Çok küçük bebeklerde mesela 4-4.5 aylıksa önce, hazırlanan sebze çorbası süzülüp suyu verilerek bebek alıştırılır. 2–3 gün sebze suyuna alıştıktan sonra sebze çorbasına geçilir. Beşinci ayı bittikten sonra ise sebze suyuna alışmanın ardından da sebze püresi ve yeşillik eklenmiş karışık pürelere geçilir.
Bebekler için 6. aydan itibaren artık çorba dönemi başlamış demektir. Her bebek için tüketim miktarı farklıdır, bu nedenle bebeğinizi asla zorlamayın.
Anne ve babalar olarak bebeğinizin sağlıklı büyümesini istiyorsanız ilk dönemde çorbalara önem vermelisiniz. 7.ay bebek çorbaları, gönül rahatlığıyla ek gıda olarak bebeğe verilebilir. Kemik iliği ve suyu içeren çorba çeşitlerini de 6.aydan sonra verebilirsiniz.
İlk Önce: Bebeğe önce sebzeleri tek tek vermek en doğru yöntemdir. 1 orta boy havuç veya 1 orta boy patates haşlandıktan sonra tel süzgeçten geçirilir veya ezilerek bebeğe verilebilir. Bunu yemeye alışan bebeğe sebzeleri karıştırarak çorba haline getirerek yedirebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
6. aydan itibaren bebekleriniz için hazırladığımız Yoğurt Çorbası tarifini yaparak verebilir ve ek besin sağlayabilirsiniz.
Siz sade yapmak istiyorsanız 6 aylık bir bebek için ilk başlarda önerimiz, şehriyeleri biraz tereyağı ya da zeytinyağı kullanarak, yeteri kadar suda haşlayın iyice şişmiş ve pişmiş olmasına dikkat edin.
ÇORBA TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Patates, kabak, havuç veya pirinç gibi besinler genellikle 5 aylık bebeklerin çorbalarının yapımında kullanılmaktadır. Hem sağlıklı hem de doyurucu olduğu için anneler genellikle bu ay grubundaki bebeklere çorba veya sebze püresi vermeyi tercih ederler.
Çorba hem besleyici olması hem de tok tutarak bebeğin beslenmeden sonraki 2 saatte huzurlu olması, keyifli oyun oynaması ve uzun, deliksiz bir uyku uyuması için oldukça etkili bir katı gıdadır. Bebeğinizin katı gıdaya geçiş basamağında vermeniz gereken ilk çorba sebze çorbasıdır.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı veya tıbben emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda formül gıda takviyesi verilmektedir. Ek gıdalara 6.ayın bitiminde başlanması önerilmektedir.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Bebekler henüz çok küçük ve çok hassas oldukları 4. ayında yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Uzman doktorlar bebeklerin 17 haftadan önce ek bir besin almasını uygun görmemektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı zamanlarda anne sütüne en yakın hazır mamalar bebeğe verilmelidir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri