Uzun süreli lensler ya da gece gözde kalabilen lensler olarak bilinen bu lensler ortalama haftanın 6-7 günü boyunca aralıksız olarak takılan ve hiç çıkarılmayan lens türüdür. Bu lensin içeriğinde oksijenin gözünüze geçmesini sağlayacak bir teknoloji kullanılmıştır.
Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
✅ Her ne kadar lens firmaları, çok kaliteli, yüksek oksijen geçirgenliği olan aylık uyunabilen lensler piyasaya sürmüş olsa da hiç bir lensi 1 ay boyunca gözünüzde gece gündüz takılı kalmayın. Her gece lens çıkarılmalıdır. Uyunabilen lensler olsa bile en azından 3-5 günde bir mutlaka lenslerinizi çıkarınız.
Akıllı lens olarak bilinen trifokal lensler, üç odaklı lenslere verilen isimdir. Hastaların göz tedavisinde akıllı lens kullanıldığında tedavi sonrası gözlük kullanma gereksinimi olmaz. Bu kişiler gözlüksüz olarak kitap okuyabilir ya da uzaktaki yazıları rahatlıkla görebilirler.
Bu durumda, yapışmış kontakt lensi ve gözünüzü, sürekli akış halindeki steril salin, çok amaçlı kontakt lens solüsyonu veya kontakt lens ıslatma damlalarıyla birkaç saniye boyunca yıkayın. Ardından gözünüzü kapatın ve lensin hareket ettiğini hissedinceye kadar üst göz kapağınıza nazikçe masaj yapın.
İlgili 18 soru bulundu
Yapışan lensi gözden çıkarma
Göze yapışan lens üzerine göz damlası veya lens solüsyonu damlatarak göze 15-20 kez açıp kapayın. Bazen lensin göze fazla vakum yapmadığı durumlarda damla yardımı ile lens altına giren sıvının kaldırma kuvveti sayesinde vakum etkisi kaybolarak gözden rahatça çıkarabilirsiniz.
Parmak ucunu gözün en dış kenarına koyun. Dikkat : tırnağınız göze değmemelidir. Gözlerinizi iyice açık tutarak üst ve alt göz kapaklarını kulağa doğru çekiniz. Lens düşecektir.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için hastanenizle temas kurmanızı tavsiye ederiz.
Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanmaz? Bu lensler tek açılı görme bozukluğu sorunu yaşayan kişilere takılmamaktadır. Çünkü uzağı ya da yakını görmekte zorlanmayan kişilerin görüş açılarını lens bozabilir, yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla görme bozukluğu olan tüm hastalara uygulanmaz.
En önemli adaylar yakın ve uzak görüş için gözlük kullanmak istemeyen 40 yaş üstü hastalardır. İkinci grup katarakt sebebi ile az gören bireylerdir. Üçüncü grubumuzda ise daha genç yaşta, yüksek gözlük numaralı ve gözü lazere uygun olmayan ince kornealı hastalar yer alır.
Bu sebeple lens kullanan kişilerin uyumadan önce lensleri çıkarması gerekmektedir. Gözümüzde yer alan kornea sağlığı için hava alması gerekir. Bu sebeple eğer uyurken lenslerinizi çıkarmazsanız, bu durumda kornea için gereken havayı gözünüz temin edemez ve göz sağlığınız için enfeksiyon riski oluşturur.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Akıllı lens tanımı temelde uzak, orta ve yakında gözlüksüz görme sağlayan, göz içine konulan akrilik lensler için kullanılır. Bunların hepsi zaten ömürlük akıllı lenstir, kalıcı akıllı lenstir.
Akıllı Lens Kimlere Takılır? Kişi kataraktı varsa ve katarakt ameliyatı sonrası hem uzak hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa Akıllı Lens ilk tercihtir. Uzun yıllardır aslında katarakt ameliyatları sonrası uzak yakın mercekler göz içine takılmaktaydı.
Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına akıllı göz içi mercek takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.
Selim GÜLDİKEN - YouTube. Akıllı Lensler Kalıcı Mıdır? Evet akıllı lensler kalıcıdır. Göz içi mercekler ile hastanın göz numarası sabitlenir.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lensler adezyon kuvveti sayesinde göze kolayca tutunarak yapışabilmektedir. Adezyon kuvveti; gözde bulunan kornea tabakasındaki gözyaşıyla oluşmaktadır. Bu etki gözde vakum görevi görerek lensin düşmesini engelleyici özelliktedir. Kontakt Lenslerin Göze Yapışması durumu bu şekilde açıklamak doğru olacaktır.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama. Ama lens gözün arkasına asla kaçmaz bunu bil.
Ancak önemli birkaç noktaya uyulduktan ve genel hijyene dikkat edildikten sonra lens takmanın ve çıkartmanın hiç zorlayıcı bir yanı yoktur. Lens çıkartmak lens takmaya göre daha kolay sayılabilir. Öncelikle okula ya da işe yetişmek zorunda olmadığınız için lensi çıkartmak için çok daha fazla vaktiniz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri