Genetik kökenli olabilir, yani ailede geç konuşma gibi, genetik hastalıklara bağlı gerilikler, Tıbbi nedenli olabilir, konuşma organlarında gelişimsel sorunlar, işitme sorunu gibi, nörolojik sorunlar. Çevresel olarak uyaran eksikliği yani çocuğun konuşmasını arttırıcı etkileşimlerin az olması.
Gecikmenin seyri daha iyi olup; en geç okul çağında çocuğun konuşma düzeyi normal seviyeye ulaşır. Öte yandan yoksulluk, yetersiz beslenme gibi fiziksel yoksunlukların yanı sıra evde çocukla az konuşulması, yetersiz dil uyarımı, anne ve-veya baba yokluğu gibi sosyal yoksunluklar da konuşma gecikmesine neden olabilir.
Konuşma, belirli kurallar ile düzenlenen sözlü bir iletişim sistemidir. Bu sistem her bireyin motor becerilerine ve zeka düzeyine göre bireysel olarak şekillenir ve aynı zamanda gerek genetik gerek çevresel pek çok faktörden büyük oranda etkilenir.
Konuşamayan çocukların tedavisi nasıl yapılır? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Leyla Arslan, normal konuşmanın 8 aydan başlayarak 2,5 yaşına kadar devam ettiğini belirterek "2,5 yaşındaki çocuktan üç sözcüklü cümle kurmasını bekliyoruz. Kendini sözle ifade edemiyorsa endişe edilmelidir.
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Normal şartlarda bir çocuk 3 yaşına geldiğinde belli oranda konuşma becerisini kazanmış olması gerekir. Ancak çeşitli sebepler birleştiğinde çocuklarda konuşma geriliği görülebilir. Bu sebepler; genetik ve duygusal olabileceği gibi nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluk da olabilir.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
Konuşma gelişimi her çocukta farklı hızlarda gerçekleşir. Sabırlı olarak çocuğunuza zaman tanımalısınız. Onunla kavga etmek veya baskı yapmak yerine, destekleyici ve anlayışlı olmaya çalışmalısınız. Eğer çocuğunuzun konuşma gecikmesi belirginse, uzman bir dil ve konuşma terapisti ile çalışmak faydalı olabilir.
En basit tanımıyla çocuğun dil / konuşma becerilerinin yaşından beklenenden geride olmasıdır. Çocuk sesleri üretebilecek fiziksel beceriye sahipken yeterli dilbilgisine sahip olmayabilir ya da dilbilgisel anlamda gelişimi yaşına uygun olmasına rağmen konuşma seslerini üretemiyor olabilir.
Genetik kökenli olabilir, yani ailede geç konuşma gibi, genetik hastalıklara bağlı gerilikler, Tıbbi nedenli olabilir, konuşma organlarında gelişimsel sorunlar, işitme sorunu gibi, nörolojik sorunlar. Çevresel olarak uyaran eksikliği yani çocuğun konuşmasını arttırıcı etkileşimlerin az olması.
Kalıtımsal / Genetik Nedenler: Çocuğun anne babadan aktarılan genetik kodlarından kaynaklanabilir. Patolojik Nedenler: Konuşmanın üretilmesinde kullanılan sesletim (artikülatör) organ ve yapılarındaki hasar ya da deformasyondan kaynaklı oral motor problemlerden, görme kaybından veya işitme kaybından kaynaklanabilir.
Geç konuşma sorunu olan bir çocuk ilk olarak bir uzman tarafından tıbbi kontrolden geçirilmelidir. Çocuğun işitmesine ve konuşmasına engel oluşturan patolojiler araştırılmalıdır. Psikolojik bir engel varlığı sorgulanmalıdır. Daha sonra yaşıyla uyumlu gelişim testi, zeka testi değerlendirmeleri yapılmalıdır.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Üstün zekalılarda dil gelişimi gecikmiş ya da düzensiz gelişmiş olması imkân dahilindedir. Dil ve konuşma güçlüğü çeken çocukların Üstün zekâlı olması bir ihtimaldir fakat asla kesin bir sonucu değildir.
Bebekler ne zaman konuşur sorusu ailelerin kafasını kurcalayan soruların başında gelir. Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Konuşma terapisi kaç yaşında başlar? Konuşma terapisinde bir yaş sınırı bulunmaz. Gecikmiş konuşma terapisi de bir çocuk dil terapisti tarafından yapılmalıdır. Gerekli durumlarda pedagog konuşma terapisti için yönlendirme yapacaktır.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Erkek çocukları ne zaman konuşmaya başlar? Erkek çocukları da, kız çocukları gibi 10-15 ay arasında ilk kelimelerini üretir.
Yukarıda açıklanan alanların her biri için çeşitli konuşma terapisi teknikleri vardır. Her terapi programı bireysel olarak hazırlanır. Belirli sesleri çıkarmaya ve konuşmanın akıcılığını geliştirmeye yönelik alıştırmalar; nefes alma, yutma ve sesi geliştirmek için egzersizler kullanılabilir.
Kendilerini ifade edebilir ve 5N 1K sorularını sorabilirler. Aktif kelime hazneleri ise 1500 kelime civarındadır. 5-6 yaşındaki çocuklar için gelişme döneminde konuşma akışı çok daha hızlıdır. Sağını solunu ayırt etme konusunda gelişen çocukların kelime haznesi de 2000 kelimeye kadar artış gösterir.
Miniklerin ilk sözcükleri ebeveynler için unutulmazdır. Bu heyecanlı anlar genellikle 8 ile 18 ay arasında gerçekleşir. Bebekler, bu yaşlarda tek veya iki heceli kelimeleri telaffuz edebilir.
Bebeklerin vücut kısımlarını işaret ile göstermesi ve gerçek anlamda 3-6 sözcük kullanması 15 ay civarında beklenir. ''Ben, sen'' gibi basit zamirleri kullanmaya, nesnelerin isimlerini tanıma ve işaret etme 18.aya doğru gelişir. 18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri