Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
Çorbanız kıvamlı olursa sonradan kaynar su ekleyebilirsiniz ama iyice kaynaması su tadının gitmesi lazım. ben sonradan su eklememek için ilk önce suyu fazla koyuyorum.
İlgili 34 soru bulundu
Su mideyi çok kısa zamanda ve çok kısa bir yoldan terk eder. Çorba içinde suyla beraber besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun süre tutulur ve bizi daha uzun süre tok tutar. Çorbanız posa yönünden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir.
Aslında çorba yaparken suyu baştan az koymak lazım, eğer ki çok yoğun olursa içine temiz kaynar su katarak sulandırmak mümkün. Suyu fazla oldu diyorsak, içine yavaş yavaş katacağınız beyaz un, çorbanızın yoğunlaşmasına yardımcı olacaktır.
Tamamen kuruyan mercimekleri fırından çıkarın ve bir süre oda sıcaklığında soğutun. Ardından mutfak robotuna alıp un boyutuna gelecek gibi çekin. İçinde bütün ya da iri parçalar halinde mercimek kalma ihtimaline karşı un kıvamına gelen mercimekleri ince bir elekten geçirin. Mercimek ununuz hazır!
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Çorbayı koyulaştıracak bir kaşık nişastayı az suda ezerek yavaş kaynamakta olan çorbaya karıştırarak nişastayı döktüğünüz zaman koyulaştığını görebilirsiniz.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır. Üzerine nane ya da toz kırmızı biber yakmak adettendir.
5) Kıvam Arttırmak
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Diğer önemli bir noktaysa çorbayı karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmak. Ağır ateşte tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırdığınız çorbalar daha nefis olacaktır, emin olun.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır. Eğer çorbalarınız için tavuk veya et suyu tableti kullanıyorsanız çorbanıza yağ eklerken dikkatli olmalısınız.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Sos tenceresine tereyağını alın ve kızdırın. Unu ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Çorbanın içine karıştırarak ekleyip çorbamızı 3-5 dk daha pişirin. Altını kapatın.
Genelde hazır çorba paketleri içerisindeki malzeme ölçüsü 4 kişiliktir. 1 paket çorba hazırlamak için 1 litre soğuk su içerisine '5 su bardağı su' paketteki malzeme ilave edilir.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır. Pişen çorbanın kıvamı size koyu gelirse biraz daha su ilavesinde bulunabilirsiniz.
Hazır Çorbaya Kaç Bardak Su Katılır? Hazır çorba çeşidi paketleri içinde çoğunlukla sunulan malzeme ölçüsü 4 kişiye işaret eder. Bir paket hazır çorba yapımı için 1 litre soğuk su kullanılır. Bu da yaklaşık olarak 5 su bardağı suya denk gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri