Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
Dünyada bebek aldırma anne sağlığını korumak için belli yasal düzenlemeler ile sınırlanmıştır. Ülkemizde de bebek aldırma gebeliğin ilk on haftası ile sınırlı tutulmuştur. Bebek aldırma en erken gebeliğin başlangıcından dört hafta sonrasında en geç bebek aldırma onuncu haftasında yapılmaktadır.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj işlemi yaptıracak kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı,ayrıca kürtaj işlemi istenmeyen gebelik durumunda 10 haftaya kadar yasal olup 10 haftadan büyük gebeliklerde sadece anne isteği üzerine kürtaj yapılması yasaktır. Diğer bir deyişle 2.5 aylıktan büyük gebeliğin kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.
Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı rahim tahliyesi yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir.
İlgili 44 soru bulundu
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Ülkemizde kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması hamileliğin 10. Haftasına kadar serbesttir. Bu haftaya kadar kişi kendi hür iradesi ile rahimde oluşan fetüsü aldırabilir. Ancak bu haftadan sonrasında kendi isteğiniz ile aldırma işlemi yapamıyorsunuz.
Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürer. Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayata geri döner. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme bir kaç gün sürebilir.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Genel anestezi ile kürtaj olanlar kürtaj anını görmez hissetmez herhangi bir acı duymazlar. Kürtaj operasyonu genel anestezi ile yapılacaksa hastanın genel anesteziye uygunluğu gerekli testler yapıldıktan sonra anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından değerlendirilir. Anestezi uzmanı tarafından hasta uyutulur.
Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Bebeğinizde ya da sizde ciddi sağlık sorunları tespit edildiği durumlarda devlet hastanesinde kürtaj yaptırılır. Devlet hastaneleri özel hastanelere göre biraz daha ekonomiktir. Özel hastaneler, kürtaj işlemi için sigortadan yararlanmaz bu nedenle tam ücret ödemeniz gerekir. Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur.
İlk gebelikte kürtaj zararlı mı? sorusu nedeniyle gebeliği sonlandırma kararını vermekte zorlanırlar. Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz.
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir.
Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
Eğer gebelik isteğe bağlı sonlandırılıyorsa bunu için son sınır hafta 10. gebelik haftasıdır. 10. gebelik haftasından önce anne babanın böyle bir kararı isteğe bağlı vermesi mümkündür ancak 10. hafta geçtikten sonra yasalar buna izin vermemektedir.
Kürtaj operasyonu, sedasyon adı verilen hafif anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta uyku halindedir. 10-15 dakika süren kürtaj yapılırken hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Yani kürtaj ağrılı bir işlem midir sorunuza hayır şeklinde yanıt verebiliriz.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri