Uzmanların bildirdiğine göre, antidepresan kullananların, özellikle de "SSRI" (seçici seretonin gerialım engelleyicileri) grubunda yer alan "fluoxetine HCl (Prozac), "escitalopram" (Cipralex), "paroxetine HCl" (Paxil), "sertraline HCl" (Lustral) kullanıcılarının yüzde 25'inde beden ağırlığında 5 kg veya daha fazla ...
Cipralex kullanımı sırasında kilo alınımı ve iştah artışı beklenmemektedir. Bununla birlikte kilo alımı yapabildiğini düşündüren bulgular mevcuttur. İlaç kullanımına neden olan hastalığın şiddetinin azalması da iştah artışına neden olabilir.
Peki hangi antidepresanlar daha fazla kilo aldırabilir ?: Klinik pratikte trisiklik antidepresanların (TCA) ve monoamin oksidaz inhibitörlerinin (MAOI) ve mirtazapinin; günümüzde sık kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) veya yeni nesil antidepresanlara göre daha fazla kilo alımı yaptıkları görülmektedir.
Bu çalışmanın sonucunda antidepresanların, kilo alımına neden olabileceğinin bildirildiğini kaydeden Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, "Araştırmaya göre; kilo alımı riski, özellikle sürekli antidepresan kullanımının 2. ila 3. yılında zirveye çıkıyor. Bu risk 6. yıla kadar sürüyor" dedi.
Anne sütünden geçen Escitalopram, miktarına bağlı olarak, uyku hali, iştahsızlık, huzursuzluk ve uyku bozuklukları yapabilir.
İlgili 22 soru bulundu
İlaç aniden bırakıldığında vücutta beklenilmeyen tepkiler oluşur ve bazı yakınmalarınız daha kötü olabilir. Örneğin: yüksek dozlarda kullanılıp daha sonra aniden kesilme durumunda kişiler de sinirlilik, baş ağrısı, uyuşukluk, karıncalanma, uyku sorunları, kafa karışıklığı izlenebilir.
kullanılmaya başlandığında artabilir. Çünkü bu ilaçların etkisini göstermeye başlaması, genellikle yaklaşık 2 hafta, fakat bazen daha uzun bir zaman alabilir. Bu olasılık aşağıdaki durumlarda daha fazladır: • Eğer daha önce intihar veya kendinize zarar verme düşünceniz olmuşsa.
Bupropion modern ajanlar arasında kilo azalmasına sebep olan tek ajandır. Kullananlar arasında ortalama 3–4.4 kg kilo azalması olduğu bildirilmiştir.
Antidepresanı bıraktıktan sonra iştahsızlık ve halsizlik baş gösterebilir.
Antidepresan kullanırken kilo alımını engellemek için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Ancak bir grup olgu için de kilo artışı, antidepresan tedavinin yalın ama önüne geçilemez bir yan etkisidir.
Antipsikotik ilaçlar kilo alımına sebep olan ilaçlardır. Başlangıçta şizofreni ilaçları olarak bilinse de bipolar bozukluk, anksiyete ve ileri depresyon durumlarında bu ilaçlara başvurulabilmektedir.
Psikiyatrik ilaçlar kilo yapar mı? Hayır. Psikiyatrik ilaçlar doğru seçildiğinde kilo yapmaz.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
Yüksek ateş, ajitasyon, sersemlik, titreme ve kaslarda ani kasılmalar ortaya çıkarsa, bunlar nadir görülen bir durum olan, serotonin sendromu adı verilen olayın belirtileri olabilir. Böyle hissederseniz doktorunuza bildiriniz. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
CIPRALEX kullanmayınız. Kandaki potasyum ve magnezyum değerlerini düşüren ilaçlar, hayatı tehdit eden kalp ritim bozukluğu riskini arttırırlar.
Protein bar gibi lif ve protein oranı yüksek gıdaların tüketimi yüzü dolgunlaştırır. Yüksek oranda protein ve lif alınırsa kasların gelişebilmesi mümkün olur. Buna ek olarak karbonhidrat tüketimi de yüzün kilo almasını sağlar. Ancak karbonhidrat tüketimine dikkat edilmelidir.
Orlistat, lorcaserin, liraglutid, fentermin-topiramat gibi direkt zayıflatmaya yönelik ilaç çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak; antidepresanlar, antidiyabetikler, antiepileptikler de zayıflamaya yardımcı olabilmektedir.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12'dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
1. Anksiyete. Ergenlik döneminde kilolu olmaktan aşırı düzeyde kaygı duyma ve beden algısındaki bozulmalarla birlikte seyreden kilo kaybı, yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
Beyni muttu ve doygun hissettiren hormon serotonindir!
Atıştırma ile pankreas bezinden ensülin salınır ve bu ensülin serotoninin geçici olarak yükselmesini sağlar. Böylece fazla kilolular için bir tuzak olan bu atıştırmalar kilo almaya neden olur.
Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur. Uyku bozukluğu depresyonun çok sık karşılaşılan bir belirtisidir. Dalgınlık, unutkanlık olabilir. Bazen ağır olgularda aklından geçenlerle dış dünyada olanlar birbirine karıştırılabilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu Başlangıç dozu günde bir kez 10 mg'dır. Bireysel hasta cevabına göre, doz günde maksimum 20 mg'a çıkarılabilir. Tedaviye cevap veren hastalarda, uzun dönemli tedavi (20 mg/gün) en az 6 aylık çalışmalarla değerlendirilmiştir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
CIPRALEX günde tek doz olarak, besinlerle birlikte veya öğün aralarında kullanılabilir. Hafif veya orta dereceli böbrek işlev bozukluğu olanlarda doz ayarlaması gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri