Biraz ani bir rahatsızlık olabilir, ancak çoğu evcil hayvan mikroçip takıldığında hiçbir tepki göstermez. Veteriner hekim mikroçipleri olabildiğince acısız bir şekilde yerleştirecektir.
Mikroçip bir Pirinç tanesi büyüklüğünde okuyucu cihaz tarafından belleğindeki numarayı okuyucuya gönderen mikro cihazlardır. Canlı vücuduna tamamen uyumludur. Hiç bir yan etkisi ve zararı yoktur.
Dostlarınız için kullanılan mikroçiplerin, sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Radyo frekans etiketi tanımlama sistemi ile çalışmaktadır. Mikroçip kalıcı bir kimlik olması nedeni ile siz kedi ve köpek sahiplerine yardımcı olur.
Evcil hayvanına veteriner hekim tarafından kısa sürede çip takılabilir. Bir aşı süresi kadar kısadır. Çip takılırken köpeğin / kedinin canı, tıpkı bir aşıyla eşdeğer derecede yanar.
Gelincik, köpek ve kedilere çip taktırma prosedürü anestezi gerektirmeyen, aşılamaya benzer, oldukça basit bir işlemdir. Pirinç tanesi büyüklüğündeki çipi veteriner hekimi bir enjektör yardımı ile deri altına yerleştirir. Evcil hayvana çip takılırken meydana gelen ağrı oldukça hafif ve kısa sürelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Çip yerinden oynar mı? Mikroçip, hareket etmesini önlemeye yardımcı olmak için özel bir biyo-uyumlu kasa içine yerleştirilmiştir. Çok nadir durumlarda yerinden çıkabilir ve deri altında biraz hareket edebilir.
Bu arada belirtmekte fayda var, mikroçipler takip cihazı değildir. Yani kaybolan ya da çalınan kedi veya köpeğinizin yerini belirlemede kullanılamazlar. Mikroçip tercih edilmesinin bir diğer sebebi de yine çipe kayıtlı sağlık bilgileri idi.
CEZASI NE KADAR? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında 31 Aralık tarihine kadar evcil kedi ve köpeklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
SORU: Sahip değişikliği nasıl yapılacak? CEVAP: Ev hayvanlarının sahip değişikliği işlemi için "Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi" ile 60 gün içerisinde hayvanın yeni sahibinin, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek veri tabanı ve pasaportuna sahip değişikliğinin işlenmesi gerekmektedir.
Hayvan barınaklarına başvuru yapılarak HAYBİS üzerinden oluşturulan 'sahiplendirme belgesi' ile ceza uygulanmadan mikroçip takılıp, kimliklendirilen hayvanlar, PETVET'e kaydedilecek. Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak.
5199 Sayılı Kanun'a göre evcil hayvan sahiplerine mikroçip takılması için son gün 2022 yılının sonudur. Ayrıca 2022 yılından sonra 6 aydan büyük evcil hayvanlara (kedi, köpek ve gelincik) kimliklendirme uygulamasının yapılmadığını belirtelim.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Mikroçip okuyucu hayvanda mikroçipin okunduğu bölgeye yakınlaştıralark okutulmaktadır. Mikroçip uygulaması ise hayvanların genellikle ense bölgesine yapılmaktadır. Mikroçip okuyucunun uç kısmı hayvanın ensenine yaklaştırıldığında, cihaz otomatik olarak mikroçipi algılar ve hayvanın kimlik numarasını gösterir.
Günümüzde kedi ve köpeklere takılan mikroçipler veteriner kliniklerinde ya da barınaklarda takılmaktadır. Bu takılan mikroçipler, mikroçip okuma cihazı ile kolayca okunarak evcil hayvanınızın sahip olduğu kimlik numarası görünür hale gelir.
Yani Kedi ve Köpeğinize kimlik çıkartmak için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur. Sadece yapılan aşıların ücretini ödemeniz yeterlidir. Kuduz aşısının yapılmasını takiben aşı karneniz ile birlikte kedi ya da köpeğinizin kaydını bağlı bulunduğunuz belediyeye yaptırmak yasal zorunluluğunuzdur.
Her yaşta ki köpek ve kedilerde mikroçip takma işlemleri 2022 yılı sonuna devam edecektir. Bu nedenle kedi ve köpek sahiplerinin mutlaka bu konuda yıl bitmeden önce gerekli olan işlemleri yaptırmaları gerekmektedir.
Çip Taktırma Fiyatları
Hayvanlara çip takma işlemi özel veteriner klinikleri ve il veya ilçe tarım müdürlükleri aracılığı ile yapılabilmektedir. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde gelincik, köpek ve kedilere çip takma ücreti 70 TL'dir.
Çip taktırdıktan sonra evcil hayvanını sokağa bırakanlara da 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.
Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilecek, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
"Çok yüzeysel, derin bir çukur açılıp gömülmediyse ölü hayvanlar açığa çıkabilir, hastalık bulaştırabilir. Ölen hayvanlar tıbbi atık olarak özel poşetler içerisinde belediyeye veriliyor. Bunların tek tek ayrı bir yere gömme olanağı olmadığı için topluca gömülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri