İlk önce, sıvı ve katı yağlar yüksek basınçlı buhar kullanılarak hidrolize edilir veya ayrılır. Bu adım sayesinde yağlar ham yağ asitlerine ve gliserine ayrılmış olur. Daha sonra, yağ asitleri damıtma yoluyla saflaştırılır. Son olarak da sabun ve su üreten bir alkali ile nötralize edilir.
Bir bardak rendelenmiş saf zeytinyağı sabununu, kaynamış 1.5 - 2 bardak suyun içine ekleyin ve karıştırarak eritin. Yapılan işlem kaynamış suda sabun rendesini karıştırarak eritmektir birlikte kaynatmak değildir. 1 çay kaşığı gliserin bu aşamada eklenebilir ancak gliserinsiz de sonuçlar memnun edicidir.
Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Öncelikle bir kalıp sabunu rendeleyin. Bir tencereye su ilave edin ve çubuk tarçınlarla birlikte suyu kaynatın. Kaynattığınız tarçınlı suya rendelemiş olduğunuz sabunları ekleyin ve yavaşça karıştırarak sabunu eritin. Kıvamlı hale geldiğinde artık sıvı sabununuz hazır.
İlgili 24 soru bulundu
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
❤️ Malzemeler; 1 kalıp sabun 5 lt su Yapılışı; Sabunu rendeleyip kaynayan 5 lt suya dökelim ve karıştırarak eritelim. Sabunlar tam anlamıyla eridikten sonra ocağın altını söndürüp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. 5 lt sıvı sabunumuz hazır.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Öncelikle sabunu rendeleyip kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra koyulaşan sıvı sabunun içerisine tercihinize göre 1 veya 2 su bardağı sıvı sabun katıyoruz.(isterseniz) Boş sıvı sabunluğa sabunu doldurup ellerimizi yıkıyoruz. Ellerinizin tahriş olmadığını göreceğiniz harika ve ekonomik bir yöntem.
Kozmetik üretim yeri ve kozmetik sorumlu teknik elemana ait başvurular ilgili Sağlık Grup Başkanlıklarından başlatılır, Üretilecek kozmetik ürünler için başvurular direkt Sağlık Bakanlığından yapılır.
Kaynama hamurunun içinde kalan fazla kostik, "sabun altı suyu" dediğimiz, Anadolu halkının ve geleneksel sabun ustalarının "kara su" dediği suya karışır, sabunun içinde kalmaz.
10 yetişkin zeytin ağacınız varsa verimli yılında 10 teneke zeytinyağı alacaksınız demektir. Bu da 50 kilo zeytinden yaklaşık 18 litre yağ almak demektir. Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
İçindekiler kısmında en çok bulunan ve sabunu köpürten madde olan “Sodium Laureth Sulfate” veya “CI 77891” yani Titanyum Dioksit veya “Tetrasodium EDTA” var ise eğer zaten olay bitmiş demektir!
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Şayet hidrolizde suya, NaOH eklenirse yağ asitleri yerine sabun oluşur. Yağ asitlerinin Na ve K tuzlarına sabun denir. Sabun, daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asitler olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Doğal içerikli olan el sabunları ve sıvı sabunların içerisinde gliserin içeriğinin olması beklenir ve birçok üründe de vardır. El sabunu tercih ederken de içeriğinde mutlaka gliserin olmasına özen göstermelisiniz.
Köpük sabunların sıvı sabunlara göre daha hafif olması ve daha az yoğun olmasına rağmen içerik özellikleri sayesinde temizleme konusunda daha etkilidir. Doğada çözünme özelliğine sahip olan köpük sabunlar, ayrıca sahip olduğu 5.5 pH değeri sayesinde cildi tahriş etmeden ellerinizi kusursuz hijyene kavuşturur.
Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor. Ayrıca Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada açık yaralara temas eden sıvı sabunun cilt kanseri riskini artırdığı belirtiliyor.
Kostik soda nereden alabilirim? Sadece PCC'de! Sodyum hidroksit, tehlikeli özelliklerinden dolayı yalnızca özel mağazalardan, dağıtım noktalarından veya doğrudan üreticilerden satın alınmalıdır.
Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Sabun yapımının ana bileşenlerinden biri olan kostik olmadan sabunlaşma gerçekleşmeyeceği için kostiksiz sabun olmaz. Doymuş veya doymamış yağlar, uçucu yağlar, bitkisel özeler ve kostik farklı miktarlarda ve çeşitlerde karıştırılarak sabun elde edilir.
Sodyum hidroksit, 13.5 pH değeri ile bazik özelliklere sahiptir. Suda kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur.
Sodyum Laktat Kullanımı
Sodyum laktat, soframızda kullandığımız sodyum klorür (softa tuzu) gibi doğal bir tuz çeşididir. Sabunların sertleşmesine yardımcı olur. Kostik çözeltisine katılabilir. 1 kg yağ için 8 grama kadar kullanabilirsiniz.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri