Çörek otu yağının antiinflamatuar (iltihap ve ödem önleyici) özelliği nedeniyle nefes borusu kaslarını genişlettiği ve bu sonuçla nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarının tedavisine yardımcı olacağı ileri sürülmüştür.
Solunum Rahatsızlıkları: Astım, KOAH, nefes darlığı gibi solunum rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olur. Öksürük, hırıltı, balgam gibi şikayetleri hafifletir.
Dahili kullanımı: Astım, bronşit gibi solum yolu hastalıklarının tedavisinde kanıtlanmış etkilere sahiptir. Çörek otu yağı yetişkinlerde günde 3 kez 5'er ml alınabilir. 4-12 yaş arası doz günde 3 kez 2.5 ml, 2-4 yaş arası ise doz günde 3 kez 1'er ml'dir.
Bu bileşik akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Astım ve alerji semptomlarını hafifletebilir
Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Okaliptus yağı, tıkanan solunum yollarını temizler. Bu özelliği sayesinde astım hastalarının rahatlamasına ve daha rahat bir şekilde nefes alıp vermelerine yardımcı olur.
Öksürük: “Çörek otu yağı öksürüğe iyi gelir mi?” çörek otu yağıyla ilgili en merak edilen soruların başında geliyor. Enfeksiyon sonucu boğazda meydana gelen öksürük ve solunum yolu hastalıklarının etkisini azaltan çörek otu yağının balgam söktürücü etkisi olabileceği de belirtiliyor.
Nane, akciğerleri doğal olarak temizleyen etkili bir bitkidir. Nane ve nane yağı, mentol içerir. Mentol ise solunum yolundaki düz kasları gevşetmeye yarayarak rahat nefes almayı sağlar. Üst solunum yolunda oluşan tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Akciğer sağlığını destekleyen ve iyi gelen besinlerin başında elma, muz, yaban mersini, kırmızı lahana, domates, pancar, zerdeçal, yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve balkabağı gelir. Bunun yanı sıra lif açısından zengin gıdalar tüketmek de akciğer sağlığını besler, korur ve destekler.
Çörek Otu Yağı İçilir mi? Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir. Tüketim miktarı günde 1 tatlı kaşığını aşmamalıdır.
Çörek otu yağ şeklinde kullanılacaksa; formunun korunması için soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Çörek otunun kokusundan rahatsız olanlar geceden veya tok karna tüketebilirler.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Ebû Hüreyre (r.a.) başka bir hadis-i şerif nakleder ki, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ölüm hariç, hiçbir dert yoktur ki, çörek otunda ona karşı bir şifa olmasın.” (Buhari, Tıb 7/12 ve Müslim, Selâm 29, hadis no: 2215).
MİDE YANMALARINI GİDERMEDE ALERJİK DURUMLARDA FAYDALIDIR. GÖZLERİ GÜNEŞE VE GÜÇLÜ IŞINLARA KARŞI KORUYARAK KATARAKT OLUŞUMUNU ENGELLER. AKCİĞER VE KARACİĞERİ RAHATLATMADA ETKİLİDİR. AĞRILARDA, SANCILARDA,SOĞUK ALGINLIKLARINDA,KRONİK BRONŞİT VE ÜST SOLUNUM YOLLARINDA, NEFES DARLIĞI, ASTIM VE ÖKSÜRÜĞE KARŞI FAYDALIDIR.
Taze zencefilin kabuğunu soyup ince uçlu rende de bir kaba rendeleyin, çörek otunu ve balı içerisine katıp karıştırıp tüketin. Öksürüğe çok iyi geliyor.
1-4 yaş için 1-2 damla, 4-10 yaş gurubu için 3-4 damla tüketmeleri yeterli olacaktır. Çörekotu yağını Fazla tüketmek , kesinlikle fazla yarar anlamına gelmektedir. Düzenli kullanım çok önemlidir.
Akciğer Sönmesi Tedavisi
Pnömotoraks hastalığının tedavisinde üç temel yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi, plevral boşluktaki havanın tahliyesi ile pnömotoraks bölgesinin ortadan kaldırılması, ikincisi, hava kaçağının kontrol altına alınması, üçüncüsü ise hastalığın tekrarlamasının önlenmesidir.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Çörek otu yağının gereğinden fazla kullanıldığı durumlarda; - Kan basıncı düşerek, kanın pıhtılaşmasının yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden de kanama riskinin artmasına yol açar. - Çörek otu yağının aşırı bir şekilde kullanılması, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Nelerdir? Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri