Su içmeyi deneyebilirsiniz. Dışarı çıkıp temiz havada yürümek de, iyi gelecektir. * Sağlıklı yiyecekler atıştırın. Eğer öğünler arasında bir şeyler yemeye ihtiyaç duyuyorsanız; taze meyve veya yağsız mısır, kuru meyve gibi yiyecekler tercih edin.
Sürekli yeme isteklerini tetikleyen faktörler arasında besin eksiklikleri, düşük kalorili ürünlerin tüketimi, rahatlama ihtiyacı, diyabet, hipoglisemi, hamilelik, uyku eksikliği, stres, can sıkıntısı, dengesiz beslenme ve iştahı uyaran ilaçları kullanmak bulunur.
Stres bazı hormonlar veya kortizol seviyesi üzerinde yükselmeye neden olur. Bu yüzden vücut kendini dengelemek için yoğun tatlı ya da aşırı yağlı gıdılar tüketme arzusu duyar. Öfke, korku, kaygı, endişe, kızgınlık utanç gibi duyguları bastırmak, kendini uyuşturmak için yemek yeme davranışı sıklıkla gözlenir.
İlgili 20 soru bulundu
Tıkanırcasına yeme bozukluğu, uzman psikologlar yardımı ile tedavi edilebilir. Bu rahatsızlığın tedavisi için sık kullanılan terapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Bununla birlikte aile terapisi ve bireysel terapide tıkınırcasına yeme bozukluğunun tedavisinde kullanılmaktadır.
Ancak uzun süre tokluk hissi vermesi nedeniyle günlük beslenmede sağlıklı yağlara mutlaka yer verilmelidir. Kuru baklagiller, sebze ve meyveler, kompleks tahıllar gibi lif içeriği yüksek besinler daha uzun süre tokluk hissi verdiği için tercih edilmelidir.
Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır. Bunun yerine Bulgur, kepekli ekmek, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller proteinle tüketilirse tokluk hissi artar, tatlı isteği azalır.
Eğer aç değilsen daha fazla beklemeye çalış: yemeyi 10 dakikalığına ertele, sonrasında da 20 dakika. Farkına bile varmadan açlık krizin geçecektir. Beynini bir dakika sonra yemek yiyeceğine inandırabilirsin. Bu, mideni rahatlatmaya ve açlık sancılarının kötüleşmesini engellemeye yardımcı olabilir.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Glikozun (şeker) hücre içine girmesini sağlayarak kandaki, şeker düzeyinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde, insülin glikozu hücre içine alamaz ve kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum doymama hissine, sürekli tatlı yeme ihtiyacına, halsizlik ve yorgunluğa neden olur” dedi.
- Yeterli su içmiyor olabilirsiniz: Yemeklerden önce tüketilen su iştahı azaltır. - Yeteri kadar lif tüketmiyor olabilirsiniz: Yüksek lif içeren gıdaların sindirimi uzun sürdüğü için iştahı kontrol altında tutar. - Çok fazla alkol tüketiyor olabilirsiniz: Alkol leptin gibi iştahı azaltan hormonların üretimini engeller.
Yedikten sonra pişman olup kendilerini suçlarlar ve utanç hissederler. Aşırı yiyen kişiler aslında duygularını yerler; yani yediklerini, yaşadıkları stres ve depresyona karşı ilaç olarak kullanırlar.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Bir diyet programı uyguluyorsanız ara öğünlerde tükettiğiniz kuru yemiş ya da kuru meyve gibi gıdalar, açlık hissini ortadan kaldırmak için adeta bir kurtarıcı! Badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişleri tüketerek hem enerji depolayabilir hem de sindirim sisteminizdeki sorunlara kısa sürede veda edebilirsiniz.
1- Öğünlerinizde mutlaka salatalarınız bulunsun: Salatalar yüksek posa ve su içeriği sayesinde midenizde hacim oluşturarak tokluk hissinizi artırır. 2- Tam tahıllı karbonhidratları porsiyon kontrolü ile tüketmekten çekinmeyin: Bir diğer yüksek posa kaynağı olan tam tahıllar dengeli bir tabağın olmazsa olmazıdır.
Sık acıkma nedenleri arasında susuzluk, aşırı tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir. Ancak hepsinin özüne bakıldığında yanlış beslenme tüm bunlara neden olmaktadır. Her besin aynı oranda tokluk hissi sağlamaz.
Coşku dönemi (1-3 ay): İlk ayın sonlarına doğru, yoksunluk bulgularının kalkması ve alkol ya da madde kullanma isteğinin azalmasıyla kişi iyileştiğini, bağımlılık sorununun tamamen ortadan kalktığını düşünür.
Yeme bozukluğunun bu türü Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından DSM-V'te “aynı koşullarda, aynı sürede, birçok kişinin yiyebileceğinden belirgin miktarda daha fazla yiyeceği, belirli bir zaman diliminde (örneğin herhangi 2 saatlik süre içinde) yeme davranışı” olarak tanımlanır.
Aşırı Yeme Hastalığı - Psikiyatrist - Psikoterapist.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri