Anne karnında çok tekme atan bebeklerin doğduktan sonra daha hareketli olduğu ya da hareketsiz bebeklerin sakin olduğu düşünülür. Bu yorumun bilimsel bir dayanağı mevcut değil.
Anne karnında çok aktif olan bebekler daha hırçın çocuklar olmaya eğilimlidirler. Uyku dönemleri çok düzensiz olanlar çocukluklarında daha az uyumaktadırlar. Kalp atımları yüksek olan bebekler, sağa solu belli olmayan inaktif bebekler olmaktadırlar. Davranış doğumda başlamamaktadır.
Bebekler Anne Karnında Çok Hareketli
Uzuvları geliştikçe hareket etme isteği de artacaktır. Uzmanlar, hamileliğin ilk zamanları bu tekmeleri refleks olarak tanımlarlar. Yani beyinden geçmeyen fakat vücudun ihtiyacından doğan hareketler size tekme olarak yansıyabilir.
Ama bazı anne adayları, 39 haftada bebeğin çok hareketli olduğunu söyler. Bebeğin artık yenidoğan boyutlarına gelmesi ve rahmin iyice incelmesi, bebek hareketlerinin anne adayları tarafından daha fazla hissedilmesine neden olabilir.
Ayrıca bu haftada annede uyuma problemleri, tükürükte artış, diş etlerinde hipertrofi ve şişme, burunda kanama olabilir. Artık bebeğin hareketleri ve tekmeleri ağrılı olmaya başlar.
İlgili 20 soru bulundu
Anne karnında bebek hareketlerinin sayılmasında dünya sağlık örgütünün tanımladığı şekilde 2 saat içerisinde en az 10 kez hareket etmesi gereken bir alt sınır vardır. Ancak herhangi bir sürede fazla sayıda hareket etmesinin bir kriteri ve bir üst sınırı yoktur.
Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler. Bebek hareketlerine konsantre olarak izleyen anne adayı bu hareketleri 5. ayda rahatlıkla hissedebilir. Bebeklerin çok hareket etmelerinin hiç bir sakıncası yoktur.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Anne karnında çok hareketli olanların, daha çabuk sinirlenen bebekler olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, bebeklerin biyolojik ritmi; annenin yemesi, hareketleri ve uyku durumundan de etkilenir. Aşırı stresli annelerin bebekleri, normalden daha aktif olur (yüksek adrenalin, kortizol).
Gün içinde 10-12 kez olabilen düzensiz sertleşmelere yalancı kasılmalar denir ve doğum ile ilgili değildir. Bazen bebeğin sert hareketleri ağrı olarak algılanır ama bu da hamile bir kadının bebeğinin hareketlerini tanıması sonrası ayırdına varılabilen bir durumdur.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bebeğiniz gebeliğin yaklaşık 32. haftasına dek rahim içerisinde sürekli olarak pozisyon değiştirebilir. Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir. Bu sırada sancılarınız başlar.
Bebeğin hareketleri, büyümesiyle rahim içi yerin azalmasına bağlı olarak bu haftada genelde azalır ancak gelişen kas ve kemik sisteminin etkisi ile hareketler az olsa dahi fazlaca hissedilebilir. Anne tarafından tüm hareketler algılandığı için bebek çok hareketli gelebilir.
37 hafta gebelik bebek çok hareketli normal midir? Aslında 37.haftalık gebelikte bebek hareketleri aynıdır. Fakat anne karnındaki bebek büyüdüğü için hareketler net hissedilir ve sanki çok hareket ediyormuş gibi gelir.
38 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Ama yine de içeride esneme hareketleri yaparken, o minik ellerinin ve ayaklarının itme hareketlerini hissedebilirsiniz. Hıçkırıklarını ritmik küçük zıplamalar şeklinde hissedeceksiniz. Uyku haricindeki anlarında kımıldayacağı için hareketlerini takip etmeniz iyi olur.
Hafta Doğum Olur mu? 37 haftalık gebelik süresi sonunda doğan bebekler “erken term” bebekler olarak isimlendirilir. Bebeğin emmesi ve yutkunması gibi yaşamsal işlevlerindeki son değişikliklerin gerçekleştiği bu dönemde bazen doğum meydana gelebilir.
Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri özellikle göğüs kafesinizin altında size acı verebilir, canınızı yakabilir. Kasıklara olan basınç ve bebek başının baskısı nedeniyle kasık ağrınız artacaktır.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
hamilelikte yapılmaması gereken hareketler:
gebelikte uzak durulması veya dikkatli olunması gereken egzersiz ve hareketlere aşağıda değineceğim. **zıplama ve sıçrama: kaçınılmalı çünkü gebelikte eklemler gevşer ve vücut ağırlığı artar. bu durumda zıplamalar ekleme zarar verebilir.
Gebelerin ciddi fiziksel zorluklara maruz kalabilecekleri mesleklerden kaçınmaları gerektiğini dile getiren Ovalı, “Mesleksel aşırı yorgunluk, uzun zaman ayakta kalma, fiziksel ve mental gereksinimlerin yoğunluğu, çevresel stres, erken doğum ve suların erken gelmesine sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri