Bu kelime genellikle vişne çürüğü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vişneçürüğü şeklinde olmalıdır.
2.3.1.3.
Yazım Kılavuzu (TDK 2012: 19), vişneçürüğü, balköpüğü gibi her iki sözcüğün anlam değişimine uğradığı bileşiklerin bitişik yazılması gerektiğini söylerken renk sözcüğü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır kuralını getirmektedir: bal rengi, gece mavisi.
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
4. Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bal rengi, duman rengi, gümüş rengi, portakal rengi, saman rengi; ateş kırmızısı, boncuk mavisi, çivit mavisi, gece mavisi, limon sarısı, safra yeşili, süt kırı vb.
Bir bitki türü ile bu bitki türünden elde edilen tohumu temsil eden çörek otu, ayrı olarak yazılan bir sözcüktür. Çörek otu doğru yazılışının ayrı olmasının sebebi TDK kapsamında bitki türlerinden birinin adıyla kurulan kelimelerin ayrı olarak yazılması gerektiği bilgisinin sunulması ile anlaşılır kılınabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Maydanozgillerden, ince yapraklı, bazı yemeklere konulan güzel kokulu bir bitki (Anethum) anlamına gelir. Bu kelime genellikle dere otu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dereotu şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Özellikle yazımında sıkça hata yapılan birleşik kelimeler farklı durumlara göre bitişik veya ayrı yazılır. Yazımı gelenekleşen kelimeler arasında sayılan dereotu doğru yazılışı ise “dereotu” şeklinde bitişik kullanımıdır.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu kelime genellikle ceviziçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ceviz içi şeklinde olmalıdır.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Bu kurallara göre somut olarak yer belirtmekte olan alt ve üst sözcükleri ile oluşan birleşik kelimeler ve terimler ayrı olarak yazılmalıdır. Yeraltı TDK yazım kurallarına göre hem ayrı hem de bitişik yazılabilen bir birleşik kelimedir.
Kelimenin doğru yazılışı “kuru soğan” şeklinde olmalıdır.
Conversation. TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
Dil Derneği'nin Yazım Kılavuzu'nda ise kelimenin doğru yazılışının “doğalgaz” olduğu belirtiliyor. Nijat Özön ve Necmiye Alpay'ın hazırladıkları yazım kılavuzlarında da kelimenin yazılışı “doğalgaz” şeklinde… Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü'nde “doğalgaz” birleşik.
Sözcüğün 'semiz otu' şeklinde ayrı yazılması yazım yanlışı olarak nitelendirilir. Ayrıca ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu yazımı, dereotu yazımı gibi ifadeler daima bitişik yazılmalıdır.
Bazı kişiler bu kelimeyi ayrı yazarken bazıları da bitişik yazmayı tercih ediyor. Pek çok insan internette bu kelimenin doğru yazılışının “göz yaşı” mı yoksa “gözyaşı” mı şeklinde yazıldığını öğrenmek için araştırma yapıyor. Fakat bu kelimenin dilimize göre doğru yazılışı “gözyaşı” şeklinde bitişik yazılmasıdır.
ÖNGÖRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı öngörmek şeklinde olmalıdır.
Bebeğin beş veya altı aylıkken çıkarmaya başladığı, yedi yaşlarında kendiliğinden dökülen diş anlamına gelir. Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
Öngörü kelimesinin yazılışı en fazla ön görü şeklinde kelimenin yazılış ile karıştırılmaktadır. Öngörü kelimesi yazılırken en fazla yapılan yazım yanlışı, kelimelerin ayrı ayrı yazılması olmaktadır. Ön görü şeklinde yazılan kelime, yazım yanlışına örnek verilebilir. Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri