Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı? Yumurtalık kistleri, gaz yaparak mide üzerinde şişkinlik oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlar sonrasında Mersin kadın hastalıkları uzmanı ile görüşerek hastalığın varlığı hakkında bir muayene yaptırabilirsiniz.
Çoğu zaman hiçbir belirti olmadan kistler kendiliğinden düzelebilir. Ancak diğer durumlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir: Karında şişlik ve gaz. Ağrılı barsak hareketleri.
Kistlerin içinde normalde yumurtalık dokusunda bulunmayan kıl, kemik, diş ve yağ dokusu bulunabilir. Çok büyük boyutlara dek büyüyebilir ve yumurtalığı tahrip edebilirler. Karın ağrısı, şişkinlik, bağırsak şikayetleri, adet kanaması düzensizliği ile belirti verebilir.
Yumurtalık kistleri düzensiz adet döngüsü, ara kanamalar, şiddetli adet sancısı, karında ağrı ve şişlik gibi birçok şikayetlere yol açabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda, cerrahi müdahale de yumurtalık kisti tedavisinde başvurulan bir yöntemdir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
İlgili 24 soru bulundu
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Büyük bir kist idrar torbasına ve bağırsaklara baskı yaparak sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetlere neden olabilir.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Vücutta fazla havanın birikmesine neden olan bu durum da, gaz oluşumuna ve sancısıya sebebiyet vermektedir. Kadınlarda adet dönemlerinde rahimde meydana gelen sancı ve kasılmalar, karnın alt bölgesinde gaz birikimine neden olabilmektedir. Bu durumda gaz sancılarına sebebiyet vermektedir.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bazı durumlarda kistlerin büyüklüğüne, iyi ya da kötü huylu olup olmamasına bağlı olarak kişilerde ağrı ve sancılar görülebilir. Ancak bu durumun cinsel isteksizliğe olan etkisine dair bilimsel bir açıklama yoktur.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Yumurtalık kisti kaç cm olunca alınır? İltihap oluşan kistlerde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hastada fazlaca ağrıya neden olan ve yapılan testlerde kötü huylu olma ihtimali ve şüphesi bulunan, 8-10 santimetreyi geçen veya giderek büyüyen kistlerin ameliyat ile mutlaka alınması gereklidir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır. Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler. Bazen kistler büyük olabilir ve normal regl döngüsünü bozabilirler. Bu yüzden kızlarda regl gecikebilir ve adet döneminde daha fazla kanama olabilir.
Yumurtalık kisti adetle nasıl atılır için yumurtlama döneminde bu kistlerin içerisine kan dolat ve eğer gebelik varsa progestreron hormonu salgılamaya başlar, eğer gebelik yoksa âdet kanaması ile kist dışarıya atılır.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri