Tür, tüm Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika, Güney Afrika, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilir.
İspanya dünya zeytin ihracatının %36,7'sini tek başına gerçekleştirirken Türkiye ise %5,2'sini gerçekleştirmiştir. Küresel zeytin ihracatında ilk beş sırada yer alan ülkeler toplam ihracatın yaklaşık %77,2'sini gerçekleştirmektedir.
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi ile karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi'nde zeytin tarımı yoktur.
Avrupa Birliği ülkelerinden sonra diğer zeytinci Akdeniz ülkeleri arasında en önemli üretici ülkeler, Akdeniz'de Türkiye, Tunus, Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün, Suriye; Amerika kıtasında, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Şili, Avusturalya'dır.
Zeytin bitkisinin özel iklim isteği nedeniyle zeytincilik, dünyada daha çok Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde (İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Fransa ve Portekiz ) yapılmaktadır. Halen dünya zeytin ağaç varlığının yaklaşık %93'ü bu ülkelerde yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Güz zeytini adı ile de bilinir. Bu isim İngilizce ismi olan autumn-olive in çevirisidir. Doğu Asya'da Himalayalardan Japonya'nın doğusuna kadar olan geniş alana kadar yayılmıştır. Zira bitki azotu köklerine depolayıp, bağlar ve bu şekilde en verimsiz topraklarda bile yaşama kabiliyetine sahiptir.
Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir.
“Küresel zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 15.2'sini gerçekleştirdiğimize takılmayın. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşe girdiğimizi hiç söylemeyin” Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Almanya'nın topraklarında neredeyse hiç zeytin yetişmemesine rağmen zeytinyağını Türkiye'den daha ucuza tükettiğini yazdı.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Kasım ayında don toleransı yüksek olan çeşitler; Memeli ve Otur, Ocakta; Memeli, Otur, Eşek zeytini ve Gemlik; Mart ayında ise; Gemlik, Otur, Ayvalık ve Memeli şeklinde belirlenmiştir. Memeli çeşidi Kasım ayında -11 ºC'de %30.86, -14 ºC'de ise %48.88 oranı ile en az zararlanma gösteren çeşit olarak saptanmıştır.
İKLİM: Zeytin, 40 ºC ile -7 ºC arasındaki sıcaklıklarla dayanabilse de iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 ºC'lerde olması istenir. Zeytin'in soğuklama ihtiyacı 600 ila 1000 saat arasında değişmektedir.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Dünyanın en yaşlı zeytin ağacı: Olive Tree Museum of Vouves, Vouves, Yunanistan - Tripadvisor.
İran'daki ana zeytin üretim alanları Fars, Kerman, Hormozgan, Sistan-Baluchestan, Qazvin, Gilan, Golestan ve Zanjan olarak belirtiliyor.
Zeytin, Güney Afrika, Şili, Peru, Pakistan, Avustralya, Oregon ve Kaliforniya ve Yeni Zelanda gibi ılıman iklime sahip bölgeler gibi Akdeniz iklimine sahip dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilir.
Son 10 yıldır zeytin ağacı dikimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli atılımlar yapan Türkiye, zeytin üretiminde ve ağaç sayısında İspanya'nın ardından dünyada ikinci sıraya yükseldi.
Suudi Arabistan dünyanın en büyük zeytinliği ve sıkım tesisi ile Guinness rekoru sahibi. Geçen ay Guinness tarafından onaylandı, Suudi Arabistan bu sayede zeytin konusunda bir dünya rekortmeni oldu.
Salt Spring Island, British Columbia üzerinde zeytin çiftliği. Sonunda, 3 Aralık'ta rd ve 4 th 2016, Kanada'nın ilk zeytinyağı zeytinleri elle hasat edildi. Sadece beş saat sonra The Olive Farm'ın yeni zeytin fabrikasında preslendiler. İtalya'dan yeni gelmiş ve zeytin hasat edilirken kuruluyordu.
zeytin ağacının bir alt türü. güney africa, orta doğunun bir bölümü, çin ve hindistan'da yetişir. afrika zeytini, yabani zeytin, demir ağacı, hint zeytini gibi isimlerle anılır.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır.
Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın'da olmaktadır.
İspanya'yı, 3 milyon 794 bin dolarla ABD, 3 milyon 724 bin dolarla Almanya, 3 milyon 107 bin dolarla Irak, 1 milyon 714 bin dolarla Romanya, 1 milyon 452 bin dolarla Japonya, 1 milyon 230 bin dolarla Suudi Arabistan, 1 milyon dolarla Fildişi Sahili, 649 bin dolarla Bulgaristan, 527 bin dolarla İsrail izledi.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor.
Bugün Batı dillerinin tamamında değişik söyleyişleri olan 'oil' kelimesi, eski Yunanca'da zeytin ağacı anlamına gelen “eleia” kelimesinden türemiştir. Zeytin yetiştiriciliğinin ilk insanlarla birlikte başladığı kabul edilmekte ve “zeytin bütün ağaçların ilkidir” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri