İtirazın kaldırılmasını sağlayan belgeler şunlardır; 1- İmzası ikrar edilmiş bir senet. 2- İmzası noterlikçe onaylanmış senetler. 3- Resmi dairelerin ya da yetkili makamların verdikleri belgeler.
•İtirazın kaldırılmasını alacaklı, itirazın kendisine tebliğinden itibaren altı ay içinde, icra mahkemesinden isteyebilir; istemezse bir daha bu alacak için ilamsız takipte bulunamaz (m. 68/I). Bu altı aylık süre hak düşürücüdür.
Karar ve İlam Harcı: İcra mahkemesinde görülen dava niteliği taşımayan başvurularda maktu olarak karar ve ilam harcı alınır. Örneğin itirazın kaldırılması, kambiyo senetlerinde imzaya ve borca itiraz gibi. Ancak görülen iş dava niteliğinde ise o zaman bu harç nispi olarak alınır.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
İlgili 42 soru bulundu
İtirazın Kesin Olarak Kaldırılması Usulü
Duruşma yapılması zorunludur.
İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
İtirazın İptali Davasında Vekâlet Ücreti
İcra takibine konu olan tutarın %10'u oranında vekâlet ücreti alınmaktadır. İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
1- Geçersiz bir ilamsız icra takibi yapılmış olmalıdır. 2- Borçlu süresi içinde ödeme emrine itiraz etmiş olmalıdır. 3- Süresi içinde açılmış bir itirazın iptali davası olmalıdır. 4- Alacaklı dava dilekçesinde açıkça istemde bulunmuş olmalıdır.
İtirazın iptali davası borçlu aleyhine yapılan icra takibiyle ilgili işin devamı niteliğindedir, bu nedenle itirazın iptali davasında dava dilekçesinin Tebligat Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca vekile yapılması zorunludur.
İtirazın kaldırılması davası, icra mahkemesinde açılır. İcra mahkemesine başvurup itirazın kaldırılması davası açabilmek için alacaklının elinde belirli bazı belgelerin bulunuyor olması gerekir. Bu şartın mevcut olmaması durumunda genel mahkemeye giderek itirazın iptali davası açılması gerekir.
Bu sebeple itirazın kaldırılması yargılamasında verilen kararların maddi hukuka ilişkin hak bakımından kesin hüküm teşkil etmesi mümkün değildir22; ancak karar yalnızca müstakbel bir itirazın kaldırılması yargılaması bakımından kesin hüküm teşkil eder.
İtirazın kesin kaldırılması İİK Madde 68
Borçlu itirazını varit gösterecek hiçbir belge ibraz edemezse icra mahkemesi itirazın kaldırılmasına karar verir. İtiraz birinci fıkrada gösterilen senet veya makbuz yahut belgeye müstenit ise itirazın kaldırılması talebi reddolunur.
Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk
Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
Ödeme emrinin tebliğinden itibaren borçlunun kira ilişkisi ve diğer sebeplerle itiraz etme hakkı vardır. İtiraz edilmesi halinde takip duracaktır. Alacaklının itirazı kaldırıp takibe ve tahliyeye devam edebilmesi için İtirazın Kaldırılması ve Tahliye Davası açması gerekmektedir.
NOT: Alacaklının “itirazın iptali davası'' açmasından sonra, borçlu tarafından “menfi tespit davası'' açılamayacağı, çünkü bu davacı açmakta hukuki yararının bulunmadığı gerek doktrinde ve gerekse uygulamada tereddütsüz kabul edilmektedir.
İtirazın iptali davasında borçlunun haksızlığına karar verilmesi halinde ve alacaklının talep etmiş olması şartıyla, borç miktarının Yasada gösterilen orandan az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatına hükmedilir.
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI KISMİ DAVA OLARAK AÇILABİLECEĞİ GİBİ BİR YILLIK HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE İÇERİSİNDE ISLAH EDİLMESİ GEREKİR.
İnceleme neticesinde imzanın borçluya aidiyetine karar verirse, borçlu inkâr edilen senet tutarının yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere inkâr tazminatına ve 100 liradan 5.000 liraya kadar para cezasına mahkûm edilecektir.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İTİRAZIN İPTALİ SONRASI İCRA TAKİBİNE DEVAM
İtirazın iptali davasının kabulü halinde alacaklı iptal kararıyla birlikte takibe devam edilmesini isteyebilir. Kararın kesinleşmiş olması gerekmez. Fakat borçlu icranın geri bırakılmasını isteyebilir ve şartların varlığı halinde tehir-i icra kararı verilir.
36 ncı maddeye göre icranın geri bırakılmasına ilişkin kararları dışındaki kararlarına karşı, ait olduğu alacak, hak veya malın değer veya miktarının bin lirayı geçmesi şartıyla istinaf yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri