Kabin nemi 40 % altına düştüğünde Kabuk zarı kalınlaşır ve civcivin yumurtayı kırması zorlaşır . Bu Sebepten Makinelerde Gelişimde 50-55 Çıkımda İse 60-65 Altına Düşmemelidir.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Koruyalım #civciv #tavukçuluk - YouTube. Arkadaşlar videonun konusu, Civcivleriniz için eğer annesi yoksa mutlaka onların vücut sıcaklığını koruyacak anne kucağına ihtiyacı vardır. Civcivleriniz üşür vücut sıcaklığı düşerse ölümler kaçınılmazdır.
Civcivler çok hassas hayvanlar oldukları için hava sıcaklığı, fazla temas, soğuk hava koşulları, çok yem, susuz bırakılmak onların hastalanmalarına hatta ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle civcivlerin bakımı temiz ortamda yapılmalı, ortam sıcaklığı ne çok soğuk ne çok sıcak olarak ayarlanmalıdır.
7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
sıcaklık 37.5 nem seviyesi ise 65 ile 70 arasında olmalıdır. Civciv kaç derece sıcaklıkta çıkar? Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36.5-37.5 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağlanır.
Soğuğa karşı oldukça dayanıksız olan civcivler, soğuktan çok etkilenebiliyor. Hasta Civcivlere Nasıl Bakmalı? Civcivler özellikle çok üşüdüğünde hastalanabiliyor. Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor.
Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar.
Civcivler sıcak ve soğuk olmayan ortamı severler. Bu yüzden civcivin iyi yetişmesi için gerekli olan ortamı sağlamanız gerekmektedir. Eğer evde civciv besleyecekseniz bir kutuya civciv yuvası oluşturabilirsiniz. Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir.
Eğer yumurtadan tavuk civcivi çıkarmak istiyorsak kuluçka makinesine koyacağımız yumurtalar köy tavuğu yumurtası olmalı. Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı .
Yumurtadan yeni çıkan civciv için ilk 1 aylık periyotta civcivin güneşten yararlanması ve havalandırılması kritik iki faktördür. Kemik gelişimi ve tüy yapma noktasında civcive yardımcı olan güneş, saplık bir büyüme sürecinin önünü açacaktır.
'En iyi koşullarda yaşam süresi 10 gün olan bu civcivlerin en büyük müşterisi çocuklar. Çocuklar, evlerine götürdükleri bu civcivleri sevebildikleri kader sevsinler, hırpalamasınlar ancak, öldüklerinde de üzülmesinler. Çünkü, ne yaparlarsa yapsınlar bu civcivler ölecektir.
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Kümes ısıına bağlı olarak civciv-piliçlerin davranışları şu şekildedir; Isı çok düşük ise, civcivler ısıtıcının altında birbirlerine sokularak kümeler oluşturur, sıkışık bir durumda bulunurlar. Isı çok yüksek ise, civcivler ısı kaynağından uzaklaşmış, ısıtıcıların altında geniş bir boşluk kalmıştır.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
Bir daha o kadar fazla yem verme ölürler.
İlk 1 haftalık süreçte civcivlerimizin suyuna pekmez karıştırarak beslenme takviyeleri yapabiliriz. Pekmez soğuğa ve gribal enfeksiyonlara karşı direnç vermesiyle ünlü bir besin. Pekmez takviyesinin yanında civcivlerimizin suyuna multi vitamin ekleyebiliriz.
CİVCİVLERİN YAŞAM SÜRESİ
Çok iyi bakılmadığı müddetçe birkaç sene yaşamlarını sürdürürler. Ancak çok iyi şartlarda bakılıyorsa civcivlerin yaşam süreleri 10 seneyi bulabilir.
-civcivlerin ilk günlerini geçireceği karton kolinin tabanının sağlam olmasına dikkat edin. hatta altına bantlayacağınız poşet veya muşamba sizin için hayat kurtarıcı olacaktır. -üşümesinler diye koyacağınız ampulun 100 watt olmamasına dikkat edin, minik bir lamba (gece lambası da olabilir) yeterlidir.
Kış mevsimi oldukça soğuk olduğu için civciv çıkartmak için oldukça riskli bir dönemdir. Uygun koşulları ve imkanları sağladıktan sonra her zaman civciv çıkabilir.
CİVCİV KAĞIDI
Civcivlerin altına kağıt, kümes hayvanları için özel olarak yapılmaktadır. Kağıt, civcivler üzerinde yürürken hışırtı şeklinde ses çıkartır. Bu ses diğer civcivleri ona doğru çekerken bu da onu suya ve yem alanına doğru bir yol oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri