Kural olarak, çay rengi ne kadar koyu olursa, dişlerinizde leke yapma şansı o kadar fazla olur. Tüm bunlara rağmen, çayı bırakmaya hazır olamayabilirsiniz.
Çay ve Kahvenin Dişe Zararları Nelerdir? Dişlerin sararmasına neden olur. Ağız kokusu yapar. Dişlerin çürümesinde bir etkende şekerli çay veya kahvedir.
Örneğin; asidik içecekler dişlerin sararmasını sağlar. Ayrıca diş gelişimin esnasında alınan antibiyotikler de renklenmeye olabilir. Bunların dışında sigara, çay ve kahve tüketimine bağlı olarak da dişte renklenmeler görülebilir. Bu yüzden ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.
Dişlerin sararmasının temelinde iki neden vardır; Yeme içme alışkanlıklarından dolayı sararan dişler; karbonhidrat ve asit oranı fazla olan gıdaların tüketimi dişlerin sararmasına neden olur. Ayrıca, çay, kahve, tütün ve alkol ürünlerinin tüketimi de dişlerin sararmasının en temel nedenlerindendir.
İlgili 25 soru bulundu
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, plak ve diğer lekelerin oluşmasını önleyerek dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar. Fırçalama işlemi, diş hekimi tarafından önerilen şekilde yapılmalıdır ve en az günde iki kez yapılmalıdır.
Dişleri her seferinde iki dakika boyunca günde en az iki kez düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi veya diş ipi alternatifleriyle dişlerin arasını temizlemek ve antiseptik veya beyazlatıcı bir gargara kullanmak ağzınızı sağlıklı tutmak için iyi bir uygulamadır.
Dişlerinizi her gün en az 2 defa fırçalamanız diş yüzeyinde yemek artıklarının birikip plağa dönüşmesini engeller. Elbette dişlerinizi fırçalamak daha beyaz bir görünüm oluşmasını sağlayacaktır.
Çok diş fırçalamak diş sararmasına neden olmaz. Fakat fırçalama tekniklerinin hatalı olması ile dişlerde zaman içerisinde sararma meydana gelebilmektedir. Dişlerin çok sert ve yanlış tarafa fırçalanması diş etine zarar vermektedir. Diş eti kanamaları zaman içerisinde dişte sararmaya neden olabilmektedir.
Son zamanlarda özellikle zayıflamak için bol bol tüketilen limonlu su diş için bir kabustur. Limonun asitli yapısından dolayı diş minesine zarar verdiği için hem dişlerde çürümeye hem de diş tabakasının altında kalan sarı tabakanın ortaya çıkmasına neden oluyor.
Faydası saymakla bitmeyen çay, stresten de uzaklaştırıyor. Strese girildiği zaman bir bardak çay konulup rahatlama sağlanabiliyor. Uzmanlar, sağlık için günde 5 bardak çay içilmesini öneriyor.
Daha açık renkli çaylar daha az leke yapar, bu nedenle siyah çaydan bitkisel veya yeşil çaylara geçiş yapmak lekelenmeyi azaltabilir. Sarı papatya ve amberçiçeği gibi daha hafif çayların bile düzenli tüketildiğinde zamanla dişlerinizin renginde solmaya neden olabileceğini bilin.
Örneğin; kahve veya çay tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayarak ya da yarım saat bekledikten sonra dişlerinizi fırçalayarak leke oluşma ihtimalini azaltabilirsiniz. Bazı yiyecekleri tüketmek dişlerinizi doğal olarak temizlemenize yardımcı olabilir.
Öncelikle ağız-diş sağlığının uzun soluklu bir süreç olduğu, çocukluktan başlayarak günde 2 kez uygun fırçalama tekniği ile dişlerin fırçalanması gerektiği akılda tutulmalıdır. Zaman içerinde çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketiminin birikmiş sonucu olarak dişler beyaz rengini yitirir.
Bazı dişler bir iki günde beyazlarken, bazıları bir iki ay sürebilir. Çoğu insanın dişleri 2-3 haftada beyazlar. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır.
Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.
Kahve, siyah çay ve kırmızı şarap diş minesinde renk değişikliğine neden olabilir. Neyse ki, diş beyazlatma teknolojisi hiç olmadığı kadar iyi. Sizi gülümsetmek için ofis tipi ve reçetesiz satılan etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Karbonatı diş macunu gibi kullanabilirsiniz. Bunun için iki farklı yöntem vardır. Birincisi, karbonatı diş macununuz ile karıştırarak dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Diğer yöntemde ise, bir çay kaşığı karbonatı, iki çay kaşığı su ile karıştırarak dişlerinizi bu karışım ile fırçalayabilirsiniz.
1.Diş ağartma Vital tek diş için en fazla dört adet, malzeme fiyatları hariç olarak 750 TL den başlamaktadır. 2.Diş ağartma çene için ve malzeme fiyatı hariç olarak 2.000 TL den başlamaktadır. Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılında ortalama Boğaziçi Diş Hastanemizde 2.000 TL 'dir.
-Hayır, karbonat cif gibi iri partikülleri olan bir maddedir ve bununla mine üzerini fırçaladığımız zaman sert mine yüzeyi çizilir, aşınır ve leke tutmaya daha müsait bir hale gelir. Bu nedenle karbonat, tuz gibi partikülleri olan maddelerle diş fırçalamak doğru değildir.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diş Hekimi Dr. Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir. ' ifadelerini kullandı.
“Muz Kabuğu ile Diş Beyazlatma” Sadece Bir Efsanedir
Muz kabuğu beyazlatmanın savunucuları, günde birkaç dakika küçük bir muz kabuğunu dişlerinize sürerseniz, yüksek potasyum ve magnezyum seviyelerinin “dişlerinize emildiğini” söylerler. Ancak, bunun işe yaradığına dair kesinlikle hiçbir kanıt yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri