Hangi Durumlarda Pedagoga Başvurulmalıdır? Yalnız uyuma alışkanlığı edinemeyen, yemek yeme bozukluğu olanı tuvalet alışkanlığını edinemeyen çocuklar için genellikle pedagoga başvurulmaktadır. Bu gibi sorunlara ebeveynler pedagog eşliğinde eğilirler.
Pedagog; 0-12 yaş çocukların duygusal, zihinsel gelişimlerinin değerlendirmesini ve takibini yapar. Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini takip edip olası problemlere karşı danışmanlık hizmeti vererek çözümler üretir.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Çocukların fiziksel ve sosyal gelişim süreçlerinin takibi, onların sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için gereklidir. Pedagoglar, bu süreçte çocukların yaş gruplarına uygun ortamlarda sosyalleşmelerine ve fiziksel aktivitelere katılımlarını teşvik eder.
Çocukların psikolojik problemlerini tedavi etmek çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğunun görevidir. Yeterli bir pedagog olmak için yani Türkiye'de pedagog unvanının yanlış algılandığı gibi çocuk psikolojisine bakabilmek için psikoloji alanında lisans veya yüksek lisans ve doktora eğitimi almalıdırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Hangi Durumlarda Pedagoga Başvurulmalıdır? Yalnız uyuma alışkanlığı edinemeyen, yemek yeme bozukluğu olanı tuvalet alışkanlığını edinemeyen çocuklar için genellikle pedagoga başvurulmaktadır. Bu gibi sorunlara ebeveynler pedagog eşliğinde eğilirler.
Ortaya çıkabilecek olası uyum ve davranış bozuklukları ve hastalıkları hızla teşhis edebilme, önlem alabilme ve tedaviye başlayabilme olanağı bulursunuz. Gelişim kontrollerine başlamak için en ideal dönem 6-8 aylar arasıdır. Psikologlar gelişim kontrollerini farklı periyotlarla yapabilirler.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Tıp eğitimi üzerine, çocuk-ergen ruh sağlığı alanında ihtisaslaşmış kişidir. Çocuk psikiyatristi, çocuğun ruh sağlığı ile ilgili ilk başvurulması gereken kişidir. Çocuğun ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal alanlardaki tüm zorlukları çocuk psikiyatrisinin kapsamındadır.
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
Bilindiği üzere 0-3 yaşlar arası, bebeklik dönemi olarak kabul görür. Peki, bebekler psikoloğa gider mi? Tabi ki gider. Elbette bir psikologdan seans için randevu alıp, randevu saatinde orada olmayı tek başına başaramazlar.
Pedagog olarak adlandırılmakta olan kişiler 0 ile 12 yaş aralığına sahip olan çocukların zihinsel, sosyal, duygusal ve ruh sağlığı konularındaki gelişim ve değişimlerini takip eden ve gerektiğinde ise onlara bu konularda destekte bulunmakta olan ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı merkezlerine başlıca başvuru nedenleri; zeka geriliği, öğrenme bozuklukları, iletişim problemleri, konuşma geriliği, otizm, davranış bozuklukları, uyku sorunları, tik, okul reddi ve sorunları, anne-baba-çocuk sorunları, kardeş ya da akran iletişim bozuklukları, kimlik bunalımı, ergenlik ...
Tanı koyma ve ilaç yazma yetkisi sadece psikiyatriste aittir.
(Paid=çocuk, ago=bilim). Buna göre yalın anlamı ile pedagoji; çocuk bilimi demektir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir.
Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır.
Psikiyatrise yada Psikoloğa gitmek için çocukların herhangi bir sorun yaşamasını veya bir hastalık, davranış bozukluğu geliştirmesini beklemek yanlıştır. 0-6 yaş döneminde çocukları, gelişim kontrolü yaptırmak için düzenli aralıklarla bir uzmana götürmek gerekir.
Anne ve babalar çocukları ile daha çok vakit geçirmeli ve çocuğa iyi gelecek aktiviteler yapılmalıdır. Çocuğu sabırlı bir şekilde dinlemeli ve söylediği her söze kıymet verilmeli, çocuğa kendini değerli hissettirilmelidir. Çocuğun kendini başarılı hissedeceği oyunlar oynatılmalıdır.
Eve ne zaman geleceğine dair kısa bir şey söylemek gerekirse mahkeme tarafından atanan pedagog telefonla arayarak anne ve babayla görüşeceğini her ikisinin de evine geleceğini beyan eder. Belli bir gün saat ve gün belirlenir, sonrasında da pedagog eve geldikten sonra da detaylı bir rapor hazırlamak için sorular sorar.
İdrak yaşı olarak 8 yaş ve üzeri kabul edilmektedir. Tarafların tanık listesinde çocuk belirtilmemiş olsa dahi, Mahkeme velayetin belirlenmesi açısından çocuğu re'sen (kendiliğinden)dinleyebilir.
Pedagoglar; genellikle 0 – 12 yaş arasında yer alan çocukların duygusal, zihinsel ve ruh sağlığının gelişimini takip edip destek gereken yerlerde destek sağlayan psikolojik danışmanlardır. Pedagogların bir diğer görevi ise çocukların sağlıklı bir biçimde yetiştirmeleri için ebeveynlerini bilgilendirmektir.
Çocuk psikiyatri kaç yaşa kadar bakar? Tam adı çocuk ve ergen psikiyatrisi olan bu bölüm, 0-18 yaş arası bireylerin gelişimini ve ruh sağlığını takip eder. 18 yaşını doldurmuş bir birey psikolojik rahatsızlıkları için erişkin psikiyatriye başvurmalıdır.
Gebelik döneminden çocuğun daha büyük yaşlarına kadar tüm psikolojik durumlarda çocuk ergen psikiyatristi/psikoloğu çocuğun, ailenin yanında bulunabilir ve onlara destek olabilir. Bir çocuk ve ergen psikoloğu/psikiyatristi 0-18 yaş aralığındaki tüm çocuklara psikolojik destek hizmeti verebilir.
Psikoloğa Gitmek İleride Sorun Olur mu? Psikoloğa gitmek ileride herhangi bir soruna sebep olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri