Çocuk bakıcısı nasıl olunur sorusuna, kurslardan eğitim alarak cevabı verilebilir. Çocukların bakımını gerçekleştirmek için özellikle bir eğitim almaya gerek yoktur. Yine de çocuklara bakmak için gerekli becerileri kazanmak adına kurslara katılmak mümkündür.
ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
MADDE 28 – (1) Çocuk bakıcılarında; lise mezunları öncelikli olmak üzere; en az kendi döneminin zorunlu eğitiminden mezun olup, Milli Eğitim Bakanlığınca çocuk bakımı alanında düzenlenmiş bir sertifika sahibi olma şartı aranır. Kız meslek lisesi mezunlarında sertifika şartı aranmaz.
Çocuk bakımı insanların düşündüğü kadar kolay bir iş değildir. Hatta ve hatta oldukça zordur da diyebiliriz. Çocuk bakımı kesinlikle hazırlık, güven ve beceri gerektirir. Bebek bakıcılığı deneyimine sahip olmak, çocuk bakıcısı için en mühim özelliklerdendir.
Bunlar çocuk sayısı, yaşları, bakım gereksinimleri ve ailenin istekleri olmak üzere bakıcıların mesai aralığını düzenler. Yatılı iş olanaklarının yanı sıra gündelik olarak çalışmak istediğinde çalışma saatleri sıklıkla 4 ile 10 saat arasındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Söz konusu bakıcı sigortası 1 Nisan 2015'te resmî gazetede yayınlanan “ev hizmetlerinde 5510 sayılı kanunun ek 9. Maddesi kapsamında sigortalı çalıştırılması hakkında tebliğ” ile hayatımıza girmiştir. Yani ev hizmetlerinde çalıştırılan bebek bakıcısı vs. gibi kişiler sigortalatmak kanunen zorunludur.
Çocuk bakıcısının asıl görevi çocuğunuzla ilgilenmek ve onun bakımını üstlenmektir. Bakıcı çocuğun yemek, uyku ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını gidermeli ve duygusal gelişimine de katkı sağlamalıdır. Çocuğunuzun oyun oynama gibi gelişimine de katkı sağlayacak ihtiyaçları vardır.
eleman.net verilerine göre, Çocuk Bakıcısı / Bebek Bakıcısı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 25.400 TL maaş alıyor. Çocuk Bakıcısı / Bebek Bakıcısı, 2024 yılında en düşük 19.700 TL alırken, en yüksek 36.000 TL maaş alıyor.
Yazımızda bahsettiğimiz gibi seçeceğiniz kriterlere göre bakıcı ücreti değişkenlik gösterse de yaklaşık olarak, Türk bakıcılar yatılı olarak 3000-3500 TL. ve SGK şeklinde talep etmektedirler. Tercihiniz gündüzlü bir bakıcı ise, 2000-2500 TL. ve yol parası ödemeniz gerekmektedir.
“0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya ÜNİVERSİTELERDEN ONAYLI SERTİFİKAYLA belgelendirmesi ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümünden diplomayla belgelendirmesi gerekmektedir. (Bu şartları taşımak koşuluyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.)
Çocuk bakıcısı, küçük yaşlardaki bireylerle ilgilenmekle sorumlu olan kişiye verilen isimdir. Bu pozisyonda çalışan kişiler çocukların beslenme, banyo ve giydirme gibi temel bakım ihtiyaçları ile ilgilenir. Güvenlik bilinci henüz gelişmemiş çocukların güvenli bir şekilde faaliyet gerçekleştirmesi önemlidir.
Bebek bakıcısı, bebeklerin yemeklerini hazırlama, besleme, uyku saatlerini düzenleme, bebeklerin altını değiştirme, banyo yaptırma ve bebeklerin genel hijyenini sağlama gibi görevleri yerine getirir. Bebek bakıcısı işi, genellikle tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak yapılır.
Babysits platformunda ise genel olarak, bebek bakıcılığı için minimum yaş, konuma bağlı olarak genellikle 14-16 yaşları arasında değişmektedir.
Çocuğunuzun mizacı, sevdiği-sevmediği şeyler gibi pek çok bilgiyi bakıcınızla öncesinde paylaşmak, Tanışma anını planlamak, Bakıcınız işe başladıktan sonra ilk 1 hafta evinizde eşlik etmek, Adım adım bakıcınızla çocuğunuzu yalnız bırakmak, çocuğunuzun bakıcınıza alışmasını kolaylaştıracaktır.
Asgari Ücretin AGİ hariç net tutarının 3'te 2'sinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabilmektedir. 2020 yılı için kişi başına düşen gelir 2 bin 104 TL'nin 3'te 2'si olan 1,402 TL'nin altında olmalıdır.
Geleneksel olarak dadılar büyük hanelerde çalışır ve doğrudan evin hanımefendisine izahat verir. Günümüzde modern dadılar, evdeki diğer işçiler gibi koşullara ve işverenlerinin kararlarına bağlı olarak yatılı veya gündüz olarak çalışırlar.
Çocuk bakıcılığı, ev hizmetlerinden sayılmamaktadır ve çocuk bakıcılığı ile ilgili dönemde, işçi ile işveren arasındaki ilişki 4857 s. İş kanunu kapsamında hizmet akdi niteliğindedir.
Bu kapsamda aylık olarak ödenecek prim tutarı: 1.341,56 TL, Prim ödemelerinizi düzenli ödüyorsanız ve geçmiş sigorta prim borcunuz yoksa 5510/5 puanlık indirimle birlikte brüt ücretin %32,5'i oranında ödeme yaparsınız. Bu kapsamda aylık prim tutarı 2021 yılında: 1.162,69 TL olacaktır.
Ev hizmetlerinde çalışanlar kıdem/ihbar tazminatı alabilir mi? Ev hizmetlerinde çalışanlar, kıdem tazminatı alamaz ancak ihbar tazminatı alabilir. Ev hizmetlerinde çalışanlar İş Yasası'na tabi olmadıkları için kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır.
Eğer çalışanınız 10 günden az süre ile yanınızda olacaksa ödemeniz gereken günlük SGK prim miktarı, brüt asgari ücretin günlük miktarının % 2'si kadar olacaktır. Bu ödemeleri anlaşmalı tüm banka yada postanelerden yapabilirsiniz. Ayrıca mobil ya da internet bankacılığı ile ödeme seçenekleri de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri