Asitler, yakıcı, kemirici ve tahriş edici oldukları için asit banyosunda biraz uzun süre tutulan veya asit içerisinde unutulan cıvataların dişlerinin kullanılmayacak kadar mukavemet kaybetmesine neden olurlar. Sertleştirilmiş 10.9 ve 12.9 kalite Cıvata, Somun ve Saplamaları incelterek da kırılgan hale getirirler.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
Cıvata Kalite Çeşitleri
8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır.
Yukarıdaki tabloya göre, 10.9 cıvata sınıfındaki bir M12 cıvata için önerilen sıkma torku 114,0 Nm'dir. Daha yüksek cıvata sınıflarının daha fazla sıkma kuvveti elde etmek için daha yüksek tork gerektireceğini unutmayın.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
İlgili 30 soru bulundu
Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
Site Hırdavat M10 Takviyeli Somun 5 Adet (17 Anahtar Tutan)
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
Hazırlık Aşaması: İlk olarak, sıkacağınız yüzeyi temizleyin ve eğer varsa delikleri açın. Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın.
6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüdür. Bu kalite standartı, çelik civataların mekanik özelliklerinin uygunluğunu garanti eder. 6.8 kalite civatalar, genellikle düşük yük taşıyan uygulamalarda kullanılır. 6.8 kalite civataların birçok avantajı vardır.
Silindir içerisine açılan vidalar ”SOMUN” silindir dışına açılan vidalar ise ”CIVATA” olarak adlandırılmaktadır. Diğer tabiri ile helisel oluklar delik yüzeyinde açılmış ise ”İÇ VİDA” dış yüzeyde açılmış ise ”DIŞ VİDA” olarak adlandırılır.
Kör delik uygulamaları için, dişi dişlerden deliğin alt üçte birlik kısmına ve deliğin tabanına sıvı vida sabitleyici damlaları uygulanmalıdır. Cıvata dişleri, kaplanmış kör delik dişleriyle birleştiğinde, hava, vida sabitleyiciyi deliğin çıkışına doğru iterek uygun kaplama sağlar.
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Somun sökme işlemini gerçekleştirmek için önce somun ne tarafa doğru açılır sorusunun cevabını bilmelisiniz. Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir.
Vida sağa mı yoksa sola mı açılır? İşte size basit bir ipucu: “Sağ tarafta aç, sol tarafta kapat.” Eğer bir saat düşünürseniz, saat yönünde saat ibresi hareket eder. Aynı prensip vidalar için de geçerlidir. Yani, bir vida açmak için saat yönünde döndürülür.
Wilbur Wilbur, 1905'te "Amerika'da Somun ve Cıvata Endüstrisi TARİHİ" nde, 1568'de Fransa'da Besson tarafından cıvata ve vida imal etmek için kullanılan ilk makinenin işlendiğini kabul etti.
M16: 10 mm alyan anahtar tutar.
M12 Takviyeli Somun 3 Adet (19 Anahtar Tutar)
İmbus civata başının oturacağı yerin somun anahtarı giremeyecek kadar dar olduğu hallerde veya cıvata başının dışarıda kalması istenmeyen hallerde kullanılan silindirik başlı gömme anahtarlı civatalardır. Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir.
Metrik civata, somun, vida vb gibi bağlantı elemanları sipariş ederken tek belirtmeniz gereken DIN numarası, istenilen malzeme ve varsa kaplama türüdür.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, yine diş açısı 55 derece olanlara whitworth (permak) vida denilmektedir. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğundan yola çıktığınızda metrik vidaların diş açıları eşkenar üçgene, whitworth vidalar ise ikizkenar üçgene benzediğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri