Cinaslı kafiyesi olan manilere cinaslı mâni veya ayaklı mâni adı verilir. Ayaklı koşmalar da vardır. Ayaklı mânide, mâninin bütününde kullanılacak olan belirleyici "ayak" sözcüğü, birinci dizede söylenir ve asıl mâniye ondan sonra geçilir. Güle naz/ Bülbül eyler güle naz/ Girdim dost bahçesine/ Ağlayan çok gülen az.
En çok kullanılanlar düz ya da tam mânî, kesik mânî, cinaslı mânî, yedekli mânî, artık mânîdir.
Mani tipi uyak, dörtlükte yer alan bir, iki ve dördüncü dizenin kendi aralarında kafiyeli olduğu diğer kalan üçüncü dizenin ise serbest uyaklı olduğu bilinir. Bu sebepten dolayı aaba şeklinde uyaklandığı bilinir. Rubai, tuyuğ, mani adlı tek bentten oluşmaktadır ve bu bentler dörtlükten oluşmaktadır.
Kendisine has bir ezgi ile söylenen bu nazım biçimi 4 dizeden oluşmaktadır. Uyak düzeni aaxa'dır. Anonimdir ve 7'li hece ölçüsü ile söylenmektedir.
Kirpikli mani:
Kesik manilerde cinaslı kafiye kullanılmadığını söylemiştik. Eğer bir kesikli manide cinaslı kafiye kullanılmışsa artık o kirpikli mani olarak anılır. Kirpikli mani, cinaslı mani olarak da adlandırılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Halk edebiyatımızın en küçük nazım şekillerinden biridir. Genellikle birbiri ile anlam birliği olmayan dörtlüklerden oluşmuştur ve bir bölümünün kafiyesi cinaslıdır. Cinaslı olanlarının dört mısradan çok olması dikkat çeken bir özelliğidir. Maniler Türk toplum hayatının bir özetidir.
Mani anonim halk şiirinin en küçük nazım biçimidir. Anadolu ve Anadolu dışında çok geniş bir Türklük coğrafyasına yayılmıştır. Mani söyleme, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, belirli kuralları olan, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşmış bir gelenektir.
Kesik Mani: Cinaslı mani diye de isimlendirilen bu manilerin özelliği ise şu şekildedir. Kesik maninin ilk dizede hece sayısı eksik bırakılır. Bunun yanında ilk dize anlamlı ya da anlamsız sözcüklerden de oluşabilir. Çoğunlukla ilk dizede bulunan sözcük şiir içinde cinaslı kafiyeyi oluşturur.
Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir. Manilerin içeriğinde genellikle halk insanının duygu ve düşüncesi, acıları ve dertleri bulunur. Bu nedenle manilerde eski yıllara ait halkın geçmişini bulmak mümkündür.
*Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir sözcük grubu olan manilerdir. *Bu kesik dize sadece kafiyeyi hazırlar. *Kesik manilerde kafiye genelde cinaslıdır. Bu yüzden cinaslı mani de denir.
genellikle dört mısradan oluşan ve hecenin yedili kalıbıyla söylenen, hafif alay, aşk, ayrılık gibi konuları ağır basan şiir türü. "39 Bu tanımda maninin "şiir türil" olduğu belirtilmekle beraber, mani tanımlanırken şiirde biçimi oluşturan temel özelliklerden nazım birimi ve ölçüye yer verilmiştir.
Artık mani ya da yedekli mani, düz manilerin sonuna uyakları aynı olan iki dize daha getirilerek yapılan manilerdir.
Genelde yedi ve sekizli hece ölçülerinde, uyaklı olarak söylenirler. Manilerde bir iki ve dördüncü mısralar kafiyeli (a,a,b,a) olduğu gibi (a,a,a,b) şeklinde de olabilir Manilerde ilk mısralar bir anlam ifade etmekten ziyade dolgu malzemesi niteliğindedir. .Maniler hayatın ta kendisidir.
Bu kelime genellikle mağni şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mani şeklinde olmalıdır.
Maniler, yoğun olarak Hıdrellez de kullanılır.Hıdrellez dışında kına gecelerinde de kadınlar arasında söylenilen türkülerin çoğu da mani bağlantılı türkülerdir. Ramazan Ayında sahur zamanın da Ramazan Manileri olarak adlandırılmış ve davul eşliğinde söylenilen maniler vardır.
Maniyi genellikle kadınlar söyler. Mani söyleyene “manici”, mani söylemeye de “mani yakmak”, “mani düzmek” , “mani atmak” denir.
Mani dini veya Maniheizm, 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, "Peygamberlerin Mührü" yani "son peygamber" olduğuna inanılmış Mani tarafından kurulmuş ve kısa sürede hızla geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir dindi. Bu dinin önemli kutsal metinlerinden biri Arzhang'dı.
Koyunlar doğurmaya başladığında çobanlar köy köy ev ev gezip saya toplarlar. Sayacılar keçi derisine bürünürler. Saya adı verilen goşalar (maniler) okurlar.
Şer'î bir hükmün veya sebebinin gerçekleşmesini engelleyen vasıf ya da durum anlamında fıkıh usulü terimi. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim.
Örneğin bir dizenin sonunda yer alan iki kelime diğer dizenin sonunda bir araya gelerek tek kelime oluşturabilir. Bu manide yer alan güle naz ve gülen az kelimeleri farklı yazılışlara sahip olsalar da cinaslı kafiye oluştururlar.
Mısra sonlarında bulunan asmaya kelimeleri cinaslı kafiye örneğidir. "Asmak" iki farklı anlamda kullanılmış ve bu sayede ses ahengi oluşturularak "cinaslı kafiye" örneği verilmiştir. Söyleniş bakımından aynı ancak anlam olarak farklı sözcüklerden ya da söz yüklemlerinden oluşan uyak türüdür.
Cinaslı uyak, yazılışları aynı olup da farklı manalara gelen kelimelerle yapılan uyak çeşididir. Bu kafiyelerde sesteş kelimeler kullanılır. Başta Fuzuli, Nedim, Nefi ve Baki olmak üzere birçok Osmanlı şairi, gazel ve kafiyelerinde cinaslı uyak kullanmıştır.
Azerbaycan'da mani terimine karşılık olarak bayatı, mani, meni, mahnı, mahna kelimeleri kullanılmaktadır (Kaya 1999: 10).
Mani (Farsça: مانی, d. 216, Tizpon - ö. 276, Cündişapur), gnostik bir din olan Maniheizm'in kurucusu. Birûni'ye göre Mani, Yeni Ahit'te bahsi geçen Faraklit'in kendisi olduğunu ve "son peygamber" olduğunu ileri sürdü.
Sözlükte “mahrum etmek, vermemek, engel olmak” gibi mânalara gelen men' kökünden ism-i fâil olan mâni' kelimesi, fıkıh usulünün tedvini ve terimleşmesi sürecinde bu ilim dalında özel bir anlam kazanmış, “varlığı sebebe hüküm bağlanmaması veya sebebin gerçekleşmemesi sonucunu doğuran açık (zâhir) ve istikrarlı (munzabıt ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri