Malazgirt zaferi ise, Anadolu'nun fethi ve Türk vatanı haline gelmesi sonucunu doğurmuştur. Miryokefalon zaferi de, kurulan yeni vatanı koruyarak, Türklerin bu ülkede kalıcı olmalarını sağlamıştır.
Anadolu'ya Türklerin ilk gelişi 4. Yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya'ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunlarının doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp Anadolu'ya girdi.
Türkler Anadolu'da kalıcı olabilmek için Bizanslara karşı mücadele etmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Birincisi Anadolu'yu Türk Vatanı haline getirmek için 26 Ağustos 1071 tarihinde kazanmış olduğumuz Malazgirt meydan savaşı, diğeri de Anadolu'yu düşman işgalinden kurtaran 26 Ağustos 1922 tarihli Başkumandanlık meydan muharebesidir.
Türkler Anadolu'da yaşayan halkın kültür ve inançlarına saygılı olmuş bunun sonucunda Bizans baskısından bıkan halk, Türklerin hakimiyetini benimsemiştir. Ayrıca Anadolu'daki geçit ve vadilerin Selçuklular tarafından iyi bilinmesi, Türklerin Anadolu'yu yurt edinmesini kolaylaştırmıştır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Bu iddianın anlamı şudur: Kürtler, Anadolu'ya Türklerden çok daha önceleri gelmişlerdir. Ya da Kürtler, Anadolu'nun yerleşik kavimlerindendir, Türkler ise bu bölgeye çok sonraki devirlerde gelmişlerdir.
Türk tarihi açısında önemli bir yeri olan Malazgirt Savaşı (26 Ağustos 1071), Selçuklular ile Bizanslılar arasında vukua gelmiştir. Bu savaş Bizans İmparatorluğu'nu yıkılış sürecine sokarken Selçuklular için ise Anadolu'nun kapısı görevi görmüştür. Nitekim bu savaştan sonra Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir.
Binlerce yıl farklı coğrafyalarda hükmetmiş olan Türklerin asıl soyu nereden geliyor'un cevabı belli oldu.Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan o boyların soy ağacının şehir şehir listesi ve özellikleri!
Anadolu üzerine yapılan Türk akınları milattan sonra da devam etti. Bu dönemde ilk Türk akını Hun Türkleri tarafından gerçekleştirildi. Asya Hunlarının devamı ve torunları olan Avrupa Hunları veya Batı Hunları, IV. Asrın ortalarında Aral Gölü çevrelerini ele geçirdikten sonra 374'de İtil (Volga) kıyılarında göründüler.
Anadolu'da Kurulan İlk Türk Devletlerinin Ortak Özellikleri
Gerçekleşen fetihler neticesinde bölgeye Türkeri yerleştirmiş ve bu coğrafyanın Türkleşmesini sağlamışlardır. Anadolu'da cami, han, hamam, kervansaray ve medreseler inşa etmişlerdir.
I.
Alp Arslan'ın 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra İran üzerinden gelen Türk boyları Anadolu'ya yerleşmeye başlamışlardır.
Anadolu Selçuklu Devletinin himayesinde olan bu beylikler Avrupalı devletlerin düzenlediği Haçlı Seferlerine karşı birlikte savaşmıştır. Anadolu'da Kurulan İlk Türk Beylikleri Nelerdir? 1- Saltuklu Beyliği: 1072 yılında kurulan Saltuklu Beyliğinin en önemli özelliği Anadolu'da kurulan ilk beylik olmasıdır.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur.
Türk adı başlangıçta tekil ve çoğul olarak kullanılmıştır. Bu adın “sağlam”, “güçlü”, “kuvvetli” anlamları kazandığı da kabul edilmektedir. Türk adı günümüzde de şahıs adı olarak kullanıldığı gibi, millet adı olarak da kullanılmaktadır.
Anadolu topraklarının tarıma elverişli olması ve bitki örtüsünün hayvancılık faaliyetleri açısından uygun olması. Anadolu'nun iklim özelliklerinin yaşam için oldukça güzel olması. Anadolu topraklarının Rumlar ve Ermenilerde bulunması. Türkler gaza ve cihat anlayışı taşıdığı için bu topraklarda fethi yapabiliyorlardı.
Malazgirt savaşı sayesinde Anadolu un kapıları ilk defa Türklere açıldı. Yani 948 yıl boyunca yaşadığımız bu coğrafya ya yerleşmiş olduk. Miryokefelan Savaşı ise Miryokefalon Savaşı, özellikle Anadolu'nun Türkleşmesi açısından çok önemli bir dönüm noktası teşkil eder.
Đlk olarak Bizans kaynaklarında Türklerin yaşadıkları bölgeleri ifade etmek üzere Türkistan ve Kafkasların kuzeyindeki sahalar için kullanılan Türkiye tabiri, XII. Yüzyıla gelindiğinde Latince kaynaklarda Anadolu için kullanılmaya başlanmıştır.
Danişmentliler, Mengücekler, Saltuklular, İnaloğulları, Sökmenliler, Artuklular, Çubukoğulları, Çaka Beyliği, Tanrıvermişoğulları ve İnançoğulları Anadolu'da kurulan ilk Türk devletleri olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri