Koyu çay, siyah çaydan ( hong cha) daha koyu renkli olmasına rağmen tadı aslında çok pürüzsüzdür .
Çin çayı özellikle birçok değişik faydası ile öne çıkıyor. - Yorgunluk hissini gidermeye yardımcı olur. - Oldukça güçlü bir antioksidan deposudur. - Uykusuzluk problemi yaşayanlar adına bire bir etki sağlar.
Çin çayı işlem yöntemine, renklerine ve tatlarına bağlı olarak türlere ayrılabilir. Bunlar Oolong çayı, Yeşil çay, Beyaz çay, Pu'er çay, sarı çay, koyu çay ve Siyah çaydır.
Sıcak suya koyulduktan bir müddet sonra çiçeği açar ve hem yeşil çay yaprakları hem de çiçekler suya tadını bırakır. Çok hafif tatlı ve yumuşak tadı ile vazgeçilmez çay keyfi sunar ..
İlgili 41 soru bulundu
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir.
Beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı ve keemun çayları Çin çayları arasında yer almaktadır. Tüm bu çaylar; camellia sinensis bitkisinden ve çeşitlerinden üretilmektedir. Çin'de ve tüm dünyada en popüler olan ve tüketimi en yoğun olan çay türü şüphesiz ki yeşil çaydır.
Cam kabınızın içini %70 oranında 80 derecelik su ile doldurmanız ideal bir ölçü olur. Her 50 ml sıcak suya 1 gram çay yaprağı kullanmanız yeterli gelir. Sıcak suyun içine çay yapraklarını ekledikten sonra ideal demlenme süresinin tamamlanması için iki ya da üç dakika beklemeniz gerekir.
Çin çayı içmek için en uygun zaman, çay sıcakkendir. Zaman ilerledikçe çay okside olur ve bazı besin maddelerini kaybeder. Bu nedenle çayın sıcakken tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca çayın öğün aralarında alınması beklenir.
Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor. Örneğin; yağlı bir tavayı soğuk suda yıkamaya çalışın.
çaykur' un 125 ve 200 gramlık kutularda piyasaya sunduğu, bergamut ile kokulandırılmış bir çeşit çay. diğer çaylarla harmanlanarak kullanılabileceği gibi tek başına da kullanılabilir ancak kokusu ve tadı ağır olur.
Türk kültüründe çay önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden ülkemizde birçok çay çeşidi tüketilmektedir. Son zamanlarda ise Çin çayı adı verilen fakat ülkemizde daha çok yeşil çay olarak adlandırılan çayın tüketimi artmıştır.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Ruslar çayı ulusal içecekleri olarak kabul ediyorlar ve ülkenin en popüler içeceklerinden biridir. Geleneksel olarak çay saati öğleden sonra idi ama yemeklerin sonunda tatlı ile beraber de servis edilebilir. Rus çay kültürünün önemli bir noktası Türk çaydanlığa benzeyen semaverde demlenmesi.
İngilizlerin en köklü geleneklerinden birisi olan beş çayı, ikindi çayı olarak da adlandırılır.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Dört saat boyunca demlenmeye devam eden çay artık bayatlamış bir çay olur. Aynı zamanda bayatlamış olan bir çayın tekrardan kaynatılması içerisinde yer alan antioksidanların ölmesine ve aynı zamanda da kanı zehirlemekte olan tanenin çoğalmalarına neden olmaktadır.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri