İğne elektrod ile de kasların kasılma ve gevşemesi sırasındaki görüntüleri incelenir. Kas biyopsisi: Kas dokusundan küçük bir parça alınır. Bu parça hangi proteinlerin eksik veya hasar gördüğünü belirlemek için laboratuvarda incelenir. Kas hastalığının tipini belirlemede yardımcıdır.
Yırtığın oluştuğu kasta ağrı ve hassasiyet. Yırtılan kasın olduğu bölgede şişlik veya renk değişikliği. Günlük aktiviteler sırasında hareketlerde kısıtlılık. Kas spazmları veya kramplar.
Kas hasarı çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Örneğin kas hasarına, kas lifi gerilmesine neden olan ve uzunlamasına kuvvetler içeren eksantrik kasılmalar yol açabildiği gibi, kontüzyonlara neden olan ve enine kuvvetler içeren darbeler de yol açabilmektedir.
İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkündür. Daha ileri düzeydeki yaralanmalarda kas içi kanama varsa kanamayı durdurmaya veya azaltmaya yönelik önlem ve tedaviler gerekebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet, dinlenirken ağrı hissi, kızarıklık ve morarma, hareket kısıtlığı ve şişlik görülebilmektedir.
– artmış yoğun egzersiz, – alışık olunmayan kas aktivitesi, – aşırı eksentrik yüklenme, – ağrının aktiviteden 24–48 saat sonra ortaya çıkması tanı koydurucudur. mevcuttur. Ağrı genellikle 3-7 gün içinde tamamen kaybolur.
Yara alınan bölgede şiddetli ve dayanılmaz ağrı yumuşak doku zedelenmesi belirtilerinden biridir. Alınan travma sonucunda yaralanan bölgeye yoğun miktarda kan aktarılır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Normal şartlarda kaslar tendonlar aracılığı ile kemiklere yapışır. Her hareketimizde kaslar esner, uzar, kasılır, kısalır ve sonra tekrar eski haline gelir. Eğer bu esneme hareketi kasın gücünü aşarsa kasta yırtık olur.
Yırtılan kasın ağrıması ve kastaki hassasiyet. Özellikle yoğun aktivitelerden dolayı yırtılan kasın zorlanması ağrıları ve hassasiyeti arttırır. Ancak aktivitenin ardından dinlenme ağrı ve hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Kas yırtılması meydana gelen bölgede şişlik veya renk değişikliği oluşur.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Bu konuda net bir süre belirtmek zor olsa da, araştırmalar genel olarak bir kasın 48-72 saat içerisinde toparlanabildiğini belirtmektedir. Öte yandan bir kasın bazı durumlarda 5-6 gün sonra dahi toparlanamadığını gösteren bazı çalışmaların olduğu da unutulmamalıdır.
Kas Yırtılması Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas yırtılması tedavi edilebilir bir sorundur. Ancak ne yazık ki birçok insan hayati önem taşımadığı için bu sorunu hafife alır. Kas yırtılması tedavi edilmezse, yırtık büyüyerek ilgili eklemde güç kaybına ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Arka adele kısmında 1.derece yırtıklarda yalnızca bazı hareketleri yaparken ağrı gözlemlenebilir, yürüme ve gündelik işlerde arka adele kısmında ağrı yaşanmaz. Yalnızca spor yaparken ağrı oluşabilir, 2.seviye arka adele yırtıklarında ise germe, öne eğilme ve yürüyüş sırasında ağrı yaşanır.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Dinlenme Gününün Sıklığı
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri