Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar olarak ulaşır. Besinler sindirim için hazır olmadığından da mide daha fazla efor harcar, yorulur ve beraberinde de hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Kötü bir beslenme alışkanlığı olarak nitelendirilebilecek hızlı yemek yemek, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığa çeşitli zararlar verebilir. Hızlı yemek yeme sırasında besinler tam anlamıyla çiğnenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlaşmasına neden olur.
Araştırmalar hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yemek yiyenlere oranla 2 kat daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Yemek yeme sürenizi en az 20 dakika olarak ayarlamalısınız. Böylelikle iyi bir sindirim ve tokluk hissinin oluşması için bedeninize zaman vermiş olursunuz.
Mehmet Akif Öztürk, ayrıca şunları da ekledi: “Hızlı yemek yiyenlerde daha fazla miktarda besin alımı daha fazla kalori alımı demektir. Bu durum da aslında obezite için ciddi bir risk faktörü oluşturur.
Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar : Yemekten daha fazla zevk almanızı sağlar. Sindirimi artırır.
İlgili 23 soru bulundu
Az yeme ve az içmenin sevabı tıpkı düşmanlarla cihat etme sevabı gibidir. Allah katında bundan daha makbul bir sevap yoktur.” “Midesini yemekle dolduranın gök melekûtuna (sırlar âlemine) yükselmesine izin verilmez.” “Allah katında en sevimlileriniz; çok düşünen ve az yemek yiyenlerdir.
Gıdaların en iyi şekilde çiğnenmesi akımını başlatan Fletcher'a göre bütün besinler ağızda sıvı hale gelene kadar (32 kez) çiğnenmeli ve sonra yutulmalı.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Evet olur.Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar.
Metabolizma hızınız azalır. Kaslar metabolik olarak çok aktif dokulardır. Kas kütlesi fazla olan kişi, az olan kişiye göre, otururken bile daha fazla kalori yakacaktır. Aç kalarak her geçen gün kas kaybedersiniz, yani her geçen gün metabolizma hızınız azalır.
Tam olarak çiğnenmeden yutulan lokmaların midenin yorulmasına neden olduğunu söyleyen Kesici, “Yemek en az 20 dakika süreyle ve çiğnenerek yenmeli. Hızlı yenilen ve iyi çiğnenmeden yutulan lokmalar, dişlerin görevinin mide tarafından yapılmasına neden olur.
Bu hastalığa sahip kişiler bir oturuşta veya çok kısa bir sürede aşırı miktarlarda yemek yerler. Bu aşırı yeme davranışına halk arasında 'tıka basa yeme' adı verilir. Aşırı yeme hastalığındaki tıka basa yeme davranışı kişiyi rahatlatır ve kişi yeme davranışı üzerindeki kontrolünü kaybeder.
Metabolizma hızınızın yüksek olması gün içinde daha fazla enerji harcamanızı sağlıyor. Bunun aksine metabolizma hızınız yavaş ise daha az yemek yemenize rağmen, daha zor kilo veriyorsunuz.
Yine de çok fazla yemek yerseniz, hemen yatmayın ve egzersiz yapın, çünkü yemek sonrası vücuttaki 5 litre kanın 2.7 litresi sindirim organlarına gider. Geri kalan kan ise bütün vücuda yetmeye çalışır; bu nedenle kalp daha hızlı çalışır.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Yapılan araştırmaya göre sıcak banyo yapmak, kilo vermeye de yardımcı oluyor. Sıcak duş alarak 240 kalori yakabilirsiniz ki bu da 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşe eşdeğerdir.
Kilo aldırıcı protein içeren et, tavuk, balık ya da kuru baklagil yemekleri kilo aldırıcı programın olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kilo aldırıcı gıdalar ara öğünlerde önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
Ölçülü ve dengeli şekilde tüketilen kısır kilo aldırmaz fakat ölçüyü kaçırdığınız durumda ne kadar sağlıklı şekilde hazırlanırsa hazırlansın, kısır size kilo aldıracaktır.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Yakın sevdiğiniz bir kişinin ölümü sonrası onun daha rahat etmesi ve sevap kazanması adına farklı hayırlar yapılmaktadır. Bunlardan biri de lokma dağıtımı olmaktadır. Lokma dağıtılarak ölünün arkasından iyi anılması ve daha fazla sevap alınması sağlanmaktadır.
Lokmalarını yeteri kadar çiğnemeden yutan, yani çok hızlı yiyenler de risk altındalar. Bu kötü alışkanlığı ısrarla sürdürenlerin yavaş yiyenlere göre en az yüzde 40 daha fazla “kilo riski” var. Aynı araştırmaya göre orta hızda yemek yiyenlerle yavaş yiyenler karşılaştırıldığında oran yüzde 20'ye iniyor.
ÇİĞNEMEDEN YEMEK HAZIMSIZLIĞA YOL AÇIYOR
Hızlı yemek yenilirken besinler tam çiğnemeden yutulduğu için bu gıdaların midede ve bağırsakta hazmedilme süreleri uzar bu da organları yorarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına zemin hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri