Prebiyotik sebzelerle hazırlanmış çorbalar bağırsak düzenleyicidir. Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. * Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. * Kalp krizi riskini azaltır. * Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Yorgun ve halsiz olduğunuz günlerde içeceğiniz bir kase şehriye çorbası ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bir kepçe şehriye çorbasında yaklaşık 3 gram lif bulunmaktadır. Bu özelliği ise bağırsak sağlığınızın korunması için önemli olacaktır.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
İlgili 24 soru bulundu
Araştırmalar, düzenli olarak çorba yiyenlerin, çorba yemeyenlere kıyasla obez olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çorba düşük kalorilidir ve aynı zamanda inanılmaz derecede doyurur. Günlük menünüze çorba eklemek, günlük yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Tavuk suyu çorbası, sindirimi kolay olan bir besindir. Tüketildiğinde kolayca bağırsaklardan süzülebilir. Bu özelliği ise bağırsak sağlığını korumaktadır. Metabolizmayı aktif tutarak bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Bağırsaklara iyi gelen besinlerden biri de yoğurt
Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.
Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alır. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi birçok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlar.
Çorba içerek, vücudumuzu toksinlerden kurtaran vitamin ve antioksidanları fazlasıyla alırız. Bilimsel araştırmalar haftada dörtbeş kere besleyici değeri yüksek çorba tüketenlerin yüksek miktarda folik asit, beta karoten ve C vitamini aldıklarını göstermiştir.
Yediklerimizin daha rahat sindirilmesi için yediğimiz yemeklerin sırasını da biraz değiştirmemiz gerekiyor. Bu değişimin en önemli kısmı da çorbanın yemekten önce değil sonra tüketilmesidir. Çünkü önce çorbayı içip sonra yemek tüketilirse sindirim sistemi zorlanır ve sindirim daha uzun zaman alır.
Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.
Mideyi ve bağırsakları rahatlatıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Üstelik ana yemekte daha kontrollü olmamızı ve daha az kalori almamızı sağlıyor. Yapılan araştırmalar yemeğe çorba ile başlayanların başlamayanlara oranla ana yemekte yüzde 20 daha az kalori aldığını söylüyor.
Sebze çorbası yapılabilir ve çorbanın içine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmesi kabızlığı önleyebilir.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Gaz yapmasıyla bilinen kuru fasulye, mercimek gibi baklagillere sık sık katılan kimyon, gaz sancılarına iyi gelmektedir. Sancı çektiğiniz durumlarda bir bardak ılık suyun içerisine bir tutam kimyon atın ve demlendirin. Ardından süzerek tüketebilirsiniz.
Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.
Çorbanın ana malzemesi yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler. Ayrıca kemik ve dil gelişimini hızlandırdığı da bilinir. Hem çok kolay, hem de kesilmeden yoğurt çorbası yapmanın iki püf noktasını da açıklıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri