Çocuk ego durumu: 0-7 yaş arası yapılan kayıtları kapsamaktadır. Çocukluk dönemine eşlik etmiş duygu, düşünce ve davranışlardır. Kişi yıllar geçse dahi çocuk ego durumunda davrandığında aslında geçmişi tekrar etmektedir. Tek bir ego durumunda kalmaz.
Transaksiyonel analiz kuramına göre yetişkin ego durumu, bireylerin daha mantıklı düşündükleri, daha planlı ve sağduyulu hareket ettikleri, sorunlara akıl çerçevesinde çözümler bulabildikleri halleridir.
Uslu çocuk ise kendi isteğini göz ardı ederek otoriteye uygun davranır. Futbol oynadıktan sonra terli terli eve gelerek, hararet içinde soğuk su içmek doğal çocuk davranışıdır. Su içme hasretiyle yanarken annesinin dur komutuyla suyu içmekten vazgeçen çocuk itaatkâr davranarak uslu çocuk davranışı sergilemiş olur.
Benlik kavramı nedir ? Bir çocuk çok erkem yaştan itibaren, kendi imgesini veya resmini oluşturmaya başlar. Bu imge veya resim genellikle çocuğun ''benlik kavramı '' olarak adlandırılır. Benlik kavramı, büyük oranda çocuğun yaşamında ki önemli insanların çocuğa nasıl davrandıklarına dayanır.
Ego; id'den gelen istekleri, çevresel koşulları ve süperegonun değerlendirmelerini dikkate alarak bireyin belli bir yönde davranmasını sağlar. Bu süreçte iç ve dış dünyadan gelen uyaranlar algılanır. İç değerler, gerçeklik ve toplumsal koşullar-kurallar dikkate alınarak algılar değerlendirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Çünkü ego bir durumu akıl ve mantık çerçevesinde ele alır. Yerine göre o davranışı erteleyebilir, biçimini değiştirebilir. Ego duygusuz, bencildir. Bir yaşına doğru oluşur ve birincil süreçlerin denetimi altındadır.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Yetişkin Ego-Durumu: Ne sadece toplumsal kuralları gözetir, ne de yalnızca kişisel ihtiyaçlarımızı dikkate alır. Yetişkin yanımız sayesinde yargılayıcı ya da duygusal olmadan, aklımızın gerekli gördüğü şekilde davranırız.
Çocuğun benlik imajı aile içinde anne babası ve kardeşlerinin etkisiyle gelişmeye başlar; okul, arkadaşlar gibi sosyal çevrelere girdikçe gelişmeyi sürdürür. Anne babanın sevip istediği, destekleyip ilgi gösterdiği çocuklar, olumlu benlik saygısı geliştirebilirler.
GİZLİ BENLİK: sırlarınızı içerir. Düşünüp, hissedip kendinize sakladıklarınız. Burada verilenler değişmez alanlar değildir. Gözlemler, düşünceler, duygular ve istekler sizin günlük yaşantınız sürdükçe bir alandan diğerine kayar.
Eric Berne'e göre insanlar arası ilişkilerde çocuk, anne-baba(ebeveyn) ve yetişkin olmak üzere üç ego durumu bulunmaktadır. Bireyler çevreleri ile kurdukları ilişkilerde itaatkâr olduğunda çocuk, otoriter olduğunda ebeveyn ve mantıklı olduğunda yetişkin ego durumu söz konusu olmaktadır.
Ego (yani ben), insanın kendine özgü ruhsal ve bedensel bütünlügünün, ve bunun zihinsel algılanışının genel ve soyut adıdır. Egonun yapısı gerçeklik ilkesinin baskısı altındadır, fonksiyonu ise kişiliğin korunması, gerçeğe uyum ve çatışmaların çözümlenmesidir.
Bir kişinin benlik algısının (ego'sunun) “şişik” olduğunun birtakım göstergeleri vardır: Her zaman haklı olmak ya da haklı çıkmak istiyordur. Hiçbir koşulda esnek düşünmüyor, görüşlerini değiştirmiyordur. Başkalarını dinlemiyor, başkalarına söz hakkı tanımıyordur.
Egolu insan ne demek? Egoist kişilerin en belirgin özelliklerinden biri kibirli, ukala ve öfkeli oluşlarıdır. Bu davranış şekli kişinin kendi öz değerleriyle halen yeterli ve dengeli bir şekilde barışık olmadığı anlamına gelir. Egolu bir insanla karşılaştığınızda her cümlesine genellikle “ben” kelimesi ile başlar.
Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler. Benzersiz olduklarına inanırlar. Kurmuş olduğu ben merkezli dünyasında kimseyi sevmez, başka insanları görmez, başkaları hakkında konuşmaya gelemez, kendi dışındaki bütün insanları iyi olarak anlatmazlar.
Ego benlik anlamına gelir. Benlik insanın kişiliğinde bulunur. Ancak kontrol edilmezse ortaya çıkar ve sergilediği davranışlar bu ismi alır. Kişi sürekli olarak kendini ortaya koyarsa ve kendi özelliklerini yüceltirse egoist olur.
Özgüven eksikliği, başka bir tabirle düşük benlik saygısı, zaman zaman hepimizi etkileyen, güçsüz ve beceriksiz hissetmemizi sağlayan duygu. Bu nedenle öz güveniniz ne kadar düşükse, zihinsel sağlığınız ve günlük yaşamınız o derece olumsuz etkilenmektedir.
Benlik saygısı ise bireyin kendisini beğenilmeye ve sevilmeye değer görmesidir. Kişi kendini objektif olarak değerlendirebilmeli, kendisini olduğundan değersiz ya da en değerli, en mükemmel, en üstün görmeden, olumlu düşüncelerle, kendini olduğu gibi kabullenebilmeli, kendini sevmeli, özüne güvenmelidir.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Disosiyatif kimlik bozukluğu (DKB), kişinin kendi kimliğinin dışında “alter” denilen farklı kişiliklerinin de var olmasıyla karakterize bir bozukluktur. Çoklu kişilik bozukluğu olarak da adlandırılır. Kişinin esas kimliği bölünüp birden çok kişilik ortaya çıkar.
Uygulu Çocuk: Ebeveyn mesajlarından oluşan kişiliğin bir parçasıdır. Genelde boyun eğer ya da isyan eder. Doğal çocuktan farklı olarak aile üyelerini dinliyor ve gözlüyor gibi tepkiler verir. Asidir, çalışkandır, usludur ya da bir ebeveyni örnek almıştır.
Bilmenizi isterim ki egolu insan yanlış bir kullanımdır çünkü egosuz insan yoktur. Hatta ego iyi bir şeydir. Ego, id (ilkel benlik) ve süper ego ( gelişmiş benlik) arasında denge sağlar ve id'in isteklerini süper egonun şartlarına göre gerçekleştirmeye yardımcı olur.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar. Kendilerini her daim en iyisine layık görür, hatalarını kabullenmezler.
İŞLEVLERİ NELERDİR? Benlik; altbenlik-benlik-üstbenlikten oluşan üçlü ruhsal yapılanmanın, tutarlılığı sağlamaya çalışan yönlendirici parçasıdır. Altbenlikten gelen dürtüsel istekleri ve korkuları düzenlerken üstbenlik yasaklarını ve ülkülerini dikkate alır.
Ego; bilinçli, önbilinçli ve bilinçsiz zihinde işlev görür. Kişiliğin gerçeklikle başa çıkmaktan sorumlu olan bileşenidir. İd'in arzularını gerçekçi ve sosyal olarak uygun yollarla tatmin etmeye çalışan gerçeklik ilkesine dayalı olarak çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri