Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Evcil hayvanınız ister kafesi ile kucakta veya atın alınan koltuğun önünde veya satın alacağınız yan koltukta yolculuk yapabilir. İlgili şartları sağlamayan evcil hayvanlar, veteriner kontrolünde uyutularak, özel kafeslerinde, muvaffakatname imzalanması şartı ile ve yalnızca bagaj alanında taşınabilir.
Evcil Hayvan İle Otobüs Yolculuğu
Evcil hayvanlar, koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşınamaz. Özel kafesleri içerisinde sadece araçlarımızın bagaj bölümünde taşınabilirler. Evcil hayvanın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edilmelidir.
Toplu ulaşım araçlarında rehber ve 5 kilodan hafif köpekler ile kediler gün boyu, 5 kilodan fazla köpeklerle ise 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında kafessiz olarak yolculuk yapılabilecek. Köpeklerin ağızlık ve tasma takmaları, kedilerin özel çantasında taşınması yeterli.
Hamile evcil hayvanlarınızı ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularınızı uçuşlarımıza kabul edemiyoruz. Evcil canlı hayvanın çipi olması gerekmektedir. Kafes, canlı hayvanın sahibi tarafından temin edilir. Uçuşlarımızda her bir yolcu için en fazla iki evcil hayvan kafesi kabul edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi.
İşlemin ücreti se 75 lira. Mikroçip uygulaması ile kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerinin takip edilmesi, sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında hayvanların hem bulunabilmesi hem de sokağa bırakan veya kaçıranların tespit edilip, ceza uygulanabilmesi de amaçlanıyor.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Kediyi bagaja koymayin ve arkasi düz, kisa kasali bir araçta dikkatli davranin - havalandirma yetersiz olabilir ve kedi fazlasiyla isinabilir. Tasima çantasini ön koltuklarin arkasinda emniyete almali ya da güvenli bir sekilde koltuga sabitlendiginden emin olmak için emniyet kemeri kullanmalisiniz.
Yolculuk anında kedilerin dikkatini dağıtacak bir başka metot da en sevdiği oyuncağı yanınıza almanızdır. Bu yöntem işe yaramazsa endişelenmeyin. Kediler stres altında iken uyumaz, yemek yemez ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermezler. Siz yine de yanınıza mama ve idrar pedi almayı unutmayın.
Maddesi aşağıdaki gibidir; “Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir. Taşıtın içinde yolcularla birlikte canlı hayvan taşınamaz. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer ve servisler düzenlenebilir.
Kedi köpek ile yolculuk konusunda, örneğin Kamil Koç, evcil hayvan taşıması yapan firmalardan biridir.
Taşıma kutusu edinin.
Kediniz ne kadar sakin bir kedi olursa olsun, güvenli bir yolculuk için kediniz yolculuk boyunca taşıma kutusunda olmalıdır. Kedi ile uzun araba yolculuğu için, büyük boy taşıma kutusu satın alarak yolculuğu kediniz için daha konforlu hale getirebilirsiniz.
Kedi sahipleri, seyahat etmek durumunda kaldıklarında sevimli dostlarını da yanlarında götürmek isteyebilir. Böyle anlarda iyi bir planlama yapmak gerekir. Bir kedi, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece uzun yolculuk yapabilir.
Köpeğinizin veya Kedinizin aşılarını yaptırdığınız veteriner klinik kedinizin veya köpeğinizin kimliğini yani aşı karnesini sizin için hazırlar. Bu belge için yapılan aşılara ek olarak bir ücret talep edilmez. Yani Kedi ve Köpeğinize kimlik çıkartmak için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kedi ve köpeklerde fenobarbital yatıştırıcı ve uyku doğurucu olarak genellikle ağızdan kullanılır, D yol pek tercih edilmez, ayrıca saldırgan kedi ve köpeklerin hareketsiz kılınmasında da kullanılır.
Yavru kediler için tek omuz askılı çantalar tercih edilebilir. Yetişkin kediler ise şeffaf kedi taşıma çantası modelleri sayesinde rahatlıkla taşınabilir. Daha büyük hayvanlar için büyük boy kedi taşıma çantası seçenekleri bulunur.
Araştırmaya göre, köpekler strese bağlı nefes değişikliklerini ve terlemeyi algılayabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla alınan kararla bundan sonra toplu ulaşım araçlarında evcil hayvanların sahipleriyle yolculuk yapabileceğini duyurdu.
(13) İstasyonlara ve araçlara önlemi alınmış kafeste taşınabilen evcil hayvanlar haricinde hiçbir hayvan sokulamaz. Aksi halde 20 tam bilet tutarı ceza makbuz karşılığı uygulanır.
Yeni karara göre; aşı karnesi bulunan kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar, özel kafeslerde kilitli bulunmak koşulu ile hayvan sahiplerinin kucağında ya da oturduğu koltuğun önünde taşınabilecek. Otobüs firmaları evcil hayvanların araç içinde taşınabileceği özel seferler de düzenleyebilecek.
Çip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (çip okuyucular) vasıtasıyla yapılacak. Çip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra çip uygulanarak kayıt altına alınacak.
*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri