Günümüzde gaz, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroit gibi çeşitli bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarında yaygın olarak kullanılan çörek otu şişkinliği azaltır ve mideyi rahatlatır. Zengin besin içeriği ile öne çıkan çörek otu iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.
Emziren annelerde çörek otu gaza sebep olmaz. Gaz içeriği yüksek besinlerimizin başında kabak, brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak, kurubaklagiller gelir.
- Çörek otu yağının içerdiği maddeler, şişkinliğe, kabızlığa ve bazı mide hastalıklarına neden olabilmektedir. Ayrıca böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin bu yağı kullanmaları önerilmemektedir.
Çörek otunun faydaları
Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür. A, E ve C vitaminlerinden dolayı antioksidan üretimine destek vererek toksinleri atar. Düzenli kullanımda kan şekerini düşürür.
İlgili 15 soru bulundu
Çörek otu gaz giderici özelliğinin yanı sıra şişkinlik ve mide kramplarına karşı da etkilidir.
Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Kanserle savaşırken yine destekçininiz olabilir. Sindirim sistemleri sorunlarından şişkinlik giderici bir etki gösterir. Antihistamin gibi bir etkiyle alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkili olabilir.
Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Sabahları, aç karnına bir çay kaşığı çörek otu yağını ılık suya karıştırarak içmek, iç organları temizlemeye yardımcı olur. Üstelik içeriğindeki antioksidanlar sayesinde tansiyon ve şeker seviyelerini dengeler.
Çörek otu birçok şekilde tüketilebilir. Günlük hayatın vazgeçilmez ürünleri olan hamur işleri, tohum hâli, yağ hâli gibi birçok etkenden bahsedebiliriz. Çörek otunun sağlığa faydalı olması için kahvaltıda ya da akşam yemeklerinizin öncesinde bir tatlı kaşığı çörek otu yutabilir ya da çiğneyebilirsiniz.
Çörek Otu: Çörek otunu su içerisinde 1-2 dakika kaynatın. Kaynatılan su soğuduktan sonra günde 1-2 çay kaşığı vererek gaz sorununa çözüm bulabilirsiniz.
Bağırsak hareketlerini düzenliyor
Bağırsaklara olan olumlu etkileri sayesinde kabızlık sorununun da ortadan kalkmasını sağlıyor.
Gastrointestinal problemler (Mide - bağırsak problemleri): Çörek otu yağı antioksidan ve enflamasyon giderici etkisi sayesinde sindirim sistemiyle ilgili problemlerin önlenmesi ya da bu problemlerin varlığında tedavi için yardımcı olabilir.
NE KADAR SÜRE KULLANILIR
Bu etkinin devam etmesi için çörekotu nu ömür boyu almak gerekir. Etkinin devamı için alınmasına 2 günden fazla ara verilmemelidir. Tam şifa elde edildikten sonra bırakılırsa hastalık tekrar nüks edebilir. Ortalama 6 aylık süre tüm hastalıklar için kesin süre değildir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (s.a.v), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi" denilmiştir.
Soğuk pres çörek otu yağını aç veya tok karnına içebilirsiniz. Fakat genellikle kahvaltıdan önce aç karnına 1 çay kaşığı tüketebilirsiniz. Eğer ki direkt tüketemezseniz meyve suyu gibi içeceklerinize ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Gün içinde yoğurtla karıştırılıp tüketilen çörek otu, diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca çölyak, erken menopoz gibi hastalıklara iyi gelir. Anne sütünü arttırır.
İçindeki faydalı maddelerin ortaya çıkması için ezilmesi çok önemli. Ama içindeki yağlar çok ucucu olduğu için çörek otu tozunu hazır almamanızda fayda var, evde kendiniz ezmelisiniz. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere yemeklerden yarım saat önce 1 tatlı kaşığı olarak tüketin.
Çörek otu yağını sabahları uyandığınızda 1 bardak suyla içtiğiniz takdirde, diüretik etkisini gösterecektir. Vücudunuzdaki fazla suyun atılmasını kolaylaştıracaktır.
Birçok derde deva olan çörek otu yağı doğrudan tüketildiğinde, iştahı keserek zayıflamayı sağlamaktadır. Basen, bel ve göbek bölgesinde oluşan yağların tüketimi çok zor olmakta ve çörek otu yağı devreye girmektedir.
Siyatik ağrılara olan faydasıyla ön plana çıkan çörek otu, şeker hastalığı, reflü, göğüs ve sırt ağrıları, prostat, meme ve rahim kanseri gibi yüzlerce hastalığı karşı şifa yöntemi olarak kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri