Çevre Temizlik vergisini zamanında ödemeyen mükelleften geciken her ay için 6183 sayılı kanuna göre belirlenen gecikme oranında gecikme cezası ödemek zorundadır. 2006 yılı için tespit edilen aylık gecikme cezası Mart ayından itibaren %2,5 dir.
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 1'inci taksit ödemeleri için verilen süre 31 Mayıs Çarşamba günü sona eriyor. 2'nci taksit ödemeleri ise 30 Kasım tarihine kadar yapılabilecek. Borcunu ödemeyenler için gecikme durumunda yüzde 2.5 oranında faiz uygulanacak" dedi.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Emlak ve çevre temizlik vergisi, tüm yurttaşların ödeme yükümlülüğünde olduğu önemli vergilerdendir. Öncelikle emlak vergisi, taşınmaz maliklerinin, yani ev, arsa, iş yeri sahiplerinin belediyelere ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür.
Çevre Temizlik Vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanandır. Boş olan konut ve işyerlerinden boş kaldığı sürece Çevre Temizlik Vergisi alınmaz. Çevre Temizlik Vergisi her yıl tespit edilen yeniden değerleme oranı kadar arttırılarak hesaplanır.
İlgili 17 soru bulundu
Çevre Temizlik Vergisinin mükellefi, binayı fiilen kullanandır. 01/01/2004 tarihinden itibaren meskenlerden Çevre Temizlik Vergisi su faturalarıyla birlikte tahsil edilmektedir. Çevre Temizlik Vergisi, işyerini kullananlar tarafından ödenir.
Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1,50 TL (2022 yılında 68 Kuruş) , diğer belediyelerde 1,10 TL (2022 yılında 50 Kuruş) olarak hesaplanacaktır.
Ev vergisini sorgulamak isteyen kişiler bulunmuş oldukları belediyeye başvurarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesinden de yapılabilmektedir.
4- Çevre Temizlik Vergisi ne zaman ödenir? Çevre Temizlik Vergisi, birinci taksiti Mayıs ayında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1 lira 50 kuruş, diğer belediyelerde 1 lira 10 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Öncelikle hiçbir borçtan dolayı hakkınızda hapis veya tutuklama kararı verilemeyeceğini belirtelim. Anayasamızın 38. maddesi gereği hiç kimsenin bir sözleşmeden dolayı özgürlüğünün kısıtlanması mümkün değildir.
430 sayılı Tahsilat Genel Tebliği'nin 2. maddesi ve 5035 sayılı kanunla değişik 6183 sayılı kanunun 51. maddesi gereği ödemekte geciktiğiniz faturalar içinde yer alan Çevre Temizlik Vergisi'ne tahakkuk eden gecikme zammı asgari 1 TL olarak tahsil edilir.
Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını belirlenen tarihe kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Vadesi geçmiş yapılandırma borcuna her zaman gecikme zammı eklenmektedir. Ödemenizin vadesi geçtiyse vergi dairelerinden, interaktif vergi dairesinden veya e-devlet üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR
Konut sahiplerinin çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılırken iş yerlerinin çöp vergileri ise tıpkı emlak vergisi gibi belediye veznelerine yatırılır.
Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı baz alınarak metreküp başına büyükşehirlerde 15 kuruş, diğer yerlerde 12 kuruş olarak hesaplanır. Böylece su faturasına eklenir.
Çevre temizlik vergisinin mükellefi, her ne şekilde olursa olsun binaları kullanandır. Boş bulunan binalarda mükellef, binaların malikleri ve malik gibi tasarruf edenlerdir. Bina maliki, intifa hakkı sahibi, ve binalara malik gibi tasarruf edenler Medeni Kanun hükümlerine göre tespit edilir.
Dijital hizmetler dahilinde e-belediye sisteminden emlak vergileri öğrenilebilir. Emlak borcumu nasıl öğrenirim konusunda e-belediye sistemi ve Gelir İdaresi Başkanlığı- Hazır Beyan sistemi hizmet veriyor. Emlak beyannamesi veren mükellefler, beyan kaydı ardından emlak vergi tutarlarını sistem üzerinden öğrenebilirler.
Öncelikle en önemli giriş yapısı elbette e-devlet. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
Sistem E devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile giriş sağlayabileceğiniz, doğrudan kartınız ile ödemeyi sağlayabileceğiniz online bir platformdur. www.ivd.gib.gov.tr aracılığı ile sisteme erişip ilgili bilgileri girebilir, sol tarafta yer alan kategoriden gecikmiş ya da mevcut vergi borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.
Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilir.
2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi birinci taksit ödemeleri 31 Mayıs 2023 Çarşamba günü sona eriyor. Borcunu ödemeyenler için gecikme durumunda yüzde 2.5 oranında faiz uygulanacak. İKİNCİ TAKSİT ÖDEMELERİ NE ZAMAN? Emlak vergisini isteyenler peşin ödeyebileceği gibi isteyenler de taksitle ödeyebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri