B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir.
Tüy dökülmesini azaltmanın en etkili ve en hızlı yolu kedileri düzenli olarak taramaktır. Bu işlem, uzun tüylü kediler için gün aşırı, mevsim geçişlerinde ise her gün yapılabilir. Orta ve kısa uzunluktaki tüylere sahip kedinizi ise haftada en az iki, mevsim geçişlerinde en az dört kez taramanız da fayda vardır.
Tıpkı insan saçı gibi kedi tüyü de yaşam döngüsünü tamamladıktan sonra dökülerek yeni ve sağlıklı tüylere alan açar. Mevsim geçişlerinde sıkça görülen bu durum kedinizin sağlıklı olduğu ve ölü tüylerinden kurtularak yeni mevsime uyum sağlayacağı anlamına gelir.
Yavrumuz tüylerini dökme aşamasında olduğundan dönem erkendir. 6 aylıktan itibaren yarım ölçü yani 10 damla ile başlayabilirsiniz. Şu anda Biofeline Kitten Paste Yavru Kedi Macunu kullanmanız yeterli olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Kedilerin tüy dökmesinin engellenmesi adına kullanılabilecek bir diğer yöntem, kedilerin düzenli olarak taranmasıdır. Bulunulan ortama daha az tüy dökülmesi noktasında kedilerinizi düzenli bir şekilde tarayabilir ve bu sayede kedinizin çok daha konforlu bir şekilde yaşantısını sürdürmesini olanaklı hale ...
Pro Plan Sterilised Somonlu Kedi Maması, bu temel yağ asitlerinin harika kaynaklarıdır. Yüksek protein içeriğine sahip kedi maması da aşırı tüy dökülmesi sergileyen kediler için önerilir. Zorunlu bir etobur olan kediler, sağlıklı deri ve kürkü korumak için yüksek düzeyde proteine ihtiyaç duyarlar.
Kediler ilk 6 ayın ardından, her mevsim değişişikliğinde 15-20 gün boyunca tüy dökerler. Buna engel olmanın en kolay yolu tüylerini etrafa dökmeden onu fırçalamak. Hastalık halinde: Hormonal, parazit, enfeksiyon, yanlış beslenme, sinirsel, stres veya aşırı yıkama kaynaklı olabilir.
Kedilerde Tüy Dökme Dönemi Ne Kadar Sürer? Kedilerde tüy dökme dönemi mevsimsel bir geçişe bağlı ise en fazla 3 ay sürer. Bu da genellikle bahsettiğimiz ilk ve sonbahar aylarının tümünü kapsar. Ancak tüy dökümü kızgınlık belirtisi ise kızgınlık dönemi için söylenebilecek kesin bir zaman aralığı söz konusu değildir.
Mevsimsel Tüy Dökümü
Yaz aylarından kış aylarına geçişlerde veya kış aylarından, yaz aylarına geçişlerde tüy dökümü başlar. Kış ayları için kedinizin tüyleri sık ve uzun bir şekilde çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı, yaz ayına geçişte sevimli dostunuz bu tüyleri döker ve yerine daha ince ve kısa tüyler çıkartır.
Evde kedi tüyü temizliği yapmak için çamaşır makinenizin deterjan haznesine yarım su bardağı beyaz sirke dökebilirsiniz. Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir.
Tüyleri ve derisindeki doğal yağ dengesine zarar verebileceğinden, kedinizi düzenli aralıklarla yıkamamanız gerektiğini unutmayın - ancak bazen, örneğin kediniz kirli bir yerde yuvarlanmışsa ve kendi kendini temizleyemiyorsa, banyo yaptırmanız iyi olacaktır.
Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri ya da dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne yol açar. Ayrıca kediler bozulmuş gıda, bayat mama ya da sofra yemeği ile beslendiklerinde de tüy dökümü yaşanır.
Kedilerde bölgesel tüy dökülmelerinin temel nedenleri ise parazitlerden kaynaklı, dengesiz ve yetersiz beslenmeden, mantar oluşumlarından, aşırı stres durumları, oluşan bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemlerin olan sorunlar kedilerde bölgesel tüy kayıplarına sebep olmaktadır.
Parazitler, birçok sorunun yanında tüy dökülmesi de meydana getirirler. İç parazitler bağırsaklarda kedilerinizin besinlerine ortak olarak, kedilerinizde hastalığa ve tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur.
B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir.
Köpeklerde ve kedilerde rahat tüy taranımı, bakım ve kötü kokularını arındırıp güzel kokmasını sağlayan yardımcı bir bakım ürünüdür.
British Shorthair kedileri, yoğun tüylerinden dolayı daha fazla tüy dökebilirler.
Küçük miktarda tüy yutmak çoğunlukla sorun teşkil etmez, çünkü sindirim sistemi yapısı bunları atma eğilimine sahiptir. Lakin büyük miktarlarda tüy yutmak ya da bu durumun sürekli hale gelmesi, sindirim sisteminde ciddi tıkanmalara, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Her gün taranmaları kaçınılmazdır ve her gün döktükleri tüy miktarı oldukça şaşırtıcıdır. Özellikle uzun tüylü kediler evde yaşadıklarında, ev içi sıcaklığın çoğunlukla sabit olmasından ötürü dışarıda yaşayanlara göre daha çok tüy dökerler.
Tavuklu mamanın tüy döktüğüne dair inanç kedi besleyenler arasında çok konuşulan ve yaygın olan bir konudur. Aslında tavuk eti kedilerde tüy dökmez, tavuk eti içerikli alınan çoğu mamada gerçekten tavuk eti yoktur. Mama satın alırken içerik açısından güvenilir ve kaliteli mama tercih edilirse tüy sorunu azalmış olur.
Günlük Tüketim Miktarı; Yetişkin kedilere günde 5 cm (2,5 gr) verilmesi önerilir.
Yaşamı paylaştığınız sevimli dostlarınızın doğru beslenme için ihtiyaç duyduğu birçok besin takviyesi bulunur. Bunlar arasındaki suda çözünenler; C ve B vitamini ile folik asit şeklindedir. Dostlarınızın sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu yağda çözünenler ise A, D, E ve K vitaminleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri