Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin davranışları üzerinde sürekli olarak güce sahip olan iki veya daha fazla farklı kişilik durumuyla kendini gösterir. Hastada en başta basit unutkanlık olarak açıklanamayacak kadar geniş ve kapsamlı kişisel bilgiler ile ilgili hafıza sorunları ortaya çıkar.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Çocuklukta fiziksel, cinsel veya duygusal istismar, aile içi şiddet, ağır kazalar veya savaş gibi travmatik deneyimler, kişilik bölünmesine yol açabilir. Bu travmalar, bireyin kendini korumak için farklı kişiliklere bölünmesini tetikleyebilir.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Neden Olur? Çoklu kişilik bozukluğu, çocukluk çağında yaşanan fiziksel ya da cinsel istismar, aile içi şiddet, ağır travmalar, doğal afet, savaş gibi olaylara karşı geliştirilen bir tepki nedeniyle görülür.
İlgili 25 soru bulundu
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çoklu Kişilik Bozukluğu vakaları tedavi edilmezse: Kişi kendisi için tehlike oluşturabilir. Daha önce bölünmüş kimlikle beraber farklı psikolojik rahatsızlıkların da görülebileceğinden bahsetmiştik.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Kişilik bozukluğu hastanın ilişkilerinde, sosyal aktivitelerinde, iş ve okulda önemli sorunlara ve sınırlamalara neden olur. Bazı hastalar, kişilik bozukluğunun olduğunun farkında olamayabilir, çünkü düşünme ve davranış tarzı kendilerine son derece normal gelmektedir.
2-B Kümesi Kişilik Bozuklukları Bu grupta yer alan bozukluklara dramatik bozukluk adı da verilmektedir. Dengesiz duygulara ve tutarsız davranışlara sebep olan bu kişilik bozukluğu sık dürtüsel davranışlara neden olmaktadır. Anti sosyal, borderline, histriyonik ve narsistik olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır.
Çoklu kişilik bozukluğu semptomlarının birçoğu hasta ile terapi sürecinde ortaya çıkar. Hastalar terapiye başlayana kadar alter kişiliklerinden genellikle haberdar değildirler. Psikoterapi sürecinde alter kişiliklerin farkına varmaya başlarlar ve terapi ilerledikçe de alter kişiliklerin sayısı artar.
Başkalarına hak tanımayan uyumsuz davranışların olduğu kişilik yapısıdır. Suç işleme eğilimi, sürekli yalan söyleme, dürtüsellik, kavgacılık, sorumsuzluk, vicdan azabı çekmeme temel bulgularıdır. Tam genellikle 18 yaşından sonra oluşur. 30'lu yaşlardan sonra kendiliğinden düzelme olabilir.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir.
Kişilik bozuklukları, yaşam boyu sürer, yaklaşık %10 oranında görülür. Tedavide dinamik psikoterapi, bazen de davranışçı psikoterapi uygulanabilir. İlaç tedavisi semptomatik olarak kullanılır.
Hassas Kişilik Bozukluğu Nedir? Aşırı hassaslık; normal birini oldukça zor bir şekilde etkileyecek bir dış uyarandan aşırı etkilenen bireylerin sahip olduğu bir kişilik özelliğidir. Aşırı hassas bir birey dünyayı diğer kişilerden farklı deneyimlemektedir.
Öncelikle paranoyak kişiye karşı açık ve net olun. Hiçbir konuda yalan söylemeyin, dürüst olun. Rahatsızlığı olan kişiye karşı öfke duymayın ve duyduğunuzda kontrol altında tutmaya çalışın. Söyledikleri karşısında aşırı tepkilerden kaçının.
Öncelikle C tipi kişilikler de A tipi olanlara benzer şekilde işlerine bağlı, düzenli, güvenilir ve çalışkan kişiliklerdir. Onlar da kendileri ve başkalarının uyması için yüksek standartlara sahiptir. Bunlara uyulmadığı zaman ise hayal kırıklığı yaşamaktadırlar.
Endişeli, üzgün, sinirli, karamsar, iç sesi olumsuz, sosyal ortamlardan uzak duran, reddedilmekten korkan, umutsuz ve özgüvensiz bir insan olmak hiç de kolay değildir! Hepimiz zaman zaman öyle hissetsek de, bazılarımız her zaman öyledir. Böyle insanlar, Tip D kişilik olarak değerlendirilir.
'B tipi' özellikler daha rahat, uysal, az rekabetçi ve daha az saldırgandır. Kolay kolay sinirlenmez ve tedirgin olmazlar. Yaptıkları işten zevk almayı bilirler.
Kaç grup kişilik bozukluğu vardır? Kişilik bozuklukları da kendi aralarında 3 gruba ayrılmaktadır. A kümesi garip ve başkasına benzemeyen, B kümesi duygusal ve dramatik, C kümesinde ise korkulu ve kaygılı kişilik bozuklukları yer almaktadır.
C Kümesi: 3 tiptir; obsesif-kompulsif, çekingen, bağımlı kişilik bozuklukları. Bunlar kaygılı, korkulu ve anksiyözdür. Herhangi bir kişilik bozukluğun sahip olmanın yaygınlığı yaklaşık %10'dur. En sık görülenleri bağımlı, histriyonik, obsesifkompulsif, antisosyal ve borderline kişilik bozukluklarıdır.
Organik Mental Bozukluklar (OBM), beynin geçici fonksiyon bozukluğu veya kalıcı hasarına ikincil ortaya çıkan, mental fonksiyonlarda ve davranışlarda bozulma ile karakterize bir hastal ık grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri