Geniz Eti Belirtileri Sürekli ağızdan nefes alma. Burun tıkalı gibi genizden konuşma. Nefes alırkan hırıltılı ses çıkması Uyku sırasında horlama.
Geniz eti dokusunun büyüyerek burundaki hava geçişini tıkadığında ortaya çıkan belirtiler şunlardır: Geniz eti büyümesi ağız açık uyumaya neden olur. Horlama. Uykuda nefes durması (uyku apnesi)
Yukarıda saydığımız problemlerle kliniğe müracaat eden çocuk hastaların endoskopik muayenesinde dokunun anormal görünümü ile tanı konur. Eskiden radyografik görüntüleme ya da parmakla tuşe denilen manevra yapılarak geniz eti varlığı araştırılırdı.
Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Alerjik ve aktif şekilde iltihaplı olan çocuklar düzenli olarak takip edilmelidir. Geniz eti akut ise ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır. Kronik hale dönüşmüşse ameliyat yapılmaktadır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar ve okyanus suları verilmektedir.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Genellikle aileler tarafından geç fark edilen geniz eti sorunları, çocuklarda gelişme geriliğine neden oluyor. Geniz eti ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Geniz eti olan çocuklarda boğaz enfeksiyonlarının sıklığı yüzünden kalp kapak hastalıkları da görülebiliyor.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
İlk etapta burun spreyi
Eğer bu yöntemle yapılamazsa direk grafi ile net şekilde görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda kortizonlu burun spreylerinin geniz etini %20-30 oranında küçültebildiği gösterilmiştir. Tam tıkayıcı boyutta olmayan ama şikayetlerin başladığı çocuklarda kullanılmaktadır.
Geniz eti vücudumuzun savunma mekanizmasından sorumlu küçük ama büyük işi olan bezlerdir. Yumuşak, genelde kırmızı, gözle görülmesi mümkün olmayan bir dokudur. Geniz eti bademcikler ile birlikte bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Ağız ve burun yolu ile vücuda giren mikropları tutarak vücut savunmasında rol alır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Karnabahar şeklinde geniz bölgesine yerleşmiş olan geniz eti büyüdüğünde burnun arka deliklerini kapatır veya daraltır. Ayrıca burundan iltihaplı akıntıya neden olur. Bu tarzda geniz etinin iltihaplanıp sonra tekrar normal hale gelmesi özellikle 2 -6 yaş aralığında sık görülür.
Burun eti büyümesi 'Konka' olarak bilinen, burnun 2 cm arkasında bulunan, havayı ısıtıp, filtre edip aynı zamanda düzenleyen ve herkeste olan bir dokudur. Geniz eti ise daha çok çocuklarda olan ve burnun yaklaşık 10 cm gerisinde olan ve etin fazlalığı durumunda ise nefes almayı engelleyen bir dokudur.
İltihaplı geniz eti, öncelikle antibiyotiklerle veya alerji ilaçlarıyla tedavi edilmeye çalışılır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse çocuğun durumu ve şikayetlerine göre bir süre beklenebilir. Çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğun geniz eti kendiliğinden küçülebilir.
Geniz eti tedavisi adenoidektomi adı verilen operasyon ile yerinden çıkartılabilir. Bu tedaviyi de kulak burun boğaz (KBB) uzmanı bir doktor verebilir. Tüm operasyon süresi yaklaşık olarak yarım saattir. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılmaktadır.
Geniz eti ameliyatları her zaman genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi işlem 5-10 dakika sürmekle beraber anestezi işlemleri ile birlikte toplam ameliyat süresi 45- 60 dakika civarında olmaktadır.
Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir.
Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Prof. Dr. İsmet Aslan '' Çocukta büyüme gelişme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka gelişiminde azalma geniz etinin neden olduğu obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne sendromunun yarattığı sıkıntıların günlük yansımalarıdır.
Geniz eti, vücuda faydalı bir doku olarak sayılabilir ancak sık sık boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmak zorunda kaldığı takdirde, çeşitli nedenlere bağlı olarak büyüyebilmektedir. Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir.
Çocuklarda geniz eti ameliyatı; genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Herhangi bir kesi ve dikiş uygulamalarına ihtiyaç duyulmadan yapılan geniz eti ameliyatı sonrasında hastanede kalmaya gerek duyulmamaktadır.
Geniz eti ameliyatı genellikle toplamda 15-45 dakika kadar sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri