Kuşlar, sürüngenler ve balıklar gibi memeli olmayan hayvanlar ise kuduz olmazlar. Kuduz çoğunlukla yabani hayvanları (kurt, tilki, çakal, sansar, gelincik, yarasa vb.) etkilemektedir. İnfekte yabani hayvanlardan insanlara veya evcil hayvanlara yayılabilmektedir.
Kuşlar, tavuklar, fareler, hamsterler ve tavşanlar tarafından ısırılmalar kuduz riski taşımazlar. Hemen hemen bütün hayvanlar kuduz virüsünü aldıktan sonra hastalanarak ölürler. Sadece yarasalar kendileri hastalanmadan kuduz virüsünü taşıyabilirler.
Hastalığın bulaşmasında en çok etkisi olan yaban hayvanları Doğu Avrupa'da rakun köpekleri ve tilkiler; Kuzey Amerika'da kokarcalar ve yarasalar; Afrika ve Asya'da çakallar ve firavun fareleri; Latin Amerika'da yarasalar; Porto Riko ve diğer Karayip Adaları'nda firavun fareleri; Güney Kore'de ise rakun köpekleridir.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Kuduz virüsü kişiye bulaştıktan sonra beş farklı aşamada ilerlemektedir. Boyun ve baş kısmından ısırılan kişilerde hastalık daha hızlı ilerlemektedir. Kuduz hastalığının kuluçka dönemi genellikle 3 ile 12 hafta arasında değişebilmektedir. Ancak bazı durumlarda 5 gün ile 2 yıl arasında sürebilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kuduz virüsünü vücuda girdiği noktadan itibaren, sinirler boyunca beyne doğru hareket eder. Kuduzun ilk belirtileri, virüsün vücuda girmesinden ortalama 1 ila 3 ay sonra gözlenir. İnsanlarda, hastalığın ilk semptomları spesifik değildir ve diğer viral enfeksiyonlara benzer.
Kesin olmamakla beraber bu süre insanlarda 2764 gün köpeklerde 20-60 gün kedilerde 14-30 gün sığırlarda 30-60 gün arasındadır. Hatta 2 yıl sonra bile ortaya çıkan kuduz olayları vardır. Kuduz hastalığı 3 devre halinde seyreder.
Her ne kadar kuduz virüsü köpekler ile bağdaştırılıyor olsa da kedi vb. tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülmesi mümkündür. Kuduz olan bir canlı, virüsü hem diğer hayvanlara hem de insanlara bulaştırabilir.
Bir kuduz enfeksiyonu oluştuğunda, buna karşı uygulanabilecek etkili bir tedavi yoktur. Bugüne kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olsa da, hastalık yüksek ihtimalle ölüme neden olur. Bu nedenle, kuduza maruz kaldığınızı düşünen bireylerin, enfeksiyonun yerleşmesini önlemek için bir dizi aşı olması gerekir.
Kuduz aşısı belirli dozlarla deri altından bireye enjeksiyon yardımı ile yapılır. Korunma yılı ise genellikle 3 sene sürer. Tek bir doz gerekli korumayı sağlamayacağı için yapılması gereken bütün dozların aksatmadan yaptırılması gerekir.
Bu durumda et ve sakatat enfeksiyon riski oluşturmaz. Eğer hayvan temas ettikten sonra 8 gün geçmiş ise mezbaha yetkilileri kesimi reddetmelidir. Kuduz hayvanın eti ve sütü insan ve hayvan tüketimi için uygun değildir.
Kuduz bulaşıcı bir hastalık mıdır? Kuduz virüsü enfekte bir hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması, tırmalaması ile yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.
Hatta kuduz bir hayvanın eti ve sütü pişirilerek yenirse hiç- bir mahzuru yoktur. Bazı araştırmacıların solunum yolu ile kuduz enfeksiyonu mümkün olduğu ve böyle iki vakaya şahit oldukları ifade edilmiş ise de, yine bulaş- ma solunum yollarında bulunan yara bere olmadan olmaz.
Bu nedenle, halk arasında abdestbozan olarak adlandırılır. Tenyazisten korunmada özellikle etli çiğ köfte gibi çiğ ve aş pişmiş et ve ürünlerinden kaçınılmalıdır. Kuduz: Kuduz hastalığı, birçok evcil ve yabani hayvanı etkileyen bir hastalıktır.
Kuduz virüsü, enfekte canlıların tükürüğü yoluyla yayılır. Herhangi bir memeli, yani yavrusunu emziren hayvan türlerinin tamamı kuduz virüsünü başka türlere bulaştırabilir. Enfekte hayvanlar, başka bir hayvanı veya kişiyi ısırarak virüsü yayabilir.
Belirli dozlar ile yapılan kuduz aşısı koruma süresi yaklaşık olarak 3 yıl koruma sağlar. Bireyin önlem olarak ve temas sonrasında aşı olması ölümcül bir hastalık olarak kuduza karşı korunmasına neden olur.
Kuduz hastalığının inkübasyon dönemi genel olarak 1-3 ay arasıdır. Nadir olarak hastaların 10-20 gün içinde de belirti gösterdiği vakalar da mevcuttur. Kuduz aşısının ve diğer tıbbi önlemlerin erken dönemde yapılmaması durumunda hastalık gelişerek beyin iltihabına ve ölüme neden olur.
Her ne kadar kuduz virüsü köpekler ile bağdaştırılıyor olsa da kedi vb. tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülmesi mümkündür. Kuduz olan bir canlı, virüsü hem diğer hayvanlara hem de insanlara bulaştırabilir.
sorusunun yanıtı da ne yazık ki evet şeklinde verilebilir. Dolayısıyla aynı perspektifle "Yavru kedi ısırması kuduz yapar mı?" da önem kazanır. Kuduz virüsü taşıyan bir yavru ya da yetişkin hayvan tarafından ısırılan ya da açık yarası ile kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyası ile temas eden kediler kuduz kapabilir.
Ne yazık ki yavru kedilerde de kuduz olur. Kuduz mikrobu taşıyan bir hayvan tarafından ısırılan ya da salyası ile temasta bulunan yavru kedilere de kuduz bulaşır ve bulaştırır.Kedilerde Kuduz Tedavi Edilir Mi?
Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
Diyelim ki sizi bir kedi tırmaladı, yapmanız gereken ilk şey bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Tırmalanan bölgeyi iyice yıkandıktan sonra antiseptik bir krem sürerek, bir yara bandı ile bölgeyi kapatmalısınız. İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime gitmelisiniz.
KT grubunun 21.gün kuduz antikor düzeyi ortancası K grubuna göre anlamlı oranda düşüktü (p: 0.0043). SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kesin olmamakla beraber bu süre insanlarda 2764 gün köpeklerde 20-60 gün kedilerde 14-30 gün sığırlarda 30-60 gün arasındadır. Hatta 2 yıl sonra bile ortaya çıkan kuduz olayları vardır. Kuduz hastalığı 3 devre halinde seyreder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri