Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Esmer bulgur buğdaydan üretilen bir bulgur çeşididir. Çok eski dönemlerden itibaren tüketilmektedir. Sarı bulgurdan renk ve besin değeri olarak farklılık göstermektedir. Esmer bulgur daha lifli bir yapıdadır.
Başbaşı bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Iza bulguru, Bolu'nun Seben ilçesinde üretilen çok özel bir tür bulgur. Yılda 200 ton civarında üretilen bu endemik ürün, Osmanlı'dan günümüze bölgede pilav yapımında çok sık kullanılıyor.
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
buğdayın kırılmadan, kabuğunun soyularak elde edildiği, son derece lezzetli olan bulgur çeşitidir. piştikten sonra normal bulgurdan daha etli (büyük) ve lezzettli olur. biraz önce reklamda denk geldim de başbaşı da neymiş yahu dediğim, aşurelik buğday ya da dövme bulgur denir buna. iyice pişmesi gerekir.
Firik (Frikeh) veya farik(Arapça:فريكة farīkah), geleneksel bir buğday ürünü olup, olgunlaşmasını tamamlamamış ve süt olum evresinde olan özellikle durum buğdayının (Triticum durum) ve bazen de sert ekmeklik buğdayların (Triticum avesticum) ateş yardımı ile kavrulması yolu ile elde edilen bir üründür.
Pilavlık bulgurdan biraz daha ince uzun bir bulgur çeşididir.Midyat ve Köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bir bulgurdur. Besin değerleri pilavlık bulgurla aynıdır.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması ve kabuğunun soyularak öğütülmesi ile elde edilen oldukça değerli ve besleyici bir gıda maddesidir. Midyat Bulguru içli köfte, fellah köftesi gibi tariflerde kullanılabilir. Gluten içerir.
Lezzetinden doyum olmayan pratik iri bulgurlu kısır. Normal pilav yapar gibi tencereye bir çay bardağı yağımızı kızdırıyoruz. Yıkayıp suyunu süzdüğümüz iki su bardağı bulgurumuzu ekliyoruz. Bir tatlı kaşığı tuzumuzu serpiyoruz ardından iyice kavuruyoruz.
Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır. Kilo almak istemeyen kişilerin uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinleri tercih etmeleri gerekir.
Kitel buğdayı, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir üründür. Kitel, bu bulgurla yapıldığında yöreselliğini korur ve kıvamı daha iyi olur. Bu sayede rahatlıkla şekillendirilebilir.
Malatya Değirmen Bulguru Unlu Yarma, Yarma, kaynatılmış ve kurutulmuş buğdayın dibeklerde dövülerek kabuğunun ayırt edilmesi sonucunda ortaya çıkan ürün. Anadolu'da keşkek yapımında kullanılır. Oldukça lezzetli ve sağlıklı bir üründür.
Bilhassa Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür. Sefer kitel bulgur ile ne yapılır? Etli yemekler, içli köfteler ile dolma ve sarmalarda kullanılır. Sefer kitel bulgur çiğ köfte yapımında da kullanılır.
Seçenekler: 1 kg24,50 TL/kg. 2.5 kg35,28 TL/kg.
2002 yılında AKIN BULGUR markası altında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde son teknoloji makineleri kullanarak oluşturulan modern ve hijyenik üretim tesisi, 60 yılı aşkın tecrübesi ve kalitesini birleştirerek Pilavlık, Köftelik ve Esmer Çiğköftelik Bulgur, üretimi yapmaktadır.
Siyez Buğdayı ülkemizde de SİYEZ, IZA, KAVILCA ve KAPLICA isimleriyle anılıyor. Bizim yöremizde ise siyez buğdayına Kastamonu şivesiyle GABULCA da deniliyor. Bilim insanları da İnsanoğlunun 12.000 önce yerleşik hayata geçtiğinde tarımını yaptığı ilk buğdayların da SİYEZ BUĞDAYI ve GERNİK olduğunu söylüyorlar.
Tenceremize yağı alıyoruz. Orta ateşte yağ eridikten sonra tel şehriyeyi ekliyoruz rengi kızarınca bulguru ekleyip bir tatlı kaşığı tuz ekleyip iki üç dakika kavuruyoruz. Sonra sıcak suyumuzu bulguru ölçtüğümüz kaseyi kullanarak 2, 5 kase su ekliyoruz. İsteyen et suyu tavuk suyu ile yapabilir.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir.
Süzülmüş bulguru tencereye alın, 1-2 dakika kadar aralarda karıştırarak kavurun. Tencereye domates suyu ve suyu aktarın. Pilavın tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika civarında pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri