Ateşten aldığınızda reçel çok sulu olacak, bu olması gereken durum. Güneşte kurudukça suyunu çekecek. Bu aşamada kıvamını nasıl istiyorsanız, (akıcı veya biraz daha kalın) güneşte o kadar bekletin. Ateş üzerinde çok kaynamadığı için çilekler dağılmıyor, rengi bozulmuyor, o güzel kırmızı rengini koruyor.
Tepsiye döküp üzerine tülbent yada tül ile örtüp güneşi görecek bir yere koyalım. Ara ara karıştıralım. 2 gün güneşte beklemesi yeterli. Kıvamı kaşıkla kontrol edelim. Güneşte iken sulu görünebilir.
Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek. Temiz bir bezin üzerine serilen reçeller, güneşin altında koyulaşana kadar bekletilir.
Bunun için temiz bir bezin üzerine tenceredeki reçeli koyun. Güneşin altında koyulaşana kadar bekletin. Eğer güneşte bekletme imkanınız yoksa, reçeli fırın tepsisine koyun. Düşük ısıda 100 derecede arada bir fırın kapağını açarak ve reçeli karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
İlgili 24 soru bulundu
Ateşten aldığınızda reçel çok sulu olacak, bu olması gereken durum. Güneşte kurudukça suyunu çekecek. Bu aşamada kıvamını nasıl istiyorsanız, (akıcı veya biraz daha kalın) güneşte o kadar bekletin.
Reçeli tepsiye döküp üzerine çekirdekleri ekleyelim. Güneşte bir gün bekletelim. Kıvamını kontrol edelim. Koyu ise bir gün yeterli ancak sulu gibi ise iki gün kalmalı.
Reçelimizi yayvan cam veya emaye bir kaba boşaltıp, tozsuz güneşli bir ortamda 2-3 gün güneşte pişiriyoruz. Üzerine tülbent veya mutfak şemsiyesi kapatabilirsiniz.
Vişne reçelini ateşten aldıktan sonra, büyük bir tepsiye boşaltın ve üzerini ince bir tülbent ya da ince delikli bir koruyucu ile örterek güneşte kıvam alması için bırakın. Arada karıştırarak, tercih ettiğiniz kıvama gelinceye kadar (2-4 gün arası, dilerseniz daha fazla) güneşte bekletin.
Mükemmel kıvamlı bir reçel için, mutlaka tarif ölçülerine uyun. Reçelin kıvamını koyulaştırmak için, içerisine bir çimdik nişasta atıp karıştırabilirsiniz. Reçelin kıvamının tutması için, pişirme işleminden sonra mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin.
Cam kavanozda hava almayacak şekilde saklanan reçeli güneş ışığı alan bir yerde bırakılmamalı, daha çok serin, kuru ve açık yerler tercih edilmelidir.
Ama diyelim ki katılaşıp sertleşme gibi bir sorun yaşadınız ve reçelinizi kurtaramayacağınızı düşündüğünüz bir durumdasınız. Böyle anlarda başka bir tencerenin içerisine hemen su aktarın. 1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır.
Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz. Bu eklemeyi yaptıktan sonra reçelinizi 5 dakika daha kaynatmak koyulaşmasını sağlayacaktır.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Geceden bekletmeden çok kolay ve pratik bir tarif. Çilekler yıkanır ve büyükse ikiye yada dörde bölünür. Tencereye koyup üzerine şekeri ilave edilir. Ve kısık ateşte pişirilir.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Şeftaliyi yıkayıp ufak ufak doğrayalım ben kabuğunu soymadım, üzerine şekerini ilave edelim vaktimiz varsa akşamdan basalım şekere yoksa 2 saat yeterli. Sonra şeftaliyi ocağa alalım 15 dk kadar kaynatalım limonun ilave edelim 5 dk sonra altını kapatalım sulu olması sizi korkutmasın güneşte kıvam alacak .
Bu sırada en çok sorulan vişne reçeline ne kadar şeker konur sorusu olur. Vişne reçeli hazırlamak için 1 kilo vişneye 500 gram toz şeker eklemeniz yeterli olacaktır.
Malzemeler : 1 kilo vişne.
Buzdolabında bekletmenin amacı şeftalilerin marmelat gibi erimeden tane tane olmasını sağlamak. Daha sonra ocağa alınarak kaynatılır. Kaynayınca yarım tatlı kaşığı kadar margarin ilave edilir. Bu köpürmesini engelleyecek hem de parlaklık verecektir.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Reçel kaynamaya başladıktan sonra köpüklenecek işte tam bu köpüklenme aşamasında reçelinizin içine 1 çay kaşığı tereyağ atın ve reçelinizi tahta bir kaşık ile hep aynı yöne karıştırın.
Olması gerektiğinden az kaynatılan veya 80 derecenin altında şişeleme işlemi reçelin kısa süre içerisinde bozulmasına sebep olabilir. Hazırlanan reçellerin uygun sıcaklığı elde edip etmediğinden emin olunmayan zamanlarda, 10 dakika kadar reçel şişeleri ağzı açık bir şekilde sıcak suyun içerisinde bekletilmelidir.
Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Ancak fazla ise reçel içerisine bir miktar su ekleyerek yeniden kaynatabilirsiniz. Biraz daha koyu hale gelecek olan reçel, şekerlenmeden tüketilebilir hale gelecektir. Eğer büyük bir bölümü şekerlendiyse, yeniden kaynatma aşamasında daha fazla su ve 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu eklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri