Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır. Karışıma bakılacak olursa; Karışım, birden çok maddenin kendi özelliklerini koruyarak oluşturacakları madde topluluklarına denmektedir.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda homojen karışımın zıttı olarak ifade etmek mümkün.
Adi karışım aynı zamanda heterojen karışım olarak ifade edilmektedir. Yani karışımın eşit olmaması ile beraber karışımın çoğu yerine farklı miktarlarda öne çıkması şeklinde ifade etmek mümkün. Diğer bir ifade ile iki yapının birbirine karışması ile birlikte bunun tamamen karışmaması üzerinden ortaya çıkan bir durumdur.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır. Karışıma bakılacak olursa; Karışım, birden çok maddenin kendi özelliklerini koruyarak oluşturacakları madde topluluklarına denmektedir.
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur. Çay tadını hem zenginleştirir hem de farklılaştırır.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Genellikle katıların oluşturduğu heterojen karı- şımlara adi karışımlar denir. Tuz-şeker, salata, toprak adi karışımdır.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Bu nedenle homojenin diğer adı çözeltidir. Heterojen karışımlarda ise karışımı oluşturan maddeler her tarafa eşit olarak dağılmamaktadır. Bunlardan birisi de ayrandır. Ayran heterojen bir karışımdır.
Çorbalar lif oranı yüksek olan bakliyat ve sebzelerle hazırlanan besin maddeleri olarak ifade edilmektedir. Sıcak ya da ılık tüketilmesi tavsiye edilen çorbalar metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Çorbalar vitamin ve mineral bakımından zengin besin değeri yüksek olan yiyecekler olmaktadır.
Kısaca fond sos, çorba ve yemeklerin ana sıvı maddesidir. Fondlar kullanıldığı yere göre et suyu, sebze suyu, yağ ve süt olabilir.
Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir. Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır. Limonata hem homojen bir karışım olmakta hem de bir çözelti olarak değerlendirilmektedir.
Tuz, suyun içerisinde tamamen çözülen bir madde olduğundan su ile karıştırıldığında gözle görülmez bir hale gelir. Tuzlu su bu nedenle homojen bir karışım olarak örneklendirilir. Tuzlu suyun içerisinde tuz eşit bir şekilde dağılım gösterir.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Su ve yoğurttan oluşan ayran, heterojen bir karışımdır.
Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaştırılması, pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır. Çözeltiler ise içerisinde birden fazla karışım bulundurmaktadırlar.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Oksijen gazı, yaşamın temel ihtiyacı olan renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Çoğu element ve bileşik ile basit şekilde oksit oluşturan bir elementtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri