Değerli kardeşimiz, Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
çocuğu anne baba ile korumuş ama Anne babayı çocuk ile korumamış. -Allah(c.c.), anne baba hakkı benim hakkımdır diyerek onların hakkını muhafaza etmiştir. Babanın Çocuğu Üzerindeki Hakları -Çocuk babaya borç verirken, şahit gerekmez. Çünkü sen ve malın babanın sayılır.
el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.
“… 4721 sayılı Medeni Kanun ile getirilen 328/II. fıkra hükmüne göre, ana ve babanın bakım borcu çocuğun ergin olmasına rağmen eğitimi devam ettiği takdirde kalkmamakta, devam etmektedir. (328/I). Çocuğun MK. 364. maddesi uyarınca ayrıca dava açmasına lüzum yoktur.
İlgili 35 soru bulundu
İslam'a göre her çocuk, tabiatı gereği masum doğar. Ayrıca anne-babalarının hatalarından sorumlu değillerdir. Buna karşın anne-babalar reşit olmayan çocuklarının tüm sorumluluklarını taşımak durumundadır. Bu, onların bakımını ve iyi şekilde yetiştirilmesini de içerir.
Bir çocuk cinsiyeti fark etmeden ancak genellikle erkek çocukları 8 -9 10 yaşlarına kadar (zaman zaman 10 yaşın üzerinde de görmekteyiz) anne veya babasıyla birlikte uyumaktadırlar. Genelde alanda gördüğümüz erkek çocuğun anne ile birlikte uyuması ve babanın tek uyumasıdır.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Yani bir kimseye anne veya babası tarafından bir malvarlığı devredilmişse, bu devir işleminin karşılıksız kazandırma, bir tür bağış olduğu kabul edilir. Örneğin aracı noterde, yazlık daireyi tapuda satış gibi gösterme, satıcı anne veya baba, alıcı çocukları ise, geçerli kabul edilmez, bağış kabul edilir.
Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir.
Evlatların, anne-babalarına karşı görevlerini yerine getirmemeleri, onların kalplerini kırmaları, rencide etmeleri ve onların helal isteklerini yerine getirmemeleri, anne-babaya isyan etmek anlamına gelir. Birçok ayet-i kerimede Allah'a ibadet emrinin hemen peşinden ana ve babaya itaatin gelmesi çok manalıdır.
Çocukların Anne ve Babalarına Karşı Sorumlulukları: Anne ve babaların emirlerini (Allah'a itaatsizlik olmadıkça) dinlemek ve yerine getirmek. Söz ve davranışları ile anne ve babayı hiç incitmemek. Anne ve babaya iyilikte bulunmak.
Hanefî ve Şâfiî âlimleri babanın, çocuğunu evlendirmesinin vâcip olmadığını söylerken, Hanbelî âlimleri, 'çocuğun nafakası babasına aitse, babası onu evlendirmek zorundadır' demişlerdir (Mâverdî, el-Hâvi'l-kebîr, 9/183-184; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/217).
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
Kardeşlerden Biri Mal Paylaşımına İtiraz Ederse Ne Olur? Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır. Kardeşler arasında yapılan paylaşımda uyuşmazlık yaşanması halinde, kardeşlerden biri mahkeme yoluna başvurabilir. Bu durumda mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar verilebilir.
Kişiler edinmiş oldukları malvarlığını dilediği gibi kullanabilir veya devredebilir. Buna engel herhangi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla anne/baba sağ iken saklı paylı mirasçıların saklı payını ihlal etmemek şartıyla malını istediği evladına devredebilir.
Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.
Bizim hukukumuzda saklı paylı miras var. Bu kapsama çocuklar, torunlar, onlardan türeyen kişiler, eş, anne ve baba yani birinci dereceden akrabalar girer. Kanun bu kişilerin mirasını korur. Biz buna saklı paylı miras diyoruz.
Çocuğun kendi odasında ve kendi yatağında uyumasının gelişimi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, “En geç 2-3 yaş aralığında çocuğun yatağı ve odası ayrılmalıdır.
Nitekim Hanefi alimlerinden Aliyyü'l-Kârî, “Çocuk yedi yaşında yataktan uzaklaştırılır.” hükmünü verirken şu açıklamayı getirir: “Yani annesinin, kız kardeşinin ve diğerlerinin yatağından uzaklaştırılır.
Bebek kaç yaşına kadar anne yanında yatmalı, diye merak ediyorsan da uzmanlar 2-3 yaşa kadar çocuğun anne baba ile yatmasını uygun buluyorlar. 3 yaştan itibaren çocuğu ayrı yatmaya alıştırmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri