alerjik kontakt dermatit, kurdeşen ve anjioödemdir. Deri alerjilerinin bulguları hastalığa göre değişir. En başta kaşıntı olmak üzere kızarıklık, kabarıklık, şişlik, egzama sıklıkla karşılaştığımız bulgulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri