Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada'da yaygın olarak küçük çocuklara "burnunu çaldım" şakası amaçlı kullanılırken Türkiye'de agresif ve kaba bir anlama gelmektedir. Türkiye'de "nah" hareketinin sebep olduğu bir davada Yargıtay, hareketi suç saymıştır.
Yazımızda yer verdiğimiz kararda ise Türk toplumuna göre olumsuz bir davranış olarak kabul edilen işaret parmağı ile orta parmağın arasına başparmağın sokularak “nah yaparsın” denilmesi hakaret olarak kabul edilmiştir.
SANIĞIN ELİYLE HAREKET ÇEKİP "NAH YAPARSIN" DEMESİ HAKARET SUÇUNU OLUŞTURUR.
“Sağ elinin işaret parmağı ile orta parmağının arasına baş parmağını sokup elini yumruk haline getirerek ve kolunu ileriye doğru uzatarak “nah yaparsın” sözleri ve el hareketi Türk toplum kültürüne göre hakaret niteliği taşımaktadır.”
Kavram kargaşasını ortadan kaldırdı. Açıklamaya gelirsek. Böyle bir hareketin cinsel suçlardan sayılabilmesi için manevi unsura bakılması gerekecektir. Kişiyi hareketi yapmaya yönlendiren saik şehevi arzular ise hareket, cinsel suçlar kapsamında değerlendirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Orta parmak, orta parmak işareti, orta parmak hareketi ya da orta parmak çekmek; Batı kültüründe müstehcen bir el hareketidir. Bu jest, orta ila aşırı derece bir aşağılamayı ifade eder ve "siktir", "seni sikeyim", "kıçına sok", "defol git", "git kendini becer" anlamlarına kabaca eşdeğerdir.
Örneğin, bir kişinin çalışma masasına insan dışkısı koymak veya bir kimsenin yüzüne tükürmek hakaret suçuna vücut verir. Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Nah hareketi, yumruk şeklindeki bir elin başparmağının aynı elin işaret ve orta parmakları arasına yerleştirilmesiyle oluşan bir el hareketidir. Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada'da yaygın olarak küçük çocuklara "burnunu çaldım" şakası amaçlı kullanılırken Türkiye'de agresif ve kaba bir anlama gelmektedir.
No anlamına geliyor sanırım. Nope gibi.
[2] (kaba) öncesinde söylendiği sözcüğe olumsuzluk katar. nah gelirsin (gelemezsin), nah yaparsın (yapamazsın).
Küfür; inkâr, reddetmek, yok saymak, görmezlikten gelmek, hakaret gibi anlamlara gelir. İstilahi anlamda dinden çıkaran söz, iş veya davranışları tanımlar. İslam'a göre inanç esaslarını reddeden kişiye kâfir, Müslüman iken bu davranışları gösteren kişiye ise mürted denir.
Hakaret bir adlandırma yapar, küfür ise olmayan sanal bir eyleme gönderme yapar.
Bu suç kamu görevlisine hakaret suçu hariç şikayete bağlı bir suç olup, fiilin gerçekleşmesinden itibaren 6 ay içerisinde mağdurca şikayetin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Suçun mağduru olan kişiler doğrudan ya da avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirler.
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Olayınızda bahsettiğiniz sözler söylendi ise hakaret suçu oluşmuştur. Seninle görüşeceğiz şeklinde bir ifade somut olayın özelliklerine göre tehdit suçunu oluşturur.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
nah işaretinin, baş parmak işaret ve orta parmak arasından geçirilirken, serçe parmak ta yüzük ve orta parmak arasından geçirilerek yapılan bir de katmerlisi vardır ki, diğer elin yardımı olmadan yapılması çok zor olup mümkünü yok anlamındadır.
Dağılımı Nah dilleri, asıl olarak Çeçenya, İnguşya ve Gürcistan'da konuşulur. Ancak Çeçence ve İnguşça, Rusya'nın başka bölgelerinde ve Türkiye gibi ülkelerde yaşayan Çeçenlerin ve İnguşların dilidir.
nah {sıfat}
yakın {sıf.}
Küfürlü sözler iğrenme gibi yoğun duyguları vurgulamak amacı ile kullanılır. Hatta duyulan nefretin derecesini anlatmakta da küfürlü sözler kolaylık sağlar. Ancak bunun tam tersi de mümkündür. Pozitif duyguların abartılı hallerinde coşku ve sevinci gösterme görevi de küfürlü sözlere verilir.
Küfür kelimesi için de TDK'da karşılığı vardır. TSK'ya göre ilk anlamı sövme iken diğer anlamı da dini inanışlar konusunda alay etme ve yadsıma tarzında konuşmalar olarak ele alınmıştır. Küfür olarak kabul edilen kelimelerin kullanımı hem argo sayılmakta hem de özellikle toplumda hoş karşılanmamaktadır.
küfür - Nişanyan Sözlük. Arapça kfr kökünden gelen kufr كفر “dini inkâr ve reddetme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça kafara كفر “örttü, (dini) inkâr etti” fiilinin fuˁl vezninde masdarıdır.
Hakaret suçu cezası kaç TL? Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir. Bu nedenle hukuka uygun olarak elde edilmiş her türlü delil ile hakaret suçunun ispatlanması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri