Eğer çorbanın tuzu çok fazla gelmişse bir kaşık yoğurt eklemenizi öneririz. Yoğurt ekleyerek hem tuz oranını düşürmüş olursunuz hem de çorbaya terbiyeli bir kıvam vermiş olursunuz. Tuzlu yemeğe yoğurt eklerken bir kase içinde yemek suyu ile yoğurdu karıştırın ve ılık sıcaklığa gelince yemeğe ekleyin.
Çorbalar tuzlu olduğunda akla gelen ilk şey tuz miktarını azaltmak için çorbaya su eklemektir. Ancak su eklediğiniz çorbanız kıvamını kaybedebilir. Ayrıca su eklediğiniz çorba tadını da kaybeder. Bu nedenle tuzu fazla olan çorbaya süt katmanız gerekir.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Tencere Yemekleri Tuzlu Olduysa…
Bunun için akla gelen ilk kurtarıcı patatestir. Tencere yemeklerinin birçoğuna patates oldukça yakıştığı için pek sorun yaşamaz, patatesi ister bütün olarak isterseniz de küp küp doğrayarak tencereye atar fazla tuz sorununu çözersiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Yemeğin tuzu çok fazla geldiğinde öncelikle sütü tencereye birden eklemekten kaçının. Bir miktar yemek suyunu süt ile karıştırıp tencereye karışımı ekleyebilirsiniz. Sıcak yemeğe eklenen süt, kesilebilir. Bu konuda hassas olarak yemeğin tuzunu alabilirsiniz!
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
SUYUNU FAZLA KAÇIRDIĞINIZ YEMEKLER İÇİN
Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bir bez koyup kapağını kapatın. Ocağın altını en kısık dereceye getirin. Tencerenin kapağını açmadan pilavın suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
Yiyeceklerimiz tuzsuz gibi gözüküyorsa, başkaları yeterince tuz olduğunu söyleseler bile, aşırı tuzlu yemek yemeye alıştığımız anlamına gelebilir. Artan basınç nedeniyle hipernatremi (yüksek tuz içeriğini belirlemek için, bilimsel adı), ve kan kalınlaşması görülür. Bu aynı zamanda kalbe fazladan yük demektir.
Kırıkkale'de yerin 20 metre altından çıkan doğal kaynak tuzu maden ocağında incelemelerde bulunan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, “Dünyanın en iyi tuzunu üretiyoruz” dedi.
Sezer, "Kişinin sağlıklı kalmak uğruna tüm yiyeceklerdeki tuzu kesmesini önermiyoruz. Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok.
Fazla tuz tüketimi kan basıncının artarak yüksek tansiyon, kalp ve damar sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı tuz kullanımı sonucu vücut normalden daha fazla sıvı tutar; bu da kilo alımı ve şişkinliği meydana getirir. Fazla tuz tüketilmesi, fazla sodyum tüketilmesi anlamına gelir.
Eğer çorbanızın tarifinde makarna veya şehriye gibi yiyecekler koymak yoksa birkaç patatesin kabuğunu doğrayın ve tencerenin içine atın. 10-15 dakika sonra patatesleri tencereden çıkartın. Patatesler, çorbanızın tadını bozmadan tuzu emmiş olacaktır.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir. Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
Tuz ve suyun ayrılması için kimyasal bir yöntem vermek gerekir ise tuzlu suyla dekanoik asiti karıştırmaktır. Ardından çözelti ısıtılmalıdır. Soğuduktan sonra tuz çökelerek çözeltiden ayrılır. Su ve dekanoik asit ayrı fazlarda bulunur ve bu sayede su kolaylıkla ayrılabilir.
Sarımsağın kuzeni, tüm yemeklerimizin olmazsa olmazı soğan; toz hali ile tuz yerine kullanılmak üzere yanınızda! İçeriğindeki allisin maddesi sayesinde tuz alımını azaltmaya yardımcı olan soğan tozu, tuz yerine geçebilecek en sağlıklı alternatiflerden biridir.
Yemek pişirirken tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Bu sayede tencere içindeki buhar kaybolmaz. Bu şekilde de yemeğin pişme süresi kısalır. Özellikle de işiniz aceleyse tencere kapağının kapalı olmasına daha çok dikkat etmelisiniz.
İyi hesap edilerek verilen su miktarı, yemeğin pişme süresince yetecek ve piştikten sonra da kendine yetecek miktarda suyu olacaktır. Bir nedenle yemeğe ilave su vermek gerekirse, kaynar su verilmelidir. Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır.
Araştırmamız sonunda Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı, en temiz tuz olduğunu gördük. Bu tuz, bembeyaz kristal gibi. Sodyum klorürü yüksek seviyede. Ağır metaller ve demir normal oranda, yani ne eksik ne de fazla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri