Çin'de yoğun kar yağışı havayolu ve demiryolu ulaşımını olumsuz etkiledi. Şinhua ajansının haberine göre, yeni yılın ilk kar yağışı ülkenin doğu ve orta kesimlerinde etkili oldu. Yoğun yağış ve kar fırtınası nedeniyle uçak ve tren seferleri iptal edildi.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Peki, kar kaç derecede yağar? Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Dağların zirvelerine yakın kısımlardaki karların oluşum sebebi bildiğimiz kar yağışı olayıyla benzerdir. Bu olayı özetleyecek olduğumuzda sıcaklık 0°C 'nin altında olduğu zaman su buharı buz kristalleri şeklide yoğunlaşır. Bu taneler birleşip irileşerek yere düşmeye başlarlar. Bu olaya kar yağışı denir.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü.
İlgili 28 soru bulundu
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Aladağ ve Bolkar dağlarında (Kızıltepede) 3500, Erciyes'te 3500 m., Süphan dağında 3700 m. Ağrı dağında 4000 m., Cilo ve Sat dağlarında ise, 2800-3000 metrededir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
Dağların zirvelerinde basınç düşük olduğu için karlar erimez. Çünkü donma noktası 5-6 ° C iken kar erimez.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Bağıl nemin yüzde 100'e ulaşması durumunda hava daha fazla nemi taşıyamaz hale gelir ve daha fazla nem miktarı havayı aşırı yoğun hale getirir. Sis genellikle çiseleme şeklinde yağış ya da hafif kar yağışına sebep olabilir.
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
Çok soğuk olmayan hava kütlelerinde oluşan kar, yere düşerken sıcak alt hava tabakaları içinde kolayca eriyerek yağmur veya yağmurla karışık kar şekline dönüşebilir. Yağmur ve karın aynı anda yağış olarak düşmesine karla karışık yağmur denir. Bu yağış türüne “sulusepken” veya “sulu kar” yağışı adı da verilir.
Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa 'hafif', 2 ile 10 mm. arasında 'orta', 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da 'çok şiddetli' olarak nitelendirilir.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.
Sıcak yer yüzeyiyle temas eden hava, daha düşük yoğunluklu bir hale gelir ve dolayısıyla da yükselir. Yükseldikçe, yukarıdaki kendisinden soğuk olan havayla karışır ve soğur, nihayet belli bir noktada ısısal dengeye ulaşılır ve yükselme durur. Dağın tepesindeki hava, yerle çok az temas ettiği için soğuktur.
"Everest'in zirvesi neden karlı?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Tropopause'un üzerindeki kısımda hiçbir sıcaklık aktivitesi görülmez. Yaz musonları esnasında yağan kar, rüzgarlar tarafından parçalanır ve dolaylı yoldan bulutların üzerinde kalarak yığılma yapar.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Deniz Efekti Kar veya Deniz Etkisi Kar (Sea Effect Snow) en basit tanımıyla ; bu yağışlar sinoptik bir siklon geçtikten sonra, akabindeki kuzeyli akımlar kutupsal soğuk hava kütlesini, kendisine göre sıcak olan deniz veya göl geçmesiyle, ısı ve nem kazanmasıyla ortaya çıkan kararsızlık sonucuda oluşurlar.
Bulutlardaki sıcaklığın 2 °C'nin altına düşmesiyle gaz halindeki su buharı, havadaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak donar. Böylece kar parçacıkları oluşur. Bu parçacıklar kar kristallerini oluşturmak için birleşerek çok farklı şekiller oluştururlar.
Toktağan nedir? Kutuplar çevresinde ve dağların yüksek kesimlerinde hava sıcaklığı düşük seviyelerde olduğundan yağışlar kar şeklindedir. Buralarda görülen bu kar yağışları neticesinde oluşan kar örtüsünün tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu mevcut kar örtüsüne kalıcı kar ya da toktağan kar denir.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açışının daralmasına bağlı olarak sıcaklık düşer. Sıcaklıkğın düşmesiyle de kalıcı kar alt sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Şıklara baktığımızda Norveç kutuplara en yakın olanı. Kalıcı kar alt sınırı en alçak olanı Norveçtir.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri