'Fazla uykuyla ölüm riski artıyor' İnsanların fazla uyku konusunda şikayetçi olduğunu ise pek sık duymayız. Ancak, son 10 yılda yürütülen araştırmalar, altı saattan az veya sekizden daha fazla uyuyan yetişkinlerin, altı ila sekiz saat uyuyanlara nazaran, daha erken ölme riski altında olduğunu göstermekte.
Ümran İleri: Gece karanlıkta uyumak tüm hücreleri yeniler ve anti-aging etkisi yapar... Yaşlılık izlerini önlemenin, düzeltmekten kolay olduğunu söyleyen Dr. Ümran İleri: Gece karanlıkta uyumak tüm hücreleri yeniler ve anti-aging etkisi yapar.
Çok fazla uyumak, beyinde bulunan nörotransmitterlerın dalgalanmasına neden olarak baş ağrısına yol açar. Kardiyoloji birliğinin yaptığı araştırmalara göre çok fazla uyumak kalpte bir takım rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabilir. Bunun yanı sıra çok fazla uyumak nefes darlığı gibi sorunlara da yol açabilir.
Manchester Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırma, kaliteli bir gece uykusunun hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğunu ve yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya koydu.
İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi sorunla ilişkilendirilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Öncelikle haddinden fazla dediğimiz kaç saat uyku ona bakmak gerekiyor. Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor. Düzenli uyku belki kırışıklıklarınızı azaltamaz ama önlenmesine yardımcı olabilir. Derin uykudayken vücudumuz hücre ve doku onarımına yardımcı olan en büyüme hormonu üretir.
İyi bir uyku güzelleştiriyor. Uyku esnasında biraz daha fazla salgılanan büyüme hormonu cildimizin canlı, diri, parlak ve genç kalmasını teşvik ediyor. Düzenli uyku ile kanda miktarı artan bu hormon cildin temel yapı taşları olan kollajen ve elastin liflerinin üretimini teşvik edip cilde bir miktar nem de kazandırıyor.
Gece 22.00 ile 03.00 arası bu işlev için en ideal ortamdır. Çünkü şimdi ne güneş ne rüzgâr ne de hareket ve stres karmaşık hücre bölünmesini engelleyemez.
Hipersomnia hastaları, gece boyunca deliksiz ve en az 7 saat uyusalar dahi gün içerisinde gelişen uyku halini kontrol edemez ve yoğun bir uyuma isteğiyle karşı karşıya kalırlar. Buna bağlı olarak günlük hayattaki aktiviteleri yapmak neredeyse imkânsız bir hale gelir.
İnsanların fazla uyku konusunda şikayetçi olduğunu ise pek sık duymayız. Ancak, son 10 yılda yürütülen araştırmalar, altı saattan az veya sekizden daha fazla uyuyan yetişkinlerin, altı ila sekiz saat uyuyanlara nazaran, daha erken ölme riski altında olduğunu göstermekte.
Bu süre ergenlik dönemi ile birlikte günde 8-10 saate düşerek erişkin bir bireyin uyku süresine yaklaşıyor. Yetişkinler için günlük uyku süresinin ortalama 7-9 saat olması gerekiyor. 65 yaş üzerinde ise gerekli uyku süresi günde 7-8 saat ve bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması tavsiye ediliyor.
Uyku sırasında salgıladığımız büyüme hormonu ise, cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor; aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirerek ciltteki esnekliği de artırıyor.
Genç yetişkinler (18-25 yaş): Bu yaş grubuna 7-9 saat uyku tavsiye ediliyor ve uyku süresinin 6 saatten az, 11 saatten fazla olmaması gerektiği belirtiliyor. Yetişkinler (24-64 yaş): Bu yaş grubuna genç yetişkinlerle aynı uyku süresi tavsiye ediliyor; 7-9 saat.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Uykusuzluk cildinizi yaşlandırır
Kronik uyku kaybı cildi cansızlaştırır, ciltte ince çizgiler oluşur ve göz altlarında mor halkaların oluşmasına yol açabilir. Yeterince uyuyamazsanız stres hormonu olan kortizol vücudunuzda daha fazla salgılanır.
Yetişkin bir birey için en az 6 ve en fazla 8 saat uyku uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uykuda en verimli saatler olarak bilinen 23.00 – 03.00 aralığında küçükten büyüğe herkesin uykuda olması sağlıklı ve dinç bir yaşamı bireylere sağlayacak adımlardan biridir.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Uykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri