Öncelikle, ekonominin temel olarak iki ayrıma tabi tutulduğunun bilinmelidir: mikroekonomi ve makroekonomi.
Ekonominin alt dalları, mikroekonomi, makroekonomi, toplumsal ekonomi, dış ticaret, para ve finansal ekonomi, enerji ekonomisi ve çevre ekonomisi gibi dallardır.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
“Sermaye” anlamına gelen Latince “capitale” kelimesinden türetilmiştir. Kapitalizm üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan ticaret ve endüstrinin; bireyler, şirketler veya özel girişimlerin kontrolünde bulunduğu ve devlet müdahalesinin sınırlı olduğu bir ekonomik sistemdir.
Beşincil Ekonomik Faaliyetler:
# Karar verme ve yönetim faaliyetlerini kapsar. # Kamu ve özel sektör yöneticiliği, # İcra kurulu başkanlığı (CEO) # Genel müdürlük,Bakanlık vb bu gruptadır.
Gelişmiş ülkelerde üçüncül sektörün dışında bilgi toplama, işleme, yayma görevi yapan, basit bilgiyle yapılamayacak, uzmanların işine Dördüncül ekonomik faaliyetler denilmeye başlanmıştır. Yine büyük firmaların yöneticilerinin işleri beşincil ekonomik faaliyet grubuna girmektedir.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir.
İktisat; ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, devletin ekonomiye etkilerini ve piyasaya müdahalelerini inceleyen hem sosyal, hem de teknik bir bilimdir.
Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması: Birincil ekonomik faaliyetler (tarım,hayvancılık,madencilik,balıkçılık,ormancılık),İkincil ekonomik faaliyetler(tarıma dayalı sanayi, kimya sanayi,makine sanayi, metalurji sanayi,inşaat,bayındırlık, enerji üretimi vb.)
Primer/Birincil/Tarım Sektörü
Topraktan , denizden ve hayvandan elde edilen ürünler birincil ekonomik faaliyetler grubundadır. Bu faaliyetlerden elde edilen ürünler genellikle sanayide ( ikincil ekonomik faaliyet ) hammadde olarak kullanılır.
Üçüncül ekonomik faaliyet (hizmet sektörü): Birincil ve ikincil faaliyetler üzerinden elde edilmiş ürünlerin tüketiciye ulaştırılması ve pazarlanması olarak bu sektör öne çıkıyor. Ticaret, ulaşım, turizm ve iletişim bu sektörü içerisinde bulunur.
İnsanların para kazanmak için yaptığı belli başlı bazı etkinlikler ekonomik faaliyetler olarak bilinmektedir. Bu faaliyetler bizim alım gücünüzü artırır ve farklı ürünlerin parayla satın almanıza imkan verir. Tabii kazanacağınız para konusunda değişik alanlarda çalışırız ve bu alanlar belirli bölümlere ayrılır.
Türkiye'de demir, bakır, kurşun, çinko, krom, manganez, bor, altın ve gümüş gibi madenler çıkarılmaktadır. Enerji kaynakları: Türkiye, çeşitli enerji kaynaklarına sahiptir. Türkiye'de kömür, petrol, doğal gaz, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisi bulunmaktadır.
Literatürde ekonomik faaliyetler tarım, sanayi ve hizmet sektörleri olarak üç temel başlıkta toplanmaktadır.
Ham maddenin işlenip insanların kullanabileceği ürünlere dönüştürüldüğü faaliyetlerdir. Sanayi faaliyetleri ikincil ekonomik faaliyetler grubundadır.
Bireysel özgürlük ve sosyal adalet arasında denge kurmayı amaçlayan politik bir ideolojidir.
Marx, Yeni Çağda ortaya çıkan kapitalist sistemle birlikte, kapitalist sınıf ve proletarya sınıfı arasında üretim güçleri ve üretim ilişkileri dolayısıyla yaşanan çatışmaların sınıfsız toplum biçimi olarak sosyalizmi doğuracağını düşünür.
Ekonominin küçük bir aristokrat, zenginler sınıfı ya da kapitalist bir sınıf yerine geniş kitlelerin yararına işletilmesi gerektiğini savunan yönetim biçimidir. Sosyalizm, çalışan sınıfın iktidarını savunan sosyoekonomik bir modeldir.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri