Her ne kadar âdet kanamasını hızlandırmak ya da engellemek gibi bir etkisi bulunmasa da, bu tür amaçlar için olmasa da âdet döneminin ağrı ve stresini daha kolay atlatabilmek için yeşil çay tüketilebilir. Ancak yine de gereğinden fazla, aşırı tüketiminden kaçınmakta yarar vardır.
Adet gecikmesi yaşandığında ön plana çıkan yöntemler arasında bitki çaylarının tüketimi yer almaktadır. Bitki çaylarının yeterli ve doğru bir şekilde tüketilmesi, bireylerin adet kanamalarının başlamasını yardımcı olmaktadır.
Pek çok kadın tarafından regl döneminde çay içilmesi rahatlama sağlamaktadır. Stresin azalmasını sağlamakta olan yeşil çay, kişinin kendini iyi hissetmesine ve rahatlayabilmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı regl döneminde tüketilmesi önerilmektedir ve bir sakıncasının bulunmadığı bilinmektedir.
Adet düzensizliği için en bilindik yöntem çubuk tarçından yapılan tarçınlı ballı çaydır. Adet düzensizliğinin yaşandığı durumlarda bu çay adetin düzenli olmasını sağlamaktadır. Bu bitkiler düzenli bir şekilde tüketildiğinde rahmin uyarılmasını sağlamaktadır. Bu şekilde adetin düzene girmesi sağlanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
1) Adaçayı
Adaçayı tüketmek, adet başlatıcı etkisinin yanı sıra vücut direncini yükseltir ve bedenin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Adet döneminin başlamasından bir hafta önce içmeye başlayabilirsiniz. Gün içerisinde 1-2 bardak adaçayı tüketmeniz halinde adet döneminizin daha erken başlamasını sağlayabilirsiniz.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Stres anında vücutta stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonu salgılanır. Bu hormonun etkisiyle adet gecikmesi yaşanabilir. Dolayısıyla adet gecikmesinin kaç gün olacağı kişiye göre değişebilir. Stresin etkisiyle birkaç günlük adet gecikmesi yaşanabileceği gibi yoğun stres altında bu süre daha uzun olabilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Adet Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum
Adet belirtileri var ama adet olamadıysanız kanda veya idrarda gebelik testi yaptırın. Gebelik yoksa biraz daha bekleyin. Hala adet olmadıysanız kadın doğum bölümüne başvurun.
Normal adet döngüsü sağlıklı bir kadında 28 (+ - ) 7 gündür. Yani 21 ila 35 günde bir görülen adeti biz normal olarak kabul etmekteyiz. Adet döngüsündeki gecikme 7 günü aşarsa adet gecikmesi denilir.
Dr. Seval Taşdemir, adet gecikmesine yol açan sebepleri sıraladı. Stres, hastalıklar, ilaç kullanımı, kilo almak ya da vermek, yaşla bağlı nedenler, polikistik over sendromu ya da hamilelik gibi nedenlerden dolayı kadınlar adet gecikmesi yaşayabilirler.
Doğal besinler arasında meyve ve sebze tüketimi oldukça önemlidir. Aynı zamanda regl dönemi içerisinde bol su tüketmekte adeti kesecek yöntemlerden biridir. Adet dönemi içerisinde limon tüketilmesi ve sirke içilmesi kanın hızlı vücuttan atılmasını ve regl döneminin erken bitmesini sağlamaktadır.
Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki adet döneminin ilk günü arasındaki süre genç kızlarda 21 ila 45 gün ve yetişkinlerde 21 ila 31 gündür. 45 günden fazla olan gecikmeler araştırılmalıdır.
Eğer gecikmenin nedeni hamilelik değilse, arkada yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir.
Bilinen şudur ki adetliyken kahve içmek adeti kesmez fakat vücutta su tutabilir dolayısıyla “aşırı” tüketimi vücudumuzda şişliğe sebep olur.
6. Çay tüketimini azaltıyoruz
Çay, demir emilimine engel oluğundan özellikle bu dönemde çay tüketimimizi azaltıyoruz.
Genellikle adettten 1 hafta sonra veya adetten 10 gün önce kahverengi akıntı şeklinde belirti olabilir. Yerleşme kanaması, adet gününe yakın dönemde embriyonun rahim içine gömülmesine bağlı olarak bazı kadınlarda görülebilir.
Adet gecikmesi ve karın şişliği neden olur
Gecikmenin ilk nedeni hamileliktir. Bunun dışında adet gecikmesi hormonal veya yumurtalıklardan gelişen kitleler nedeniyle oluşabilir. Adet gecikmesi durumunda karında şişlik meydana gelebilir.
Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
ÂDETLİYKEN YEŞİL ÇAY İÇİLİR Mİ? Kadınların âdetliyken yeşil çay içmesinde hiçbir sakınca yoktur. Her ne kadar âdet kanamasını hızlandırmak ya da engellemek gibi bir etkisi bulunmasa da, bu tür amaçlar için olmasa da âdet döneminin ağrı ve stresini daha kolay atlatabilmek için yeşil çay tüketilebilir.
Adetliyken kahve ve çay gibi içeceklerin miktarlarını mümkün olduğu kadar azaltmak tavsiye edilmektedir.
Hamileliğin olmazsa olmaz belirtisi, beklenen adet döneminde gecikme yaşanmasıdır. Ancak adet dönemi düzensiz olan veya iklim değişikliği, stres gibi faktörlerin adet dönemini etkilediği kadınlarda her adet gecikmesi, hamilelik belirtisi anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri