Ölüm ile ilgili sorular ve farkındalık 3 yaş civarında gelişmeye başlar. Bununla birlikte çevrede “ölüm” kelimesini duyan ve ardından insanların mutsuz yüz ifadeleri takındığını gören çocuk,basit bir mantıkla ölümün üzücü olduğunu hisseder ve iyice merak etmeye başlayabilir.
Ölen kişinin koku, ses gibi özelliklerine özlem duyabilirler. 2-6 Yaş: Genellikle 4 yaş civarında çocuklar ölüm hakkında sınırlı ve belirsiz anlayışa sahiptirler. Ölümün kalıcı bir durum olduğunu düşünemezler. Olayın değişebileceğini sanarak gelecekte ölen kişiyle birlikte yapacakları işlerden söz edebilirler.
Genellikle 3 yaşından önce çocuklar ölüm kavramını anlayamazlar. Bu sebeple yaşamlarının ilk 3 yılında yakınlarının ölümü ile karşılaşan çocuklar, ölümü diğer yaş grubundaki çocuklara göre daha az korkutucu bulurlar. Çocuklar 4-5 yaş civarında ölümden ve yakınlarını kaybetmekten daha çok korkmaya başlarlar.
Genellikle 3 yaşından önce çocuklar ölüm kavramını anlayamazlar. Bu sebeple yaşamlarının ilk 3 yılında yakınlarının ölümü ile karşılaşan çocuklar, ölümü diğer yaş grubundaki çocuklara göre daha az korkutucu bulurlar. Çocuklar 4-5 yaş civarında ölümden ve yakınlarını kaybetmekten daha çok korkmaya başlarlar.
0-2 Yaş: İki yaşından küçük bebekler ölümle ilgili kavramları anlayamazlar. Ölümü algılayamayacak kadar küçüktürler. Ölüme ilişkin tek bilgi sadece sürekli çevrelerinde bulunan yakınlarının artık olmadığını fark etmeleridir. Bu durumda örneğin, yatmaya giderken gördükleri resmi gösterip, ”Anne?” diye sorabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Ölüm, kaçınılmaz sondur ancak hepimizi korkutur. Sevdiklerinizi bırakıp gitmek, yapmak istediklerinizi tamamlayamamak ya da bilinmeyene doğru bir yolculuk yapmak biraz ürkütücü gelebilir. Bir anda öleceğimizi düşünürüz ama normal şartlarda bir ölüm kendini 3 ay önceden belli ediyor.
Ölüm çocuğa açıklanırken örtbas edici, kaçamak ifadeler değil, 'öldü' kelimesi kullanılmalı. Çocuğa “hastalandı öldü” demek yeterli değildir, “hafif ve ağır hastalık” tarif edilmeli. Hafif hastalıkların tedavi edilip sağlığa kavuşulduğu anlatılmalı ki kendisi veya çevresindekiler her hastalandığında edişe yaşamasın.
2. 5-6 Yaş Dönemi
5 yaşlarından sonra ise ölüm kavramı biraz daha gerçeklik kazanır ve çocuklar için korkutucu olmaya başlar. Ölümden korkan çocuk, sık sık anne babasına ölüp ölmeyeceğini sorar. Hem kendi ölümü hem de anne babasının ölümü üzerine düşünmeye ve sorgulamaya başlar.
Ölüm Korkusu: 3-6 yaşlar arasında çocukların ölümle ilgili soruları olabilir. Bu dönemlerde çocuğun en korktuğu konu, annesinin ölmesi veya onu terk etmesidir, ölüme geçici bir olay gibi bakar, ölenin geri gelebileceğini veya melek olup yaşayabileceğini düşünür. Bu nedenle kızdığı zaman karşısındakine “öl” diyebilir.
Çocuklara ölen kişinin, artık nefes alamayacağı, oyun oynayamayacağı, yemek yiyemeyeceği, işe-okula gidemeyeceği, rüya göremeyeceği, anlatılmalıdır. Çocukların ölümün sadece dışsal (kaza, vurulma, ölümü istemiş olmak…) olmadığı içsel (hastalıklar…) olduğu da söylenmeli.
Ölüm Haberini Verme:
Bu bilgiyi telefon görüşmesinde ölen kişinin yakınına verirken kişinin o sırada uygun olup olmadığının sorulması, mümkünse kendisine destek olabilecek bir kişinin eşlik etmesi istenmelidir. Kişiye sessiz ve dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir yere geçmesi ve oturması önerilmelidir.
Ölen bir kişi için gitti, uyuyor gibi ifadeler kullanmayın, öldü deyin. Ölümü hastalık ya da yaşlılıkla ilişkilendirmeyin. 'Dünyadaki tüm canlıların bir yaşam süresi olduğunu, yaşam süresi bitince ölündüğünü' söyleyin. Ölen kişilerin gömülmesi bu yaş grubundaki çocukları zorlayıcı bir bilgidir.
Çocuklar genelde bir yakınlarını kaybettikleri zaman ölümle tanışır ve ölümden korkmaya başlarlar. Genelde bu korku kendileriyle ilgili değil, çok sevdikleri bir yakınlarını kaybetmekle ilgilidir.
Bazen küçük çocuklar, ölümün kendileri yüzünden gerçekleştiğine inanırlar. Çocuk daha önce bu kişinin ölmesini istediğini ve bu yüzden de ölümün yaşandığını düşünerek suçluluk duyar. (Meb-Unicef, 2001) çocuğun ölümü algılayışı onun bilişsel gelişimindeki olgunlukla yakından ilişkilidir.
Bebekler 6'ncı aydan itibaren bazı korkuları yaşamaya başlar. İlk korkular, alışılmışın dışındaki yabancı nesneler ve kişiler olur. Bebek yeni tanıdığı kişilere korkarak yaklaşabilir. Bu davranış bebek 2 yaşına gelene kadar devam edebilir.
Kendini toplumda var etmeye başlayan çocuk cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. İlgi ve zevkleri göz önünde bulundurulmalı seçim fırsatı sunulmalı ve ihtiyaçları bunlara uygun şekilde karşılamalıdır. Kendi sorumluluklarını alması konusunda destek verilemelidir. Sonuçlardan ziyade çocuğun gayreti övülmelidir.
Çocuklara ölen kişi hakkında konuşmak için örnek olunmalı, çocuk da duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. Şüphesiz ölen kişiyle ilgili olarak özellikle onun aranan, özlenen nitelikleri, geçmişte birlikte yaşanan olumlu anılar vurgulanmaya çalışılmalıdır.
Bilmeye: Çocuğa ebeveynin ölümü ona en yakın kişi tarafından dürüstçe açıklanmalı, beyaz yalanlar söylenmemeli. Duygularını ifade etmek isterse bunu destekleyen bir ortama: Çocuk ebeveynin ölümünün ardından konuşmak istemezse zorlanmamalı, ancak öfke, suçluluk, üzüntü gibi duygularını ifade edebileceğini de bilmeli.
Ve ona sarılın. Ölen hayvanınızla ilgili başka kişileri suçlamamaya özen gösterin. Küçük yaş grubundaki çocuk bir süre tekrar tekrar hayvanın nerde olduğunu sorabilir; sabırlı olun. Hemen yeni bir hayvan alarak bu kaybı unutturmaya çalışmayın, yasını yaşamasına izin verin.
Çocuklar ölünce sorgusuz sualsiz cennete gidip hulle giyerler, melekler onları karşılar ve başlarına taç koyarlar. Ancak anne babalarından ayrı düşmüş olan bu çocuklar cennete ve nimetlerine hiç iltifat etmezler. Onlar anne babalarıyla buluşacakları günü beklerler.
Ölüm olayları nüfus müdürlüğüne bildirilirken ölen kişinin nüfus cüzdanı aslı da nüfus müdürlüğüne gönderilir. Ölen kişinin nüfus cüzdanının bulunamaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının yazılı beyanı istenir.
4-5 Yaş: Çocukların sevgiyle ilgili kavramları öğrendiği yaşlardır. Bu yaşlarda çocuklara ALLAH'ın çocukları ne kadar çok sevdiği her fırsatta anlatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri