Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
BEN DE NASIL YAZILIR? Türkçede yazılışı en çok karıştırılan eklerden biri de -de ve -da ekleridir. Ben de kişiyi niteleyen ve aynı zamanda kendisinin de dahil olduğunu belirten bir kullanıma sahiptir. Kelimenin doğru yazılışında ek her zaman ayrı olmalıdır ve kelime de ben de şeklinde yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkan eklerin bitişik ya da ayrı yazılması büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda 'benim de' kelimesi kapsamında, de bağlacı ayrı olarak yazılır.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
-Bunu kısaca öğrenmek için da veya de'yi cümleden çıkartarak okuruz eğer anlam bozuluyorsa o da/de birleşik yazılacaktır eğer anlam bozulmuyorsa ayrı yazılacaktır. Bulunma hal eki olan da/de birleşik yazılır.
Cevabımız 2023'te olmalıdır. İki nedeni vardır. Hem de,da özel isimlerde kesme işareti ile ayrılır hem de de,da ünsüz sertleşmesi yaşar. Yani 2023'ün son harfi “üç” diye okunur.
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
♥ Eğer bir cümle içinde yer alan “de, da”yı çıkardığımızda cümlenin anlamında bir bozulma meydana geliyorsa, bu ek olan “-de, da”yı bize gösterir. Eğer anlamda herhangi bir bozulma meydana gelmiyorsa bu durum bize, “de, da”nın bağlaç olduğunu ifade eder.
DAĞ TAŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Her yer, her taraf anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağtaş, dağ daş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
✦ Annemde / Annem de nasıl yazılır ? ↝ Hitap olduğu için ayrı yazılır. ↝ Annem de şeklinde yazılır. ⇏ Bağlaç olan de ayrı yazılır.
De bağlacı yazımı bahsedelim.
Ayrı yazılır. Kesmeyle ayrılmaz. Sertleşmeye uğramaz.
"Odada da oda vardı" derken zaten cümlemizin yazımı bu şekilde olur. Cümlede ki -da ekini çıkarıp olumlu olup olmadığına bakıyoruz. Ve -da ekini çıkardığımızda cümlemiz " Oda oda vardı" oluyor ve cümlemiz anlamsız bir hale dönüşüyor. Onun için -da eki bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
BİRTAKIM MI, BİR TAKIM MI? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, Birtakımşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"birtakım"dır. #Birtakım nasıl yazılır?
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
TDK'ya göre Türkçede kelimesinin doğru yazılışı "Türkçe'de"dir.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur. Türkiye kelimesine gelen bir ekin kesme işareti almadan birleşik yazılması için yapım eki olması gerekir yani kelimeye yeni bir anlam vermesi gerekir.
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Kısacası bende değil, ben de olarak yazılmalıdır. Buna benzer kelimelerinde dahi anlamı taşıyan ekleri ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesinden en sık yapılan sorgulamalar arasında yer alır. ''Benimle'' olarak yazılmaktadır. Benimle birlikte gelmek istersen çok sevinirim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri