Kullanılan krem ve losyonlar arasında permetrin içeren kremler, sülfürik merhemler, lindan içeren losyonlar, krotamiton içeren kremler ve benzil benzonat losyonları bulunmaktadır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır.
Kasık biti ve uyuz gibi diğer hastalıklar da cinsel temas ile bulaşır.
Cinsel temas, uyuzun bulaşma yolları arasında yer almaktadır. Cinsel temas sırasında, uyuz akarları ve yumurtaları cinsel organlardan kolayca geçebilir. Bu nedenle, cinsel temas yoluyla uyuzun yayılmasını önlemek için, korunmasız cinsel ilişkilerden kaçınılması ve cinsel eşlerin uyuz tedavisi görmesi önerilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu ciltte kaşıntılı, kırmızı bir döküntü oluşturur. Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda temas ile kişiden kişiye bulaşan uyuz hastalığı, sanılan aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz.
Uyuz ilk nerede başlar? Halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmında görünerek uyuz hastalığını ortaya çıkarır.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Bu bitkisel tedavilerden sadece elma sirkesinin sulandırılarak kullanımı ve genital bölgeyi elma sirkesiyle dıştan temizlemenin vajinal akıntıya bağlı yanma ve kaşıntı yakınmalarını azalttığı saptanmıştır.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
11- Uyuz Hastalığı
Geceleri artan vajina kaşıntısı öyküsü vardır. Çizgi şeklinde eritamatöz lezyonlar ve kaşıntı izleri görülür. Permetrin krem veya solusyon ile tedavi edilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Özellikle uyuz böceği belirtileri vücutta görüldüğü andan itibaren mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Uzman bir doktorun reçete edeceği ilaç ve kremler kullanılmalıdır. Bu ilaçlar kullanıldığı takdirde uyuz böceğinin vücuttan atılması sağlanır. Bu kremler işe yaramadığı durumda ıhlamur losyonu da kullanılır.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır. Tüm akarları yok etmek için her biri yaklaşık bir hafta arayla iki (veya daha fazla) uygulama gerekli olabilir.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Beyaz sirke, kokuları 'nötralize etme' ve kokuya neden olan proteinleri yıkma gücüne sahiptir. Bir banyo suyuna yarım fincan beyaz sirke ve tuz ekleyin ve birkaç dakika için vajina bölgenizi bu bölgede tutun. Bu süreçte, vajina pH seviyesi normale geri dönecek ve kokularınız yok olacaktır.
Elma Sirkesi: Elma sirkesinin vajinal mantar üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bir miktar elma sirkesi, suyla karıştırılarak mantarlı bölge yıkandığında ya da karışım bu bölgeye pamuk yardımıyla sürüldüğünde hastaların şikâyetlerinde azalma görülebilir.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Uyuz böceğinin bedende yayılmaması adına zerdeçal, çay ağacı yağı, aloe vera jeli, beyaz sirke gibi metotlar da kullanılabilir. Uyuz Ne Kadar Sürede Geçer? Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem bedende 10 saat boyunca tutulmalıdır.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir. Bu çizgiler dişi akarları tarafından cildin yüzeyinin hemen altında açılan tünellerdir.
Tuz da uyuz böceklerinden kurtulmanızı sağlayabilir. Tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmak uyuz tedavisinde önerilen bir yöntemdir. Uyuzdan kurtulmanın son yolu da Aloe Vera jeli kullanmaktır. Aloe Vera jelini uyuz olan bölgeye sürün ve bir süre bekleyin.
3. Evde uyuz hastasının kullandığı giysiler, çarşaflar ve havlular 60 derece suda yıkanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık havalandırılmalıdır. 4. Halı ve zeminler hepa filtreli elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri