Uskumru, pullu bir balık olmadığı için kolayca temizlenebilir. Bir bıçak yardımıyla derisinin üzeri hafifçe tıraşlanır ve kaygan sıvımsı yapı ortadan kaldırılır. Her iki tarafına da aynı işlem uygulanır. Uskumrunun başı, tercihinize göre pişirmeden önce veya sonra kesilebilir.
Uskumrunun lezzetinin kaybolmaması için fırın tepsisinde ya da ızgarada pişirmeniz önerilir. Böylece daha düşük kalorili uskumru tüketebilirsiniz.
Uskumruyu tavada pişirmek için öncelikle balığı güzelce temizleyin. Ardından sıvıyağı tavaya alın ve ısıtın. Yağ ısınmaya başladığında balığı tavanın içerisine yerleştirin ve önlü arkalı bir şekilde pişirin. Pişirme işleminin sonlarına doğru, dolmalık fıstık ilave edebilirsiniz.
Pulsuz balıklar: Derisi puldan daha çok kaygan sıvıyla ya da belli belirsiz ince, minik pullarla kaplı olan balıklardır. Dülger, fener, istavrit, kalkan, kılıç, kırlangıç, lahoz, lüfer, mezgit, orkinos, palamut, uskumru pulsuz balıklardandır.
Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Balıklar fırında pişerken tavada 1 çorba kaşığı susamı renk alana dek kavurun. Fırından balıkları çıkardıktan sonra üzerine kavrulmuş susamları serpiştirince fırında uskumrunuz hazır. Afiyet Olsun!
İlgili 23 soru bulundu
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Yaklaşık olarak 2-3 saat kadar marine edilen uskumru balıkları, fırın tepsisine alınır ve ardından 20 dakika kadar pişirilmeye bırakılır. Piştikten sonra ise, mevsim salatası ya da roka salatası ile servis edilebilir. Uskumru Balığı Kılçıklı mıdır? Uskumru balığı, çok lezzetli ve kılçıklı bir balık türüdür.
Kolyosa çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. Denizlerimizde 30 cm civarında olan uskumru Kuzey Denizinde 50 cm'ye kadar büyür. Yaz aylarını Karadeniz'de geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında Marmara'ya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Uskumru Neye İyi Gelir? Uskumru içerisinde yüksek miktarda Omega-3 bulunmaktadır. Bu nedenle kalp sağlığını koruma özelliğinin yanında kansere karşı da koruyucu özelliği bulunmaktadır. Pek çok balığa göre yapısındaki Omega-3 miktarının yüksek olması nedeni ile unutkanlığa iyi gelmektedir.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
İlk önce balıkları yıkayıp tuzluyoruz, bir kaba unu ve mısır ununu karıştırıyoruz. Balığı bu un karışımına buluyoruz ve kızgın yağda önlü arkalı kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Balıkları tavaya dizip hızlı ateşte her iki yüzünü 2-3 dakika pişirin. Tavada her iki yüzünü 2-3 dakika pişirdiğiniz balıkları fırın tepsisine dizin.
Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Balıkların üstüne birkaç dereotu dalı koyduktan sonra yarım limon sıkıp filetoların üstüne kadar elma sirkesi ekleyin. Kapağını kapatıp buzdolabında 4-5 saat bekletin. Bu süre uskumrunun pişmesi için yeterli olacaktır. Her balık aynı asidik pişme süresine sahip değildir ,balık cinslerine göre bu süre uzar yada kısalır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Boyutuna göre çeşitlere sahip olan uskumru balığı, 20 santimden küçükse kalinarya, 25 santim boylarındaysa uskumru, yumurtlamadan dönüşte çiroz ve yaz aylarında lipari isimleriyle anılır. Dünyada uskumruyu kültür olarak yetiştiren başlıca ülke Norveç'tir.
Marine Uskumru Füme (1kg x 6 Adet )
Büyüklüğü ortalama 30–35 cm'dir, maksimum 50 cm olur. Ortalama ağırlığı 200-500 gram civarındadır. Kuzey Amerika sahilerinde, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz'de yaşar.
Bağışıklığı güçlendirmesiyle bilinen uskumru, potasyum, selenyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum bakımından son derece zengindir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan uskumru balığı, isteğe göre kızartma, ızgara ve fırınlama yöntemleriyle pişirilebilir.
Uskumru balıkları sürüler halinde ılıman denizlerde yaşar. Hamsi, çaça, aterina, çamuka gibi balıklar ve diğer balıkların yavruları ve planktonlarla beslenirler.
Uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar 48 saatten daha uzun süre saklanmamalı, bu süre içerisinde tüketilmelidir. Uzun süre saklanan yağlı balıkların tadı daha ağır ve kokusu daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri